Edukacija o spolnom zdravlju za učenike XVI. gimnazije

17.06.2021. održana je edukacija za 20 učenika trećeg razreda XVI. gimnazije u prostorima udruge HUHIV, poštujući sve aktualne epidemiološke mjere.

Učenici su čuli neke važne informacije o spolnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima, a posebno zanimljiva tema bila je HIV i povezane teme. Objasnili smo puteve prijenosa, usporedili ih s najvećim mitovima vezanim za puteve prijenosa (npr. uobičajeni socijalni kontakt), te smo razgovarali i o ostalim spolno prenosivim bolestima koje u prosjeku izazivaju manje brige. Primjer takve spolno prenosive bolesti je klamidija, koja je vrlo česta, često ne izaziva simptome i najčešće nije prva briga koja se javlja nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Još jedan primjer je HPV infekcija koja je zaista česta, a za visokorizične tipove HPV-a postoji i cjepivo, koje je primila većina prisutnih učenika. Komentirali smo i nezastupljenost tema spolnog zdravlja i spolnosti u školstvu, te smo predstavili učenicima kojim se sve kontaktima mogu obratiti u slučaju pitanja i briga. Mobilna aplikacija Spolno zdravlje, koja je izrađena uz podršku Grada Zagreba i čiji su sadržaji stručno recenzirani od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dobro je mjesto informiranja, s posebnim naglaskom na alat „Pitaj stručnjaka“ gdje mogu postaviti upit. Na upite u aplikaciji odgovaraju stručno educirani savjetnici u području spolnog zdravlja. Tijekom edukacije, posebno je naglašen pristup stručnjaka svakom upitu – neovisno o tome koliko je „mala“ ili „velika“, ako vas brine, dovoljno je važna da se stručnjak potrudi što bolje odgovoriti na tu brigu. Prihvaćajućim pristupom zajedno gradimo zajednicu koja se ne srami postavljati pitanja, dijeliti svoje brige i tražiti informacije na pravi način, a ne uglavnom prolazeći kroz osobno iskustvo učenja, jer postoji šansa od negativnih posljedica.

Interes za ove teme postoji među mladima, i na taj interes se ne smijemo oglušiti. 17 godina često je doba stupanja u prva spolna iskustva, stoga postoji i izraženija potreba za alatima sigurnih spolnih ponašanja. Svaka osoba koja započinje spolni život mora znati važne informacije o spolnom zdravlju, kontracepciji, ali i manje prisutnim temama spolnosti, poput samoodgovornosti u odabiru metode zaštite.

Edukaciju smo završili s tom temom, naglasivši važnost obostranog odabira hoće li se koristiti kondom tijekom spolnog odnosa. Radi se o osvještavanju samoodgovornosti – jedino smo mi nositelji odluke hoćemo li svoje spolno zdravlje štititi, ili ne. Nitko drugi nema pravo (ni obvezu) donijeti tu odluku umjesto nas.

Zahvaljujemo prof. Kalbezen na suradnji i pomoći u organizaciji ove edukacije. Nastavnici koji prepoznaju važnost razgovora o ovim temama participiraju u važnom etičkom zadatku naše zajednice – graditi informirano, odgovorno i zdravo građanstvo.