Brzi testovi

Brzi testovi

HIV i hepatitis C ne događaju se nekom drugome: za zarazu je dovoljan samo jedan eksperiment, npr. jedan jedini nezaštićeni spolni odnos s osobom nepoznatog statusa ili piercing ili tetovaža u nesterilnim uvjetima. Na to upozoravaju brojne javno-zdravstvene kampanje, ali i broj oboljelih koji kontinuirano raste.

U Hrvatskoj su visoko pouzdani brzi testovi već dostupni i u upotrebi: testovi za otkrivanje antitijela prema virusima humane imunodeficijencije tipa 1 i tipa 2 te za otkrivanje antitijela prema virusu hepatitisa C američke biotehnološke tvrtke OraSure Technologies, Inc. kojima se točno i pouzdano mogu otkriti antitijela prema HIV-u i virusu hepatitisa C u uzorcima oralne tekućine (sline) te u drugim klasičnim uzorcima kao što su puna krv iz vrha prsta ili vene, plazma i serum.

Spomenuti testovi otkrivaju antitijela prema HIV-u tipa 1 i 2 ili virusu hepatitisa C nakon samo 20 minuta analize bilo kojeg od prethodno spomenutih uzoraka bioloških materijala. Test karakterizira visoka specifičnost i osjetljivost otkrivanja antitijela HIV-a i hepatitisa C u svim biološkim materijalima kao što su SLINA, krv i plazma te jednostavnost postupka. Nakon uzimanja sline, krvi ili plazme potrebno je pričekati samo 20 minuta do dobitka pouzdanog rezultata testiranja bez potrebe odlaska u laboratorij.

Točnost i pouzdanost ovih “brzih” testova potvrđena je brojnim neovisnim kliničkim ispitivanjima koje su provele ugledne svjetske organizacije i institucije kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, američki CDC (Centers for Disease Control and Prevention), britanski NHS (National Health Service) i druge. Rezultati tih kliničkih ispitivanja potvrđuju visoku točnost i pouzdanost spomenutih testova koja je jednaka ili čak i bolja od “klasičnih” komercijalno dostupnih EIA – enzimskih imunoloških testova .

Upravo je izuzetna točnost temelj nedavne odluke FDA (Američke administracije za hranu i lijekove) kojom je omogućeno da HIV test iz sline bude prvi ikad odobreni kućni test za dijagnozu HIV-a u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova izuzetno pouzdana tehnologija omogućuje visoku dijagnostičku točnost testiranja sline usporedivu s tradicionalnim testiranjima uzoraka krvi. Ta činjenica predstavlja veliki korak naprijed u mogućnosti ranog, točnog, brzog i pogodnog otkrivanja zaraženosti HIV-om i hepatitisom C koji dodatno donosi i uštede sustavima zdravstvene zaštite jer se na ovaj način izbjegava nepotrebno korištenje znatno skupljih metoda, osobito pri testiranju osoba s visokim rizikom zaraze. Posebno je za naglasiti kako dostupnost brzog i pouzdanog testiranja najviše ide u prilog ranom otkrivanju ovih bolesti te pristupanju što bržeg liječenja.

Od 2008. godine test je postao dostupan zdravstvenim radnicima brojnih zemalja Europske unije koji provode testiranje na HIV, a od lipnja 2009. godine dostupan je zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj test smiju izvoditi samo zdravstveni djelatnici. Popis institucija, poliklinika i ordinacija u kojima je dostupno testiranje uzorka sline na HIV i hepatitis C možete pogledati OVDJE.