Imati djecu

Imati djecu

Mnoge žene smatraju da ne mogu imati djecu jer su one ili njihov partner HIV pozitivni. To ne mora biti tako iako se mora uzeti u obzir niz stvari.

Ako je samo jedan partner HIV pozitivan: Zajedno želite djecu, nesiguran spolni odnos – bez kondoma – je rizičan. Zbog toga se mnogi parovi odlučuju za umjetnu oplodnju pri čemu nema rizika od zaraze.

Ako su oboje partnera HIV pozitivni, seksualni odnos bez kondoma i dalje može biti rizičan. Razlog tomu je što postoje različiti sojevi virusa. Ako je osoba ponovno zaražena drugim sojem, taj novi soj bi mogao prevladati.

Kada je muški partner HIV pozitivan neki partneri odabiru tehniku poznatu kao “PRANJE SPERME” što je zapravo doslovno ispiranje sjemena od HIV-a. Potrebno je više istraživanja o ovoj tehnici, jer još uvijek ne znamo koliko je učinkovita. Ispiranje sperme je dostupno u Velikoj Britaniji, Italiji. U Hrvatskoj još nije dostupana ova metoda.

Prioritet HIV+ trudnice je osigurati da njeno nerođeno dijete ne bude zaraženo. Istovremeno je važno napraviti ravnotežu između uzimanja lijekova za smanjenje rizika od zaraze djeteta i uzimanja lijekova za majčino zdravlje. Kod donošenja odluke o liječenju potrebno je kratkotrajno i dugotrajno razmotriti koje su prednosti za majku i dijete.