Spolno zdravlje – što mladi u Hrvatskoj znaju, a što ne znaju

Kojim se znanjem iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja mladi mogu pohvaliti, a kojim baš i ne, provjerili smo preko mobilne aplikacije Spolno zdravlje i internetske stranice www.spolnozdravlje.hr.

Aplikacija i internetska stranica Spolno zdravlje nastala suradnjom Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV-a) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ-a), a izrađena je u svrhu educiranja i informiranja, prvenstveno mladih, o spolnom zdravlju. Na jednom mjestu mladi mogu pronaći informacije o spolno prenosivim bolestima (SPB), pročitati članke s temama o spolnom i reproduktivnom zdravlju, procijeniti vlastiti rizik izlaganja spolno prenosivim infekcijama putem Kalkulatora rizika te potražiti točnu lokaciju i detalje za kontaktiranje brojnih pružatelja zdravstvenih usluga diljem RH u tražilici zdravstvenih usluga. Osim mnogih drugih opcija, aplikacija ima i rubriku Kviz znanja u kojoj korisnici mogu birati između više ponuđenih kvizova i odgovorom na 10-ak pitanja koja se mijenjaju procijeniti koliko vladaju znanjem iz pojedinog područja. Na raspolaganju su kvizovi: HIV/AIDS; HIV/AIDS, SPB i spolno zdravlje; ABeCEDa spolnog zdravlja; Znanje i odgovorno spolno ponašanje; Spolno prenosive infekcije i Kontracepcija i spolno zdravlje. Provjerite i vi koliko znate o spolnom zdravlju!

Od samih početaka aplikacije pratimo rezultate i izdvojili smo znanja kojima se mladi zaista mogu pohvaliti kao i ona u kojima ima još mjesta za poboljšanje, na temelju podataka više od 3.000 korisnika koji su ispunjavali kvizove.

Mladi znaju da pravodobno liječenje SPB sprječava teške posljedice te su svjesni važnosti kondoma u sprječavanju širenja SPB. Znaju da u Hrvatskoj postoji mogućnost besplatnog i anonimnog testiranja na HIV i da učestalo mijenjanje partnera dovodi do povećanog rizika od SPB. Mogu točno nabrojati i rane znakove trudnoće te znaju da je kontracepcijska pilula nedostatno sredstvo zaštite od SPB.

Graf 1. Kojim se putem od navedenih može prenijeti virus HIV-a?

Prema grafu, jasno je da velika većina mladih prepoznaje nezaštićeni spolni odnos kao put prijenosa infekcije HIV-om. Samo neki smatraju i komarce prenositeljima infekcije HIV-om.

Ipak, kada je pitanje drugačije postavljeno, nisu više tako sigurni u svoje znanje.

Graf 2. HIV se ne može prenijeti ubodom komarca ili krpelja.

Vidljivo je da 47% onih koji su rješavali ovo pitanje smatra da je ubod komaraca ili krpelja rizičan za prijenos HIV-a, što u stvarnosti nije slučaj. Također, iako kupanje u bazenu sa zaraženom osobom nije put prijenosa HIV-a, njih 10% smatra da jest, kao i da je moguće dobiti HIV uporabom WC-a (15% korisnika smatra da je to put prijenosa, iako nije). Rukovanje, grljenje ili poljubac nisu načini kako možeš dobiti HIV, ali 18% korisnika aplikacije smatra da jesu. Osim HIV-a, vidljiva su manjkava znanja u području ženskog spolnog zdravlja, poput toga da njih 20% smatra da su žene otpornije na zarazu SPB od muškaraca i samo ih je oko 2% znalo točno imenovati kako se zove postupak izbacivanja zrele jajne stanice iz jajnika tijekom menstruacije (ovulacija).

Zašto je znanje važno? U nizu istraživanja dokazana je važnost edukacije u sprječavanju rizičnih ponašanja, pogotovo u području zdravlja. Mladi moraju znati kako se zaštititi od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće kako bi to uspješno činili. Također, važno je da nisu krivo informirani jer to može dovesti do stigmatizirajućih ponašanja prema onima koji imaju neku SPB te neprepoznavanja rizika i kasnog otkrivanje SPB. Ako znamo da spolno prenosive bolesti u većini slučajeva ne izazivaju nikakve simptome ili oni nisu lako prepoznatljivi, onda znamo da ne moramo čekati neki simptom kako bismo se išli testirati, npr. ako smo se rizično ponašali u prošlosti. Međutim, izgleda da mladi, unatoč nekim nedostacima u znanju, ipak dobro vladaju znanjem iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

No,samo znanje nije dovoljno. Mladi stječu znanja o prijenosu bolesti tijekom školovanja, razgovora sa stručnjacima, roditeljima, vršnjacima, putem interneta i osobnih iskustava, ali samo znanje nije dovoljno. Za uspješnu prevenciju su važne vještine i primjena. Čini se da još nešto nedostaje kako bi mladi u potpunosti integrirali sve što znaju i postupali odgovorno u spolnom životu. Jedan od mogućih razloga zašto nismo dosljedni u odgovornom spolnom ponašanju je takozvani osjećaj neranjivosti, eksperimentiranja, traženja uzbuđenja karakterističan za adolescentsku dob. Tada mladi često podcjenjuju mogućnost vlastitog negativnog iskustva, misleći da se nešto ne može dogoditi njima, već drugima.

Iako, prema rezultatima iz aplikacije, mladi itekako znaju da svatko nosi odgovornost za svoje spolno zdravlje, nameće se pitanje jesmo li svjesni da se to odnosi i na njih same u nekoj konkretnoj situaciji. U aplikaciji Spolno zdravlje te na stranici www.spolnozdravlje.hr moguće je procijeniti u kojem ste se stupnju izložili nekoj spolno prenosivoj bolesti putem kalkulatora rizika, bilo općenito ili za neku konkretnu situaciju. Odgovaranjem na nekoliko pitanja možete dobiti uvid u razinu izloženosti te prikladan savjet. Nisu svi odnosi jednako rizični i nekih rizika nismo svjesni, stoga je najbolje provjeriti umjesto pretpostavljati.