Činjenice o HIV bolesti

Činjenice o HIV bolesti

1. Ako imam nezaštićeni (bez kondoma) spolni odnos (vaginalni ili analni), ne mogu dobiti HIV ako partner ne ejakulira u mene.
Virus HIV-a je prisutan i u preejakulatu isto kao i u ejakulatu. „Vađenje“ prije ejakuliranja nije učinkovit način zaštite od HIV-a.

2. Mogu dobiti HIV ako sam donor krvi.
Nema rizika od zaraze HIV-om ukoliko dajete krv. Uvijek se koriste sterilizirane igle za svaku osobu.

3. HIV se može dobiti samo ako imaš spolne odnose s osobom istog spola (žena-žena, muškarac-muškarac).
Ne dovode vas osobe u rizik od infekcije HIV-om, već spolne aktivnosti koje imate. Rizičan spolni kontakt (bez kondoma) je taj koji vas dovodi u rizik od prijenosa infekcije, bilo s osobom istog ili suprotnog spola.

4. HIV se može prenijeti putem učestalih kontakata kao što su: grljenje, ljubljenje, rukovanje…
Da biste se zarazili HIV-o potrebno je da vaš krvni sustav dođe u kontakt s tjelesnim tekućinama u kojima se HIV nalazi (krv, sperma, vaginalna tekućina, majčino mlijeko) osobe koja je HIV pozitivna. U navedenim kontaktima ne dolazi do direktnog kontakta tjelesnih tekućina dviju osoba, te time nema niti rizika od prijenosa infekcije.

5. Kontracepcijske tablete štite me od HIV-a
Kontracepcijske tablete štite te samo od začeća. One ne pružaju nikakvu zaštitu od bilo koje spolne bolesti, pa tako ni HIV-a.

6. Po izgledu možemo prepoznati osobu koja je zaražena HIV-om.
Nema vanjskih znakova ili simptoma po kojima bi mogli reći da je netko zaražen ili nije zaražen HIV-om. Neke osobe u početku infekcije imaju simptome slične gripi, i ne postoje drugi znakovi koji bi upućivali na infekciju. Zapravo, mnoge HIV pozitivne osobe koje uzimaju terapiju su i boljeg zdravstvenog stanja od mnogih HIV negativnih osoba, zbog toga jer su svjesni važnosti zdravog života.

7. Postoji lijek protiv HIV-a.
Ne, za sad ne postoji lijek ili cjepivo koji bi uklonilo HIV iz organizma osobe koja je zaražena HIV-om. Ali postoji učinkovita terapija koja djeluje na smanjenje količine HIV-a u krvi.

8. Svatko može biti inficiran HIV-om. HIV ne diskriminira po spolu, seksualnoj orijentaciji, dobi, boji kože…Ponašanje je to koje te dovodi u rizik od infekcije HIV-om, a ne spol, seksualna orijentacija, dob, boja kože..

9. Premazi na bazi ulja (vazelin ili dječje ulje) čine kondom slabijim i može prouzročiti njegovo pucanje. Uvijek koristite lubrikante (premaze)na bazi vode.

10. Prokuhavanje igala i šprica je neučinkovit način čišćenja istih. Prokuhavanje igala ne mora nužno ubiti virus u njima. Uvijek je sigurnije koristiti novu, steriliziranu iglu svaki put kad injektirate drogu. Ne pokušavajte čistiti igle pranjem s vodom ili dezinfekcijskim sredstvima. U Hrvatskoj su dostupne jeftino, ili besplatno sterilizirane igle stoga ih koristite!

11. Alkohol i upotreba droga stavljaju me u položaj većeg rizika od infekcije HIV-om. Da, to je točno zbog toga jer alkohol i droge utječu na tvoj mozak i na donošenje odluka. Pod njihovim utjecajem vjerojatnost da će osoba stupiti u spolni odnos bez kondoma je veći nego ako je osoba trijezna.