Uvod u antiretrovirusnu terapiju – 4.dio

Uvod u antiretrovirusnu terapiju – 4.dio

Posvećenost terapiji i zašto je važna?
Što je to posvećenost terapiji?
Posvećenost terapiji znači da redovito pijete lijekove i da pritom poštujete sva pravila. To uključuje uzimanje lijekova u propisano vrijeme i, ako je potrebno, pridržavanje posebnog načina prehrane.
Važno je da napravite sve kako biste razvili rutinu koja će vam pomoći u praćenju ove, ponekad složene, dnevne obveze. Biti posvećen može biti vrlo teško i sigurno će vam trebati podrška da se priviknete na promjene koje vam terapija donosi u životu. To je najvažnija stvar o kojoj morate misliti prije početka uzimanja antiretrovirusne terapije.
Najbolje je da počnete s uzimanjem terapije onda kad budete imali više slobodnog vremena i prostora, kako biste se lakše prilagodili novoj situaciji. U prvih nekoliko tjedana ništa vam drugo ne bi trebalo biti važnije od uzimanja terapije.

Koliko je dovoljno?
Vrijeme kada trebate popiti lijekove je točno propisano. Kašnjenje od jednog sata neće utjecati na uspješnost terapije, ali se to ne bi smjelo često događati.
Uz određene lijekove mora se promijeniti i način ishrane koji se također treba poštivati. Ukoliko se ne držite savjeta vezanih uz prehranu, prijeko potrebna količina lijeka neće dospjeti u krv te lijek neće imati visoku djelotvornost. Vjerojatno će se javiti rezistentnost na taj lijek i zbog toga vam neće biti koristan u budućnosti.
Svatko će jednom zakasniti s uzimanjem doze – no, koliko zapravo moramo biti posvećeni točnom i strogom uzimanju svake doze? Nažalost, odgovor na to pitanje je: morate gotovo 100% biti posvećeni uzimanju terapije.
Mnoga istraživanja su pokazala da preskakanje doze, čak ako se propusti samo jedna ili dvije doze tjedno, može imati veliki utjecaj na uspješnost terapije.
Rezultati studija (dalje u tekstu) pokazali su da čak i kod onih osoba koje su 95% posvećene terapiji (samo jedna od 20 doza je propuštena ili zakašnjela), samo 81% njih je imalo nemjerljivu količinu virusa u krvi.

S druge strane, rezultati istraživanja provođenog među HIV+ zatvorenicima koji nisu propustili nijednu dozu (svako uzimanje doze bilo je nadgledano) pokazali su da su poslije godine dana svi imali u krvi manje od 400 kopija virusa (a 85% je imalo manje od 50 kopija).
Ovi rezultati ne ukazuju na to da svi moramo biti u zatvoru, nego da trebamo naći način da lijekove uzimamo na vrijeme kako bi oni što duže bili uspješni.

● nakon svakog tjedna procijenite koliko ste bili posvećeni uzimanju terapije i pritom budite strogi prema sebi
● ukoliko vam se čini da ne uspijevate i da vam je potrebno više podrške – znajte da je ona dostupna, ali je trebate zatražiti
● razgovarajte s liječnikom – specijalistom infektologom koji prati vašu bolest
● potražite savjet od ljudi koji koriste sličnu terapiju.

Savjeti koji mogu pomoći
● izbor lijekova – uvjerite se da imate sve potrebne informacije koje će vam biti neophodne prije početka uzimanja terapije: koliko tableta, koje su veličine, koliko često ih treba uzimati, koliko točni morate biti, postoje li kakva ograničenja u prehrani, postoji li jednostavnija opcija…
● napravite dnevnu tablicu s rasporedom uzimanja svih doza i prvih nekoliko tjedana precrtavajte svaku dozu koju ste popili – to će vam pomoći u stvaranju rutine uzimanja lijekova
● svako jutro u posebnu kutijicu stavite sve tablete koje tog dana trebate popiti, tako da ih možete prebrojiti kad niste sigurni jeste li propustili dozu
● koristite alarm koji će u određeno vrijeme zvoniti i upozoriti vas da uzmete jutarnju i večernju dozu
● unaprijed se snabdijte dovoljnom količinom lijekova idete li negdje na nekoliko dana
● imajte pri ruci male zalihe lijekova u slučaju hitnosti – u vozilu, na poslu ili kod prijatelja
● zamolite prijatelje da zapamte vrijeme uzimanja lijekova u slučaju da navečer izađete van
● raspitajte se kod prijatelja koji već koriste terapiju što oni rade (i koliko se dobro snalaze)
● povežite uzimanje lijeka s nekom radnjom koju radite svakodnevno (npr. pijte lijek svaki dan prije početka dnevnika, kviza ili serije koju pratite)
● zamolite liječnika da vam prepiše neke lijekove protiv mučnine i proljeva, što su najčešće neželjene posljedice na početku uzimanja terapije; kod kompliciranih neželjenih posljedica kontaktirajte svog liječnika jer možda postoji mogućnost da promijenite kombinaciju
● ukoliko preskočite dozu lijeka koji se pije jedanput dnevno, to je mnogo ozbiljnije nego ako propustite lijekove koji se uzimaju dvaput dnevno – biti posvećen je vrlo važno za kombinacije koje se piju jednom dnevno!

Što ako zaboravim popiti lijekove?
Gotovo svatko će barem jednom zaboraviti ili zakasniti s uzimanjem lijekova na vrijeme. Postoji velika razlika između povremenog neuzimanja lijeka i čestog zaboravljanja, na dnevnoj ili tjednoj bazi. Treba biti pažljiv i uzimati dozu točno u vrijeme kako je propisano.

Ukoliko redovno uzimate lijekove, a pritom često kasnite s uzimanjem doze, ili u cijelosti propuštate neke doze, bolje rješenje bi bilo da potpuno prekinete s uzimanjem terapije dok ne budete u situaciji u kojoj ćete se snaći s uzimanjem lijekova, jer postoji mogućnost da se pojavi rezistentnost na lijekove iz kombinacije koju uzimate.

Možda postoji lakša kombinacija lijekova koju možete uzimati. Neke osobe ne vole veliku količinu lijekova, neki ne vole hranu prezasićenu mastima, neke osobe ne vole piti veliku količinu vode, dok će neki uvijek imati problema s uzimanjem lijekova na poslu tijekom dana.

Svi ovi faktori važni su pri odlučivanju o tome koja bi vam kombinacija lijekova najbolje odgovarala.

Svoj raspored uzimanja doze lijekova morate poštivati tijekom radnog tjedna, kao i tijekom vikenda, odmora, putovanja… Ne uzimati terapiju vrlo je opasno, pogotovo ako postoji mogućnost da ne propustite doze jer to ne remeti vaš stil života.

Ukoliko shvatite da ste propustili dozu, uzmite je čim se sjetite. Ali ako to shvatite u trenutku kada se bliži vrijeme uzimanja druge doze, ne uzimajte dvije doze istodobno.

Upotreba droga i drugih vrsta lijekova
Djelovanje nekih anti-HIV-lijekova može se promijeniti ako se upotrebljavaju droge, metadon ili neke druge vrste lijekova koje vam nije prepisao liječnik.

Međusobni utjecaj lijekova može biti složen te utjecati na količinu lijeka koji dođe u krv.

Zato je vrlo važno da vaš liječnik zna koristite li opojne droge ili neke druge lijekove nevezane uz vašu HIV-terapiju, čak ako ih samo ponekad koristite. Vaš liječnik će takvu informaciju smatrati profesionalnom tajnom, tako da mu to možete reći s punim povjerenjem.

Alkohol ne mijenja učinak anti-HIV-terapije. Međutim, pretjerano konzumiranje alkohola, posebice u kombinaciji s uzimanjem droga, može vas spriječiti u redovitom uzimanju dnevnih doza. Zato je važno da i tu činjenicu vaš doktor zna.

Rezistencija
Što je rezistencija?
Rezistencija na anti-HIV-lijekove nastaje kada dio strukture virusa napravi manju promjenu koju nazivamo mutacija. Mutirani virus izbjegava učinak lijeka, što znači da lijek više ne djeluje na najbolji način ili da uopće nema efekta na virus.

Također postoji mogućnost da ste od samog početka zaraženi virusom koji je rezistentan na neke ili sve lijekove.

Testovi na rezistentnost virusa trebali bi se obaviti pri dijagnozi HIV-statusa i prije početka korištenja terapije. U našoj zemlji još uvijek ne postoji mogućnost da se ovi testovi obave.

Kako se javlja rezistencija?
Mutacije koje prouzrokuju rezistenciju događaju se kad je količina virusa u krvi još uvijek dovoljno velika (iznad 50 kopija).

Ukoliko nakon dva do tri mjeseca broj virusa bude iznad 500 kopija u mililitru krvi, ili iznad 50 kopija nakon šest mjeseci, možda bi trebalo razmisliti o promjeni terapije.

Rezistencija se može pojaviti i kada je količina virusa u mililitru krvi između 50 i 500 kopija.

Vaš će se liječnik podrobnije posvetiti razlogu zbog kojeg rezultati nisu dobri kao što bi mogli biti. Mogli biste porazgovarati s liječnikom o tome koliko ste posvećeni redovnom uzimanju terapije i kako podnosite neželjene posljedice. Trebalo bi napraviti i test na rezistenciju.

Test za mjerenje količine virusa u krvi trebalo bi napraviti četiri tjedna nakon početka uzimanja ili promjene terapije. Nadalje bi se test trebao redovito raditi svaka tri mjeseca.

Podignite svoje nalaze čim budu gotovi. Nemojte čekati idući posjet liječniku da ih saznate.

Ukoliko se količina virusa povećala, potrebno je napraviti novi test da bi se rezultat potvrdio. Ponekad minimalno povećanje može biti rezultat greške testova.

Ponovni test će pokazati što se točno događa. Ukoliko terapija koju koristite nije uspješna, ovim ćete smanjiti rizik daljnjeg napredovanja rezistencije.

Uspješnost iduće terapije bit će veća ako s njom započnete dok vam je količina virusa u krvi još uvijek na niskoj razini.

Što je unakrsna rezistencija?
Neki od lijekova izazivaju unakrsnu rezistenciju, što znači da ukoliko se rezistencija javi na jedan lijek, može se pojaviti i na drugom koji je sličan, čak ako ga prije niste uzimali. Ovo ponajprije vrijedi za lijekove iz iste grupe.

Stupanj unakrsne rezistencije također varira. Ponekad korist od upotrebe drugog lijeka može biti primjetna, ali će rijetko biti dovoljno snažna ili trajna.

Kako izbjeći rezistenciju?
Izbjegavanje rezistencije jedan je od glavnih uvjeta za korištenje kombinirane terapije. Morate se uvjeriti da je kombinacija koju koristite dovoljno jaka da maksimalno smanjuje rizik od razvoja rezistencije na bilo koji od lijekova koje uzimate.

Razlog zbog kojeg se koriste tri lijeka, a ponekad i četiri, je taj što virus nastavlja svoj razvoj i mutaciju i kada su kopije virusa između 50 i 500.

Najbolji način kojim se sprječava razvoj rezistencije je održavanje količine virusnih kopija u krvi ispod 50. Ukoliko sada započinjete s terapijom, ovo je jedan od realnih ciljeva.

Značaj virusnih kopija u krvi za vrijeme terapije: