Probir i prevencija virusnih hepatitisa i HIV-a u zemljama srednje i istočne Europe

ZAJEDNIČKI IZAZOVI, ZAJEDNIČKA RJEŠENJA

U organizaciji bugarske udruge za borbu protiv virusnih hepatitisa Hepassist i Bugarskog udruženja za istraživanje jetre u Sofiji je od 28. do 29. lipnja 2018. godine održana regionalna konferencija o ranom otkrivanju i prevenciji virusnih hepatitisa i infekcije HIV-om u zemljama Srenje i Istočne Europe (engl. „Screening and prevention for viral hepatitis and HIV in CEE. Common challenges, joint solutions.”)

Svrha ove konferencije bilo je predstavljanje primjera dobre prakse i poticanje razmjene znanja i iskustava u području prevencije i kontrole virusnih hepatitisa i infekcije HIV-om.

Sudionici sastanka bili su predstavnici ministarstava, zdravstvenih institucija, organizacija civilnog društva europskih zemalja te predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, Europske komisije, Europske udruge pacijenata s bolestima jetre (engl. European Liver Patients Association; ELPA), Europskog društva za liječenje zaraze HIV-om  (engl. European AIDS Treatment Group; EATG) i drugih relevantnih organizacija iz deset zemalja Središnje i Istočne Europe – Rumunjske, Latvije, Poljske, Mađarske, Češke, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Makedonije i Bugarske.

Predstavnici Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, organizacija civilnog društva HUHIV, LET, Hepatos Zagreb te Sveučilišta u Zagrebu zajednički su izradili prezentaciju o situaciji vezanoj za virusne hepatitise i zarazu HIV-om u Hrvatskoj kao i postignućima, resursima te izazovima u ovom području, koju je kao predstavnica Ministarstva zdravstva prikazala prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izazovi za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa i infekcije HIV-om u Hrvatskoj kao i u mnogim drugim europskim zemljama na nacionalnoj razini odnose se na jačanje i poboljšanje epidemiološkog i laboratorijskog praćenja, poboljšanje informiranosti i svjesnosti stručnjaka, javnosti i ključnih populacija, manjak ljudskih i financijskih resursa, bolje korištenje sustava praćenja i evaluacije za informiranje o ciljanim i učinkovitim intervencijama te stigmu i diskriminaciju u ovom području. Dok u području prevencije HIV/AIDS-a već dugi niz godina postoji Nacionalni program, za virusne hepatitise je u izradi prijedlog nacionalne strategije, za koju se očekuje da će sveobuhvatnim, multidisciplinarnim i integriranim pristupom ubrzati napore prevencije i smanjiti broj novih infekcija i smrti povezanih s virusnim hepatitisima.

Regionalna konferencija završila je panel diskusijom i prihvaćanjem rezolucije na kojoj su sudjelovali Svetlana Yordanova, zamjenica ministra zdravstva Republike Bugarske, Jean-Luc Sion, predstavnik Europske komisije, Antons Mozalevskis, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije, Nikos Dedes predstavnik EATG-a, Marinella Debu, predstavnica ELPA-e i Stanimir Hasardzhiev, predstavnik Hepassist-a.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa