Simpozij povodom obilježavanja Svjetskog dana virusnih hepatitisa 2020.

U petak, 10. srpnja 2020. u velikoj dvorani Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, uz pridržavanje propisanih mjera zaštite održan je simpozij / webinar povodom Svjetskog dana virusnih hepatitisa koji se službeno obilježava 28. srpnja. Sekcija za virusni hepatitis Hrvatskog društva za infektivne bolesti HLZ-a organizirala je ovaj simpozij i u obliku webinara koji je bilo moguće pratiti preko stranice Hrvatskog društva za infektivne bolesti (HDIB) www.hdib.hr te je tako omogućen pristup svima koji nisu mogli sudjelovati osobno kao i držanje fizičke distance među sudionicima u dvorani. Webinaru će biti moguće pristupiti i naknadno na stranicama HDIB-a. Organizatori simpozija / webinara bili su:

  • Referentni centar za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravstva RH
  • Klinika za infektivne bolesti «Dr. Fran Mihaljević»
  • Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko društvo za infektivne bolesti
  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)
  • Znanstveni centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva

Prisutne stručnjake pozdravila je moderatorica simpozija, Davorka Dušek, dr. med., odjelna liječnica iz Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravstva RH koja se osvrnula na izazove koje je pandemija SARS-Cov-2 / COVID-19 stavila pred različite dionike koji sudjeluju u kontinuumu skrbi za virusne hepatitise te infektivne bolesti općenito. Djelatnici Referentnog centra za liječenje i dijagnostiku virusnih hepatitisa za vrijeme pandemije, uz svoj redovni fokus i posvećenost dijagnostici i liječenju virusnih hepatitisa bili su na prvoj crti pandemije, radili na Odjelu izolacije još od prijema prvih COVID-19 pacijenata u Kliniku te su među prvima u Hrvatskoj stekli uvide u novu infekciju i njezine moguće komplikacije među hospitaliziranim pacijentima.

Prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med. uvodnim se predavanjem ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo osvrnula na epidemiologiju virusnih hepatitisa u Hrvatskoj i u Europi, prijavljivanje virusnih hepatitisa te praćenje i izvještavanje o HBV-u i HCV-u u RH. Hepatitis E u Hrvatskoj se javlja sporadično. Hepatitis A bio je gotovo eliminiran, ali u periodu 2017.-2018. u Hrvatskoj i na međunarodnoj razini zabilježena je epidemija, 2017. bilo je 47, a 2018. 96 zabilježenih slučajeva zaraze. U Hrvatskoj je, prema aktualnoj epidemiološkoj slici, prevalencija najčešćih uzročnika virusnih hepatitisa, hepatitisa B i hepatitisa C, niska u općoj populaciji (<1%). Za HBV se kreće između 0,2 i 0,7%, a za HCV između 0,5 i 0,9% (Vilibić-Čavlek, 2014). Značajno je viša u ključnim populacijama, za PWID se prevalencija HCV-a kreće između 29 i 65%, ovisno o istraživačkom dizajnu. U periodu između 1993. i 2013. Bilježeno je 330 novodijagnosticiranih slučajeva HCV-a godišnje, između 2014. i 2018. 180 slučajeva godišnje, u 2019. zabilježeno je 216 novih slučajeva, a u 2020. do kraja lipnja 26 slučajeva. Broj novih slučajeva hepatitisa B u znatnom je opadanju zbog uvođenja obaveznog cijepljenja u škole i rodilišta te je broj novih slučajeva od 400 godišnje u periodu između 1988. i 1999., u 2019. zabilježena su 84 slučaja hepatitisa B. Hepatitis B i C i dalje predstavljaju značajan javnozdravstveni problem s obzirom da se procjenjuje da je oko 25.000 osoba u Hrvatskoj kronično zaraženo virusom hepatitisa B (kronični HBV), a oko 40.000 virusom hepatitisa C (anti-HCV pozitivni).

Dr. sc. Neven Papić, dr. med., odjelni liječnik iz Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravstva RH svojim se predavanjem osvrnuo na iskustva prijema i liječenja osoba s COVID-19 u Klinici za infektivne bolesti te utjecaja lezije jetre kao rizičnog faktora na razvoj kliničke slike u COVID-19 pacijenata.

Prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med., pročelnica Odjela za hepatitis i voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravstva RH pozdravila je gledatelje i okupljene sudionike te podijelila svoje iskustvo s pandemijom i naporima koji je uložen od strane djelatnika Referentnog centra kako bi se rad hepatalne ambulante te liječenje virusnih hepatitisa odvijalo koliko je to bilo moguće neometano s obzirom na okolnosti. Profesorica se također osvrnula na šire posljedice COVID-19 pandemije i njezinog utjecaja na implementaciju nacionalnog akcijskog plana za virusni hepatitis. Pandemija je usporila napore koji se već dugo ulažu kako bi se implementirao nacionalni akcijski plan za virusni hepatitis te je utjecala na aktivnosti i djelatnosti različitih dionika u kontinuumu skrbi za hepatitis što će vjerojatno usporiti dosezanje zacrtanih ciljeva koje uključuje pronalaženje osoba koje žive s virusnim hepatitisom C i to ne znaju te eliminiranje hepatitisa C do 2030. godine.

Ana Višić iz Hrvatskog društva za bolesti jetre „Hepatos“ predstavila je rezultate rada i inicijative društva kroz 20 godina djelovanja u ovom području.

Simpozij / webinar  završen je predavanjem Maje Erceg Tušek, mag. psych., predstavnice Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa (HUHIV) koja je sudionicima i gledateljima predstavila aktivnosti udruge HUHIV na području prevencije, dijagnostike i povezivanja oboljelih od virusnih hepatitisa sa zdravstvenom skrbi kroz proteklu godinu te za vrijeme pandemije SARS-Cov-2 kao i ovogodišnju nacionalnu kampanju povodom Svjetskog dana hepatitisa.

Osvrnula se na izazove osiguravanja uvjeta za obavljanje redovnih aktivnosti udruge i CheckPoint centra za testiranje uslijed pandemije te na pronalaženje alternativnih opcija rada koje uključuje i testiranje uz naručivanje i pridržavanje epidemioloških mjera. Predstavila je trenutne projekte udruge HUHIV koji su financirani iz europskih fondova, a pomoću kojih se, između ostalog, nastoji ostvariti aktivnosti koje su dio nacionalnog akcijskog plana za virusni hepatitis, s velikim naglaskom na edukaciju budućih zdravstvenih djelatnika koji su ključni u ranoj dijagnostici i povezivanju sa skrbi:

Više o projektu Volim zdravlje

Više o projektu Deinstitucionalizacija usluga za osobe s problemima ovisnosti – Razvoj mreže socijalnih usluga

Više o projektu INTEGRATE

Ovogodišnja nacionalna kampanja pod sloganom „Testiraj se! Liječi se! Izliječi se!“ ima cilj zdravstvene djelatnike i druge stručnjake, ali i sve osobe u riziku podsjetiti na važnost prevencije, ranog otkrivanja i mogućnost liječenja: prepoznajte hepatitis C na vrijeme, preuzmite mobilnu aplikaciju Sve o hepatitisu, informirajte se, pitajte, provjerite jeste li bili u riziku i trebate li se testirati, posjetite centar za savjetovanje i testiranje, testirajte se sukladno preporukama stručnjaka jer hepatitis C možete uspješno izliječiti.

Podizanje svjesnosti zdravstvenih djelatnika, osoba koje jesu ili su bile izložene većem riziku od infekcije hepatitisom C i opće populacije o važnosti prevencije, probirnog testiranja i liječenja u skladu je s temama globalne kampanje: „Pronađimo izgubljene miljune“ i  „Eliminirajmo hepatitis“,  jer velik broj ljudi koji imaju hepatitis B ili C to niti ne zna zbog često oskudnih ili neprimjetnih simptoma. Rano otkrivanje i pravovremeno liječenje važno je za smanjenje zdravstvenih komplikacija koje mogu nastupiti kao posljedica kronične infekcije i prevenciju širenja virusnih hepatitisa u društvu.

Nacionalna kampanja „Testiraj se! Liječi se! Izliječi se!“  od sredine srpnja do kraja kolovoza provodi se preventivnim i edukativnim porukama na plakatima, lecima i spotovima u domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, centrima za prevenciju ovisnosti, centrima za socijalnu skrb, probacijskim uredima, udrugama i organizacijama civilnog društva, ostalim javnim, državnim i lokalnim institucijama, putem interneta i društvenih mreža…

Na simpoziju je predstavljeno i 21. izdanje HIVhep godišnjaka za zdravstvene djelatnike. HIVhep godišnjak za zdravstvene djelatnike već duže vrijeme spada u renomiranu zdravstvenu literaturu koja se u nakladi od više tisuća distribuira na preko 200 adresa zdravstvenih i povezanih institucija, društava, komora i organizacija diljem RH te na svim važnijim stručnim skupovima koji okupljaju prvenstveno zdravstvene djelatnike, ali i djelatnike ostalih struka koje sudjeluju u zdravstvenoj skrbi.

U godišnjak je uključen i vodič „Može li to biti HCV?“ – Vodič za rano otkrivanje hepatitisa C  namijenjen je zdravstvenim djelatnicima.

Korištenjem modernih tehnologija koje su široko dostupne educirali smo i nastavljamo educirati građane i stručnjake s ciljem poboljšanja informiranosti i zaštite od infekcija virusima hepatitisa, uključujući i osobe u povećanom riziku od infekcije. Mobilna aplikacija Sve o hepatitisu sadržava informacije koje je važno znati o hepatitisu i njegovom utjecaju na jetru, vrstama hepatitisa, rizicima, načinima zaštite te preporuke za testiranje i mogućnosti testiranja diljem Hrvatske. Osim informativnog dijela, aplikacija nudi i interaktivne usluge kalkulatora rizika s ciljem prepoznavanja rizične izloženosti hepatitisima B i C uz savjete i preporuke za testiranjem, mogućnost direktnog kontakta sa stručnjacima koji će odgovarati na pitanja korisnika te interaktivni podsjetnik kao jednostavan način planiranja redovitog uzimanja lijekova ili drugih zadataka koji su korisniku važni. Aplikacija je dostupna u GooglePlay-u i AppStore-u kao interaktivan, privlačan i učinkovit način edukacije građana i pružanja preporuka o testiranju osobama u povećanom riziku od zaraze.