Rezultati projekta Check point Zagreb: Dobar odaziv i brzo testiranje

U svibnju ove godine otvoren je Check point Zagreb – Centar za zdravlje i edukaciju mladih, za brzo, anonimno, besplatno i pouzdano testiranje na HIV i hepatitis C, a u pola godine rada posjetilo ga je 1160 osoba.

Dobar odaziv na testiranje u Check point-u Zagreb – Centar za brzo i anonimno testiranje na HIV i hepatitis C, potvrda je da je pokretanje ovog Projekta od strane Grada Zagreba i Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, bio uspješan i značajan korak za prevenciju i rano otkrivanje bolesti, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi na kojoj su predstavljeni rezultati šestomjesečnog rada Centra koji djeluje pod budnim okom Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

20131210_111435

Ponosan sam da je Zagreb pokretanjem Centra i na ovom području stao uz bok naprednih europskih gradova, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. Omogućili smo besplatno i anonimno testiranje na HIV i hepatitis C, najnovijom i najboljom tehnologijom brzih testova. Prema svim dosadašnjim pokazateljima, posjećenost centru je velika a i prema rezultatima ovih šest mjeseci, očito je da je Centar potreban našem gradu i građanima, pogotovo mladoj populaciji koja se u velikoj mjeri odazvala na anonimno testiranje iz sline, čiji su rezultati gotovi za 20-ak minuta, dodao je gradonačelnik. Ne smijemo sjediti skrštenih ruku, istaknuo je, već u suradnji sa stručnjacima trebamo poduzeti sve mjere za osvješćivanje ljudi i smanjenju oboljelih.

Od 1128 osoba koje su došle u Centar na testiranje, 1070 je testirano na HIV, a 913 na hepatitis C (HCV), napomenuo je dopredsjednik Udruge HUHIV, epidemiolog dr. Dragutin Ptiček. Što se tiče HIV-a 60% su se testirale muške, a 40% ženske osobe, od čega je šest muškaraca i četiri žene bilo HIV pozitivno, a HCV ustanovljen je kod pet muškaraca i jedne žene, dodao je dr. Ptiček, s napomenom da prema nalazima HIV prevladava kod homoseksualnih osoba, te da su svi novootkriveni slučajevi, nakon pružene liječničke i psihosocijalne podrške, upućuju na daljnje liječenje u Kliniku za infektivne bolesti.

Ipak, HIV i HCV pozitivni rezultati testiranja zabilježeni su i kod osoba heteroseksualne orijentacije a najzastupljeniji način prijenosa je i dalje nezaštićeni spolni odnos.

Ptiček je objasnio da je kod mladih, koji većinom dolaze na testiranje, najvažnija prevencija, edukacija i izbjegavanje rizičnog ponašanja – tu spadaju spolni odnos bez zaštite, drogiranje, tetoviranje, piercing. Educirano je i savjetovano ukupno 1160 osoba, prvenstveno mladih u dobi od 18 do 30 godina. Učinjen je veliki napredak u edukaciji mladih koji najčešće ne koriste zaštitu pri spolnim odnosima, ne percipiraju zaštitu kao zaštitu od spolnih bolesti već samo od trudnoće, ne znaju koji su stvarni rizični elementi prijenosa HIV/HCV-a. Individualna edukacija u postupku procjene rizika te nakon testiranja značajno doprinosi povećanju svjesnosti i znanja općenito o krvlju i spolno prenosivim infekcijama te smanjenju širenja zaraze.

Procedura testiranja je jako jednostavna i brza. Prvo se ispuni kratki upitnik u sklopu pred-savjetovanja i edukacije, nakon toga slijedi testiranje – uzima se uzorak iz oralne tekućine i rezultati su gotovi za 20 minuta. Ako se otkrije da je osoba pozitivna na HIV ili hepatitis C, upućuje se na daljnje liječenje ali bitno je da ne dobiva samo liječničku, nego i psihosocijalnu pomoć.

Uz zahvalu gradonačelniku i relevantnim gradskim službama zbog prepoznavanja ideje i podršci na njenoj realizaciji, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om Ministarstva zdravlja prof.dr.sc. Josip Begovac istaknuo je da je ovaj Centar vrlo važan zbog ranog otkrivanja bolesti i, shodno tome, držanju bolesti pod kontrolom i smanjenju smrtnosti, kao i uštedi na liječenju. Naglasio je kako je prema zadnjim stručnim studijama isplativo kada se otkrije jedna HIV pozitivna osoba na 1000 testiranih, a u CheckPoint-u Zagreb otkriveno je 10 na 1000 testiranih.

„Hrvatske je sada jedinstvena u ovom djelu Europe po ovakvom mjestu za testiranje bolesti. Ovo je uvelike olakšalo dijagnostiku i liječenje te sprječavanje daljnjeg širenja ovih bolesti“, kazao je Profesor Begovac.

Ovu konferenciju održavamo danas i zbog toga, dodao je prof. Begovac, što je danas Međunarodni dan ljudskih prava, a, kao što nam je poznato, osobe s ovim bolestima često su stigmatizirane od strane društva. Zadovoljni smo što se pokazalo da je interes za testiranje u zadnjih šest mjeseci, otkako je Centar otvoren, puno veći nego inače u zdravstvenim institucijama, a to znači da ćemo kod sve više osoba otkrivati HIV i HCV u ranoj fazi. Ovakvi centri, koji su smješteni izvan institucija i nude na jednostavan način brze rezultate testiranja i anonimnost, značajni su jer se građani na taj način puno lakše odlučuju na taj korak, zaključio je prof. Begovac.

Check point se nalazi u ulici kneza Domagoja 10 u Zagrebu i radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 do 19:30.