Obilježen Svjetski dan zdravlja

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu je 7. travnja 2018. g. obilježen Svjetski dan zdravlja u suradnji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva, Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Hrvatske komore zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost te uz sudjelovanje Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa HUHIV i Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos Zagreb. Na štandovima su građani mogli razgovarati sa stručnjacima o zdravlju, zdravstvenim navikama i prevenciji bolesti te besplatno napraviti brojne krvne pretrage.

Na štandu udruge HUHIV brojnim građanima pružene su informacije o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja, specifičnostima spolno prenosivih bolesti, mogućnost edukacije i samo-procjene rizika putem mobilnih aplikacija Spolno zdravlje (www.spolnozdravlje.hr) i Sve o hepatitisu (www.hepatitis.hr) te brojni savjeti o potrebi i mogućnostima besplatnog, anonimnog, pouzdanog i brzog testiranja iz oralne tekućine na HIV i hepatitis C u CheckPoint centru Zagreb. U sklopu CheckPoint centra djeluje i HUHIV Savjetovalište za spolno zdravlje usmjereno na promicanje spolno odgovornog ponašanja mladih s ciljem unaprjeđenja i očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja, zaštite od spolno prenosivih bolesti, promicanja redovnog zdravstvenog pregleda, testiranja u slučaju rizika, savjetovanja i informiranja o spolnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima te promicanja odgovornog spolnog života.

Građani su poseban interes pokazali za dodatne informacije o virusnim hepatitisima koji još uvijek predstavljaju značajan javnozdravstveni problem koji zahvaća najrazličitije segmente stanovništva među kojima još uvijek postoji velik udio onih koji žive s hepatitisom a da to ne znaju.

Podsjećamo, akcija testiranja na hepatitis C u CheckPioint centru Zagreb u sklopu programa probira za osobe koje su koristile zatvorski sustav i osobe koje su koristile opojne droge još uvijek traje. Dobrodošli su i svi koji su bili u situaciji povećanog rizika od infekcije. S našim stručnim savjetnicima i liječnikom možete povjerljivo razgovarati o vašem zdravlju i zabrinutostima rizičnih izlaganja infekcijama, dobiti provjerene informacije, savjete, upute i preporuke. Ukoliko ste i imali situaciju u kojoj ste se izložili mogućnosti neke zaraze, to ne znači da ste se nužno zarazili. Neki oblici ponašanja trebaju objektivan i stručan pogled savjetnika ili liječnika kako bi Vam se pružila individualna i stručna edukacija, savjetovanje i preporuke za očuvanje zdravlja. Individualni čimbenici rizičnih oblika ponašanja mogu upućivati na razne usredotočene savjete i preporuke, od osnovnog informiranja i savjeta za očuvanje zdravlja do preporučenih pregleda i drugih vrsta pomoći i podrške. U svakom slučaju, preporučit će Vam se mjere zaštite i/ili testiranje sukladno potrebi.

Više o tome tko bi se trebao testirati i koji su najčešći rizici od zaraze hepatitisom C pogledajte ovdje.