CDC službeno potvrđuje: osobe zaražene HIV-om nisu zarazne za druge ako imaju nemjerljivu količinu virusa u krvi

Višegodišnje kliničke studije pokazale su da HIV-pozitivne osobe na antiretrovirusnoj terapiji (ART) ne mogu spolnim putem inficirati HIV-negativnu osobu. Ovaj važni nalaz objavljen je jasno i nedvosmisleno na Devetoj društvenoj AIDS konferenciji i to je sada službeni stav Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Stotine medicinskih stručnjaka i organizacija prisegle su takozvanom U=U zakonu, što znači undetectable – untrasmittable, odnosno nemjerljivo – nezarazno. Činjenica da je CDC dosegao ovaj korak važna je stavka u borbi protiv stigme prema HIV-pozitivnim osobama s kojom se i danas suočavaju.

“Preko tri različite studije, stotina parova i više tisuća spolnih odnosa bez kondoma i preekspozicijske profilakse (PrEP), nije zabilježena ni jedna zaraza HIV-negativne osobe od strane HIV-pozitivne osobe ako je dosegla razinu nemjerljive razine virusa u krvi” piše u pismu o HIV/AIDS prevenciji koje potpisuje CDC. “To znači da HIV-pozitivne osobe koje redovito koriste ART terapiju ne predstavljaju rizik za HIV-negativne osobe.”

CDC se, ipak, osvrnuo na jedan važan “Ali!”. Institucije i neupućenost i dalje priječe ljude na putu da ostvare pripadajuću skrb i liječenje koje im je potrebno. Spomenuli su prepreke s kojima se suočavaju u pristupu ART terapiji i svaka je uzrujavajuća: neadekvatni zdravstveni sustav, siromaštvo, rasizam, homofobija, bifobija, transfobija i kriminalizacija.

“U=U edukacija opće populacije ima potencijal snažno se odraziti na stigmu s kojom se HIV-pozitivne osobe bore zadnjih 30 godina. Ako ljudi znaju da nisi HIV zarazan, onda ne vide više HIV, nego vide osobu” rekao je Tom Hayes, jedan od uključenih u kampanju, za portal IFLScience. “Sve više javnih tijela i društvenih mreža podržava poruku U=U (na društvenim mrežama #UequalsU), što joj daje kredibilitet. Sada nam je potrebna kampanja za javnu informaciju preko svih oblika medija kako bi javnost bila upoznata s novostima. U=U mijenja sve”. 

ART terapija se rješava aktivno replicirajućeg HIV-a, ali je moguće da bude u latentnom stanju. Zato je važno da je ART terapija kontinuirana, a ne jednokratna. Nedavna otkrića u znanosti sugeriraju potpuno rješavanje virusa HIV-a iz tijela, ali se radi o počecima. 

Sada je važnije nego ikada znati da je HIV tip infekcije koja se može kontrolirati. Većina borbe HIV-pozitivnih osoba sa stigmom tiče se pogrešne percepcije od strane okoline. Važno je biti informiran, podržati istraživanja i boriti se protiv neznanja koje okružuje HIV. Kao što kaže Prevention access kampanja: “Znanost, a ne stigma!”.

 

Preuzeto sa portala IFLScience.com