Koje su najvažnije nuspojave lijekova?

Koje su najvažnije nuspojave lijekova?

Jedna od najvažnijih nuspojava je lipodistrofija koja se povezuje sa gotovo svim kombinacijama lijekova. Radi se o promjenama u količini masnog tkiva u pojedinim dijelovima tijela. Tako obrazi postanu upali, ruke i noge postanu tanke uz vidljive vene, stražnjica se objesi. Masno tkivo se nakuplja po trbuhu, tako da se trbuh izboči, straga na vratu se može pojaviti nakupina masnog tkiva, a dojke se također povećaju. Pojavljuje se obično postupno, promjene postaju vidljive nakon višemjesečnog uzimanja lijekova (obično nakon 12 mjeseci). Učestalost pojave lipodistrofije nije precizno određena. Pojedina istraživanja češće povezuju gubitak masnog tkiva sa stavudinom (Zerit kapsule), a nakupljanje masnog tkiva s inhibitorima proteaze.
Tijekom liječenja može doći do povišenja masnoća u krvi. Povišeni kolesterol i trigliceridi su čimbenici razvoja ateroskleroze. Zato je važno voditi računa i o drugim rizicima kardiovaskularnih bolesti i savjetovati prestanak pušenja i redovitu kontrolu krvnog tlaka. Također je važno voditi računa o prehrani. Ako usprkos dijetnom režimu i dalje postoji povišenje kolesterola i triglicerida mogu se primijeniti lijekovi za sniženje masnoća u krvi. Zbog međudjelovanja pojedinih antiretrovirusnih lijekova sa hipolipemicima za sniženje kolesterola se koriste samo pravastatin (Statim) ili atorvastatin (Sortis). Povišenje masnoće u krvi povezuje se najčešće s uzimanjem inhibitora proteaze no povezuje se i s uzimanjem nenukleozidnih inhibitora reverzne transkriptaze. Zbog toga se može pokušati promjenom antiretrovirusnih lijekova utjecati na trigliceride i kolesterol u krvi.
Tijekom antiretrovirusnog liječenja može doći do povišenja glukoze u krvi. Kontrolirajte redovito glukozu u krvi.
Jedna od važnih nuspojava liječenja je osip. Pojavljuje se najčešće zbog uzimanja nenukleozidnih inhibitora reverzne transkriptaze (nevirapin i efavirenz). Obično se pojavljuje u drugom tjednu liječenja. Treba prekinuti liječenje ako je osip popraćen vrućicom, ako na koži izbiju mjehurići, ako se ljušti sluznica usne šupljine, te ako se jave jaki bolovi i otok u zglobovima.
Najteža nuspojava uzimanja analoga nukleozida je laktička acidoza s masno promjenjenom jetrom. Simptomi su: opća slabost, mučnina, povraćanje, mršavljenje, bol u trbuhu, otežano i ubrzano disanje, proljev i bolovi u mišićima. Srećom se pojavljuje rijetko, no opisani su i smrtni slučajevi. Češće se pojavljuje uz stavudin ili didanozin a rjeđe tijekom uzimanje zidovudina i lamivudina.