Što znači biti HIV pozitivan?

Što znači biti HIV pozitivan?

U prvi mah mnogi koji saznaju da su zaraženi HIV-om odbijaju tu pomisao. Zatvaraju oči pred tom činjenicom. Nadaju se da je učinjena neka pogreška u testiranju. Kada stvarno postanu svjesni te realnosti, većina upada u duboku psihičku krizu. Očajni su, tužni i bez nade. Boje se bolesti koja neminovno dolazi, umiranja i smrti. Ono što dodatno otežava stanje jest moguća budućnost bez prijatelja, život u osami s osjećajem obilježenosti i diskriminacije. Osobe u takvoj situaciji trebaju prijatelje – prave prijatelje. Trebaju ljude koji će ih razumjeti i koji će im pomoći preboljeti šok.
Život se nakon prvog šoka spoznaje o zaraženosti ipak nastavlja. Osoba zaražena HIV-om se ne osjeća bolesnom. Kada će se pojaviti bolest i kakav će biti tijek HIV-infekcije ne ovisi samo o sudbini. Umnogome to ovisi i o daljnjem načinu života zaražene osobe.
Tko se jednom zarazi s HIV-om ostaje zaražen čitav život. Sa svakim spolnim odnosom bez zaštite virus se može prenijeti na drugu osobu.
Prema tome, ako ste zaraženi odmah:
1) informirajte svog partnera/e o svojoj zaraženosti i
2) ako stupate u spolne odnose, nemojte to činiti bez prezervativa, otkrijte uživanja u grljenju, milovanju i ljubljenju.
Kako je prijenos virusa bio moguć i prije no što ste saznali da ste zaraženi, moguće je da ste nehotice zarazili druge ljude. Ako ih poznajete, smatrajte svojom osobnom odgovornošću informirati te osobe o mogućoj zarazi. U tome vam može pomoći vaš liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik. Zdravstveni djelatnici s kojima ćete doći u kontakt (liječnici, sestre, stomatolozi, itd.) trebaju također biti informirani. Da bi zaštitili vaše zdravlje važno im je znati da ste zaraženi HIV-om. Uz to, kako su mnogi liječnici danas dobro informirani o HIV/AIDS-u, možete dobiti koristan savjet. Profesionalna etika zdravstvenih djelatnika obvezuje ih na povjerljivost.
Korisno je o svojoj zaraženosti informirati prijatelje kojima vjerujete. Iskren i suosjećajan razgovor je važan.
Važno je jačati vlastiti imunološki sustav. HIV-infekcija je bolest imunološkog sustava. Taj složeni sustav je osjetljiv na niz vanjskih (okolišnih) i unutarnjih (psiholoških) čimbenika. Sve što jača imunološki sustav može odgoditi napredovanje HIV-bolesti. Općenito, imunološki sustav treba čuvati izbjegavanjem stresnih situacija, zdravom i dobrom prehranom, neuzimanjem droga, apstinencijom od pušenja i alkohola. Postoje određena cjepiva protiv nekih bakterijskih i virusnih bolesti koja se mogu primijeniti. U određenim fazama bolesti koristi i preventivno uzimanje lijekova. Posavjetujte se s vašim liječnikom o tome. Vrlo djelotvorno antiretrovirusno liječenje omogućava oporavak oštećenog imunološkog sustava.
Pribor za osobnu higijenu (žileti, pribor za brijanje, četkice za zube, ručnici, škare i drugo) imajte samo za sebe i nemojte posuđivati drugim osobama.

Ako izgubite svoj posao, stan ili ste diskriminirani borite se za svoje pravo.