Jesu li prezervativi sigurna zaštita od HIV infekcije?

Jesu li prezervativi sigurna zaštita od HIV infekcije?

Apsolutnu sigurnost pruža jedino apstinencija i doživotno uzajamno vjerni odnos dvaju nezaražanih partnera. Pravilnom uporabom lateks prezervativa znatno se smanjuje mogućnost zaražavanja.
Elektronskom mikroskopijom s povećanjem od 2000 puta nisu nađene nikakve mikropore u prezervativu od lateksa, a tek se neznatan broj (0.3%) tih prezervativa na komercijalnom tržištu pokazao propusnim za vodu. Pore koje propuštaju vodu su inače 100 puta manje od veličine slobodnog virusa. Nadalje, slobodni virus nema mogućnost kretanja te kao takav ne bi mogao pasivno proći kroz hipotetske pore, a virus koji je u stanici (npr. u limfocitu) nikako ne bi, zbog veličine, mogao proći kroz neke mikropore.
Potvrda o zaštiti koju pruža prezervativ od lateksa nalazi se i u istraživanjima među partnerima koji su bili različitog HIV-serostatusa (jedan od partnera je bio zaražen, drugi nije). Broj novozaraženih među partnerima koji su se štitili prezervativom bio je znatno niži nego među onima koji ga nisu rabili.
Nadalje, kod ispravne primjene lateks prezervativa rijetko dolazi do njegova pucanja ili skliznuća (većinom u 1 do 2%) što ne umanjuje bitno njegovo zaštitno svojstvo. Čimbenici koji utječu na pucanje i sklizanje prezervativa su: žurba i nestrpljivost muškarca kod spolnog odnosa kada partnerica nije dovoljno ovlažena (spolni odnos “na suho”), primjena neodgovarajućih masti i ulja, primjena prezervativa s isteklim rokom trajanja, neznanje o načinu primjene te alkoholiziranost.
U novije vrije postoje prezervativi od poliuretana. Oni pružaju istu zaštitu kao i lateks prezervativi. Imaju sljedeće prednosti: nisu alergeni, tanji su tako da pružaju bolji osjećaj, komotniji su i nemaju miris. Mogu se navući bez obzira na stranu, uz njih se mogu koristiti uljna maziva (npr. vazelin) (uljna maziva nisu dobra za lateks prezeravative, dolazi do pucanja !). Obično imaju dulji rok trajanja i nisu tako osjetljivi na toplinu i hladnoću kao lateks prezervativi. Nedostaci poliuretanskih prezervativa su uz cijenu i njihova teža dostupnost.
Prezervativi od prirodnih materijala (crijeva životinja) se ne preporučuju jer su propusni za HIV. Smiju se koristiti samo zajedno s lateks ili poliuretanske prezervative.
Istraživanja pokazuju da uporaba lateks prezervativa smanjuje rizik širenja infekcije za najmanje 80%.