HIVhep godišnjak za zdravstvene djelatnike – izdanje 2018.

HUHIV je 19. godinu za redom ponosno izdao HIVhep godišnjak za zdravstvene djelatnike.

HIVhep godišnjak za zdravstvene djelatnike (prije: HUHIV Bilten / Godišnjak) stručno obrađuje teme HIV-a, virusnih hepatitisa, povezanih zdravstvenih tema i prikazuje aktivnosti kojima društvena zajednica pridonosi cjelovitosti skrbi u ovom području. Tradicionalno je namijenjen prvenstveno zdravstvenim djelatnicima, ali i djelatnicima ostalih struka koje sudjeluju u zdravstvenoj skrbi  te donosi bogati pregled stručnih članaka renomiranih zdravstvenih i drugih stručnjaka, novosti i aktivnosti iz područja HIV/AIDS-a, hepatitisa i povezanih zdravstvenih tema, pregled događaja, projekata i aktivnosti društvene zajednice te novosti i zanimljivosti iz regije i svijeta.

Za kontinuirano izlaženje od 1999. te prevladavanje brojnih izazova, od pronalaženja stručnih suradnika i planiranje tema i tematskih cjelina do osiguravanja sredstava za tisak i distribuciju do gotovo svih zdravstvenih institucija u RH zaslužna je Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, članovi uredništva i naši stalni stručni suradnici.

HIVhep godišnjak bio je i ostao promicatelj neovisne edukacije i nadogradnje znanja zdravstvenog sustava u području HIV-a, hepatitisa i povezanih zdravstvenih tema. Popularno i razumljivo pisan, ali uvijek vođen stručnim smjernicama i aktualnostima, opravdao je svoj naslov – HIVhep godišnjak za zdravstvene djelatnike. Ovom inicijativom HUHIV kao zdravstvena udruga predstavlja nadogradnju zdravstvenog sustava ostvarujući sinergiju sa stručnom i društvenom zajednicom ulažući u jačanje zdravstvenog sustava i zdravstvenih ishoda za sve građane u potrebi.

DISTRIBUCIJA

HIVhep godišnjak za zdravstvene djelatnike već duže vrijeme spada u renomiranu zdravstvenu literaturu koja se u nakladi od više tisuća distribuira na preko 200 adresa zdravstvenih i povezanih institucija, društava, komora i organizacija diljem RH te na svim važnijim stručnim skupovima koji okupljaju prvenstveno zdravstvene djelatnike, ali i djelatnike ostalih struka koje sudjeluju u zdravstvenoj skrbi.

PREGLED TEMA

Na naslovnici novog HIVhep godišnjaka možete vidjeti neke od izdvojenih tema uz mnoštvo stručnih zdravstvenih članaka i aktivnosti društvene zajednice iz područja HIV/AIDS-a, hepatitisa i povezanih zdravstvenih tema.

Ovim putem posebno izdvajamo temu: Primjer (ne)suradnje farmaceutske kompanije s udrugom pacijenata. Kao stručna zdravstvena udruga i udruga pacijenata i time važan dionik zdravstvenog sustava, u sklopu zagovaranja s ciljem jačanja zdravstvenog sustava u RH i ostvarenja najboljih zdravstvenih ishoda za sve građane, zadaća nam je ukazivati na podcjenjivačko ponašanje specifične farmaceutske kompanije prema udruzi HUHIV i time prema osobama koje žive s HIV-om kao cjeloživotnim kroničnim oboljenjem, a koja dio svoje profitne djelatnosti bazira upravo na tim pacijentima. Smatramo da ovakvo ponašanje konkretne farmaceutske kompanije te navedene činjenice i stavovi, stručnoj i široj zajednici mogu biti od koristi u budućim odnosima sa konkretnom tvrtkom. Pismo s istim sadržajem uputili smo i u njihovu centralu iz koje se nadamo odgovoru i konkretnim aktivnostima u skladu sa svim kodeksima i normama korporativne odgovornosti i odnosa prema udrugama pacijenata. Dosta je bilo onih koji ignoriraju i diskriminiraju pacijente na kojima ostvaruju svoj profit i to zajednica treba znati.

Jer, s druge strane postoje brojni primjeri izvrsnih suradnji i kvalitetnog ulaganja u preventivne i zdravstvene programe udruge HUHIV koje možemo pohvaliti.

Elektronska verzija HIVhep godišnjaka dostupna je ovdje.

HUHIV se ovim putem zahvaljuje Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, stručnim suradnicima i partnerima te svima koji su na bilo koji način podržali rad udruge HUHIV te time i zdravstvene i preventivne programe s ciljem ostvarivanja najboljih zdravstvenih i socijalnih ishoda za sve građane RH.