MOJA STVAR?!!! Sigurno ti je hrpa stvari prošla kroz glavu (ili ne) kad si pročitao/la ovo. Na što tebe asocira “moja stvar”?

Naravno da može značiti svašta, ali kampanjom “MOJA STVAR” pozivamo te da brineš…o  svome SPOLNOM ZDRAVLJU!!!

MOJA STVAR

MOJE SPOLNO ZDRAVLJE

Često premalo obraćam pažnju na rizike koji mogu biti povezani sa spolnim odnosima pa mislim (jer ne obraćam pažnju na to ili mi je tako lakše) da se loše ili neželjene posljedice događaju drugima, a mogu se dogoditi bilo kome. To nije nečija tuđa stvar i tuđa odgovornost, spolno zdravlje tiče se svih nas, to je svačija stvar i odgovornost svakog od nas, to je moja odgovornost i MOJA STVAR!

Seksualno zdrav odnos baziran je na pet glavnih karakteristika: svjesno i dogovorno pristajem na njega, nema nasilja i iskorištavanja, uzajamno je zadovoljavajući, iskren je i uključuje zaštitu od neplanirane trudnoće i SPB. To je svačija odgovornost i svačija stvar, to je moja odgovornost i MOJA STVAR!

Mogući rizici povezani sa spolnim odnosima mogu biti neplanirana trudnoća i spolno prenosive bolesti, ali tu su i mnogi drugi (npr. emocionalni, socijalni…). Nitko drugi neće i ne može brinuti o mom spolnom zdravlju kao ja i zato je to moja odgovornost i MOJA STVAR!

MOJE SPOLNO ZDRAVLJE JE MOJA STVAR I MOJA ODGOVORNOST!

Vizualom kampanje, gaćama s natpisom “MOJA STVAR” želimo privući tvoju pozornost i dodatno naglasiti koliko je tvoje spolno zdravlje važno i potaknuti te da razmišljaš, pričaš i brineš o svom spolnom zdravlju. Želimo te potaknuti da preuzmeš svoju stvar u svoje ruke i pružiti ti alate koji će ti omogućiti da preuzmeš odgovornost za svoje spolno zdravlje i informirano brineš o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju jer to je tvoja stvar i tvoja odgovornost!

Spolnost je važan dio života koji utječe na cjelokupno zdravlje. Kako bi izbjegao/-la neželjene posljedice i kako bi tvoji spolni odnosi bili povezani s pozitivnim i željenim događajima,  ovogodišnjom kampanjom želimo ti poručiti da vjerujemo kako si dovoljno zreo/-la da sam/-a brineš o svom spolnom zdravlju i zdravlju općenito.

Ovom kampanjom želimo ti pružiti podršku i alate da se lakše snađeš u tom procesu i podsjetiti te da je tvoje spolno zdravlje tvoja stvar i da neke odluke mogu imati posljedice za koje jedino ti možeš preuzeti odgovornost. Odgovornost možeš preuzeti tako da o spolnom zdravlju razgovaraš, pitaš, educiraš se, prepoznaš rizike na vrijeme i spriječiš ono što možeš spriječiti ili poduzmeš ono što možeš ako se nešto neželjeno ipak dogodi:

Moje spolno zdravlje u mojim je rukama i iako neke stvari koje su se već dogodile ne mogu spriječiti, mogu odabrati što ću nakon toga napraviti te što ću reći ili učiniti idući put kad se nađem u sličnoj situaciji. Neke odluke ne mogu donijeti ako nisam dovoljno informiran/-a, zato ću pitati iako mi je neugodno.

Neću misliti da se meni to ne može dogoditi. Jer to je MOJA STVAR i MOJA ODGOVORNOST.

 

Educirat ću se iz pouzdanih izvora informacija

Ako znam, mogu prepoznati rizike na vrijeme

Primijenit ću ono što naučim

Spriječit ću ono što mogu spriječiti

Ako se rizik već dogodio, testirat ću se

Pričat ću s partnerom/-icom

Ako ne znam, pitat ću stručnjaka

Liječit ću se i slijediti upute liječnika

 

Jer moje spolno zdravlje je MOJA STVAR!

 

Iskoristit ću sve ovo kako bih spriječio/-la da se rizici i njihove moguće posljedice dogode ili ponove, jer to je MOJA STVAR!

Moje spolno zdravlje je MOJA STVAR – moja odgovornost! 

Ako ne znam, informirat ću se i pitati, jer to je MOJA STVAR!

Ako pristanem na spolni odnos bez zaštite i moguće rizike, razmislit ću je li to ono što doista želim jer imam pravo sudjelovati u odlučivanju i zaštititi se, to je MOJA STVAR.

Ako želim spolni odnos bez zaštite, to je moja stvar, ali moguće su različite neželjene posljedice, mogu ugroziti svog partnera/-icu, a on/ona kao i ja ima pravo odlučivati i brinuti o svom spolnom zdravlju – to NIJE SAMO MOJA STVAR!

Ako sumnjam na spolno prenosivu bolest, pitat ću stručnjaka, provjeriti o čemu se radi jer to je MOJA STVAR.

Ako sam u riziku, testirat ću se i liječiti ako treba, jer to je MOJA STVAR.

Ako imam spolno prenosivu bolest, razgovarat ću s partnerom/-icom, teško je, ali i to je MOJA STVAR.

Ako nisam siguran/-na, pitat ću stručnjake jer i to je MOJA STVAR.

Ako ne znam gdje se obratiti, preuzet ću mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje i pronaći informacije jer to je MOJA STVAR.

MOJA STVAR JE MOJA ODGOVORNOST

moje odluke

moj izbor

moj rizik

moje posljedice

moje gaće

moje spolno zdravlje

moja aplikacija

MOJA ODGOVORNOST

MOJA STVAR – MOJA ODGOVORNOST

MOJE SPOLNO ZDRAVLJE – MOJA APLIKACIJA

PREUZMI SVOJU STVAR U SVOJE RUKE

PREUZMI APLIKACIJU “SPOLNO ZDRAVLJE”

IMAM POTREBU S NEKIME RAZGOVARATI O SVOM SPOLNOM ZDRAVLJU
SVOJ HIV STATUS MOGU SAZNATI BESPLATNO I ANONIMNO ZA 20 MINUTA
ŽELIM ZNATI VIŠE O HIV-U
SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI (SPB) - ŠTO TREBAM ZNATI?
TESTIRANJA NA SPOLNO PRENOSIVE INFEKCIJE
TREBAM POMOĆ ILI SAVJET - NE POSTOJE KRIVA PITANJA
PONAŠAM LI SE RIZIČNO I KAKO SE ZAŠTITITI?
NEMJERLJIV = NEZARAZAN
KALKULATOR RIZIKA: U KOJEM SAM RIZIKU OD ZARAZE HIV-om I DRUGIM SPB?
GDJE SE U RH MOGU BESPLATNO SAVJETOVATI, INFORMIRATI, TESTIRATI...?
ŠTO JE SPOLNO ZDRAVLJE?
KVIZ ZNANJA: KOLIKO ZAPRAVO ZNAM O SPOLNOM ZDRAVLJU?
SPOLNO ZDRAVLJE NA MOM DLANU - SKIDAM PAMETNO PRIJE SVEGA
PSIHOSOCIJALNA PODRŠKA I PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
VIŠE O TESTIRANJU, SIGURNIJEM SEKSI, KONTRACEPCIJI, PREGLEDIMA...
ŽELIM ZNATI VIŠE O HEPATITISU
EPIDEMIOLOGIJA HIV INFEKCIJE I AIDS-A U HRAVSTKOJ
ZANIMA ME ZDRAVLJE

1.12. obilježava se Svjetski dan AIDS-a – dan važnosti spolnog zdravlja! 

Spolno zdravlje velik je i važan dio naših života. Može utjecati i biti pod utjecajem drugih aspekata zdravlja. To uključuje fizičko, mentalno, emocionalno i socijalno zdravlje. Imati dobro spolno zdravlje znači da ste dobro informirani, pažljivi u svojim odlukama i ponašanjima, s poštovanjem prema sebi i drugima. Također to znači uživati u vlastitoj spolnosti, spolnom odrastanju i stjecanju iskustava na način na koji se osjećate ugodno.

Spolno zdravlje često je izazov kojim ne možete upravljati sami. To je nešto o čemu biste trebali razgovarati s ljudima kojima vjerujete, koje volite, sa stručnjacima, savjetnicima i liječnicima. Možete razgovarati o načinima prevencije i zaštite, smanjenju rizičnih ponašanja i svemu što možete i trebate poduzeti kako biste zaštitili svoje zdravlje. Bilo da je riječ o provjeri rizika, informacijama, preporukama ili testiranju, vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe.

Uz odgovorno spolno ponašanje i redovite preglede kod liječnika, ovo je dobar način za poboljšanje informiranosti i dopunjavanja vlastitog znanja kako biste očuvali i unaprijedili vaše spolno zdravlje.

Javnozdravstvene usluge podržavaju:

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ