Zaštitite svoje zdravlje

Dragi naši pratitelji, korisnici i suradnici,

kao što ste mogli vidjeti na našoj stranici, kao privremena mjera opreza zbog rizika povezanih s trenutnom epidemiološkom situacijom u Hrvatskoj i u svijetu,  CheckPoint centar Zagreb neće raditi do daljnjega.

Po potrebi se i dalje možete testirati na HIV u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. U sklopu prilagodbe na trenutnu situaciju vezano uz C0VID-19 pandemiju, savjetovanje i testiranje na HIV u Klinici do daljnjega će se vršiti svaki radni dan u vremenu od 10:30 do 17:00 sati. Izdavanje nalaza odvija se u isto vrijeme. Eventualne promjene možete pratiti na stranici Klinike

Kao i svi ostali, pratimo što se događa i prilagođavat ćemo se novonastaloj situaciji. Pratimo službene obavijesti, informiramo se na provjerenim izvorima informacija, a pozivamo i vas da informacije, iako su posvuda dostupne, tražite prvenstveno na službenim stranicama:

  • službena stranica Vlade hr
  • stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)
  • stranica Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC)
  • stranica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Također se držimo svih propisanih mjera kako bismo spriječili moguće rizike pa tako i naš tim radi doma. Pozivamo sve vas da također pridonesete što bržem razrješavanju ove epidemiološke situacije preuzimanjem odgovornosti za svoje individualne postupke i ako možete, ostanete doma. Suzdržavanjem od izlazaka domova koji nam nisu nužni, štitimo osobe koje bi infekcija koronavirusom mogla ozbiljnije ugroziti, prvenstveno osobe starije životne dobi, ali i one s drugim zdravstvenim stanjima zbog kojih mogu biti ranjiviji i skloniji razvijanju komplikacija, neovisno o dobi. Redovitim pranjem ruku i održavanjem higijene te držanjem razmaka od drugih ako smo ipak vani, smanjujemo rizik od širenja virusa i preuzimamo svoj dio odgovornosti.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim zdravstvenim djelatnicima, prvenstveno našim suradnicima infektolozima, epidemiolozima, medicinskim sestrama i tehničarima koji su trenutno na prvoj liniji, svim drugim stručnjacima, volonterima i ljudima koji trenutno nisu doma jer obavljaju svoje poslove i omogućuju da i u ovakvoj izvanrednoj situaciji osnovne stvari funkcioniraju.

U ovoj kriznoj situaciji, koja se dodatno zakomplicirala potresima, nalazimo se u periodu neizvjesnosti u kojemu nije lako funkcionirati. Možda ćete biti pojačano zabrinuti i neke situacije možda će vas zabrinuti i uznemiriti više nego što bi to inače bio slučaj. Normalno je da vam se to događa. Možete očekivati različite emocije s kojima vam neće biti ugodno i koje će biti teške. Što s teškim emocijama? Brojni stručnjaci svakodnevno objavljuju različite korisne tekstove koji mogu pomoći da malo bolje razumijete što se događa i da si malo olakšate novonastalu situaciju, ovo su samo neki od izvora:

Zagrebačko psihološko društvo

Društvo za psihološku pomoć

Modus – Centar za djecu, mlade i obitelj

Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba

Svatko se nosi s ovim izvanrednim okolnostima na svoj način. Možda ćete htjeti potražiti dodatnu podršku kad vam bude teško. Trenutno su vam na raspolaganju brojne telefonske linije u organizaciji Hrvatske psihološke komore, Hrvatskog psihološkog društva, Crvenog križa, NZJZ Andrija Štampar i drugih organizacija diljem Hrvatske i u svakoj županiji na koje se možete obratiti i potražiti podršku, a njihov popis možete pronaći ovdje:

Telefonski brojevi za pružanje psihološke pomoći.

Usluge pružanja podrške i informiranja standardno su dostupne putem HUHIV online komunikacijskih kanala. Usluge HUHIV centra za psihosocijalnu podršku na raspolaganju su vam online te putem telefona. Možete nam se obratiti na besplatni Info telefon 0800 448 767, putem opcije Pitaj stručnjaka u mobilnoj aplikaciji Spolno zdravlje te na e-mail pitaj@huhiv.hr

Iako nam je trenutno svima u mislima koronavirus, nastojte koliko je moguće ne zaboraviti moguće rizike i komplikacije spolno prenosivih infekcija i bolesti koje mogu utjecati na spolno zdravlje i zdravlje u cjelini. Brinite o svom i tuđem zdravlju.

O nastavku rada CheckPoint centra pravovremeno ćemo vas obavijestiti putem naših internetskih stranica i društvenih mreža. Pratite obavijesti na našoj stranici i javite nam se sa svim pitanjima i brigama ako ih imate.

 

Srdačan pozdrav,

HUHIV CheckPoint Zagreb tim

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ