Predavanja i radionice povodom Dana kontracepcije 2019.

U Centru za zdravlje mladih Grada Zagreba 01.10.2019. održane su edukacije za mlade povodom obilježavanja Dana kontracepcije. Edukacije su održali stručnjaci iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa uz podršku Grada Zagreba. Prisustvovalo je ukupno 65 učenika podijeljenih u dvije grupe, a došli su iz Škole za primalje, Škole za medicinske sestre Vrapče, Škole za medicinske sestre Mlinarska te Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Trajanje edukacije po grupi bilo je otprilike 90 minuta.

Predavanje je sadržavalo pregled važnih empirijski podržanih činjenica vezanih za spolno i reproduktivno zdravlje iz sadržaja aplikacije Spolno zdravlje (aplikacije koja je izrađena od strane HUHIV-a uz podršku Grada Zagreba u svrhu edukacije i podrške u području spolnog i reproduktivnog zdravlja, a čiji su sadržaji recenzirani od strane liječnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo).  S ciljem isticanja važnosti Dana kontracepcije, predavanje je bilo orijentirano prema edukaciji o metodama kontracepcije, boljem razumijevanju kontracepcije, prednostima i nedostatcima pojedinih metoda, a učenici su imali priliku postavljati pitanja vezana za spolno i reproduktivno zdravlje. Također su upoznati s informacijama gdje se sve mogu obratiti ako i sami budu zabrinuti za svoje spolno zdravlje ili imaju pitanja za koja nisu sigurni gdje ih postaviti.

Drugi dio edukacije bio je posvećen kreativnim radionicama u kojima su učenici podijeljeni u grupe na plakate sastavljali odgovore na neke izazove u komunikaciji problema vezanih za spolno zdravlje, poput toga kako jasno, izravno i s poštovanjem reći “Ne” kada partner inzistira na upuštanju u spolne odnose, a mi se ne osjećamo dovoljno zrelo.

Učenici su bili iznimno zadovoljni edukacijom, što je bilo jasno iz kontinuirane zainteresiranosti, brojnih pitanja i plakata koje su sastavili pozivajući se na naučeno iz prvog dijela predavanja.

Zahvaljujemo Gradu Zagrebu na pozivu i podršci i nadamo se da će mladi koristiti stečena znanja u osobnom, kao i profesionalnom životu.

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ