Kada se treba testirati?

Kada se treba testirati?

Mnoge se osobe, i muškarci i žene i odrasli i mladi osjećaju nesigurno kada razmišljaju o svojim spolnim kontaktima s ranijim partnerima.

Test može razjasniti stvar. Test otkriva protutijela prema HIV-u. Ta se protutijela obično javljaju do 12 tjedna nakon kontakta s virusom.

Prema tome, da bi test bio pouzdan potrebno ga je primijeniti najmanje 12 tjedana nakon mogućeg datuma zaražavanja; tj. 3 mjeseca nakon rizičnog spolnog odnosa.

Prije svakog testiranja potrebno je razgovarati o potrebi testiranja sa stručnjakom – savjetnikom ili dobiti određene informacije na INFO HIV telefonu.

U sljedećim situacijama se može preporučiti testiranje:

1. ako ste imali veći broj spolnih partnera, spolni odnos sa stranim državljanima, prostitutkama, ili partnerom kojeg niste dobro poznavali, a sve bez korištenja prezervativa

2. ako ste intravenski, intamuskularno ili potkožno primijenili već rabljene igle i šprice

3. ako ste primili transfuziju krvi u stranoj državi prije 1985. godine

4. ako ste imali spolni odnos koji se može ocjeniti kao rizičan u pogledu HIV infekcije prije više od 12 tjedana

5. ako ste imali spolni odnos bez zaštite s osobom koja ima prije navedene rizične čimbenike

6. ako imate novog partnera i ako ste oboje bili vjerni jedno drugome i štitili ste se više od 12 tjedana, a planirate dalje spolni odnos bez zaštite

7. ako ste imali u životu neku spolno prenosivu bolest (sifilis, gonoreju itd.)

8. ako pripadate rizičnim skupinama, a imate jednu od slijedećih bolesti ili simptoma: novootkrivena tuberkuloza,učestale, uporne gljivične infekcije rodnice koje ne prolaze na uobičajeno lječenje, herpes zoster koji se ponavlja, smanjenje broja trombocita, pojava psorijaze u slučaju da nema nasljedne sklonosti, teška upala pluća u mlade osobe (15 – 45 godine) i upalni proces u zdjelici.