Zašto se testirati?

Zašto se testirati?

Rano otkrivanje HIV bolesti omogućit će ranije liječenje i provođenje preventivne terapije. Spriječit će nehotično širenje infekcije na druge, suočit ćete se sa svojim strahovima i imati olakšanje u slučaju negativnog rezultata, ako već od nečeg bolujete, HIV bolest će se moći isključiti ili potvrditi te će se moći nastaviti s odgovarajućim liječenjem.

Test otkriva protutijela prema HIV-u. Ta se protutijela obično javljaju do 12 tjedna (3 mjeseca) nakon kontakta s virusom. Prema tome, da bi test bio pouzdan potrebno ga je primijeniti najmanje 12 tjedana nakon mogućeg datuma zaražavanja. Prije svakog testiranja potrebno je razgovarati o potrebi testiranja sa stručnjakom – savjetnikom ili dobiti odredene informacije u Centru za Testiranje i Savjetovanje ili na HIV SOS telefonu.

Testiranje uvijek znači stres. Samo čekanje i neizvjesnost u očekivanju rezultata može biti neugodno i teško iskustvo. Negativan test samo potvrđuje prošlost i ne daje nikakvu garanciju za budućnost. Sigurnost se može naći jedino u svjesnom i odgovornom spolnom ponašanju i stalnoj zaštiti s prezervativom.