Otkrivene pilule koje smanjuju rizik od zaraze HIV virusom

Osobe koje su u stalnom seksualnom kontaktu s oboljelima od HIV/AIDS-a, bolesti protiv koje se čovječanstvo bori posljednjih tridesetak godina, moći će koristiti preventivno sredstvo koje smanjuje rizik od oboljenja.

Dnevna upotreba pilule Truvada smanjuje rizik za osobe koje žive u bračnoj ili ljubavnoj vezi s osobom oboljelom od HIV/AIDS-a, gay ili biseksualnim parom gdje je jedan od partnera već obolio od HIV/AIDS-a.

Američka Agencija za hranu i lijekove potvrdila je mišljenje zdravstvenih stručnjaka za lijek Truvadu kojim zdrave osobe mogu smanjiti rizik od oboljenja od AIDS-a, ali će konačna odluka o lijeku i njegovu korištenju u borbi protiv AIDS-a biti donesena 15. lipnja. Rasprava o korisnosti lijeka trajala je 12 sati i iako je dobila podršku većine članova, pokazalo se kako bi preporuka mogla navesti ljude da smanje upotrebu kondoma, a to je dosada najefikasnije sredstvo u prevenciji AIDS-a. Stručnjaci su iznijeli i stav kako bi efikasnost lijeka mogla biti upitna za žene koje su pokazale jako nisku razinu zaštite tijekom istraživanja i testiranja lijeka.

Trogodišnje testiranje

Problem s lijekom je u tome što osobe koje ga koriste moraju piti pilule svaki dan, a često se događa da pacijenti zaborave popiti svoj dnevni lijek. No, dr. Tom Giorgano, koji se zalaže za primjenu lijeka, smatra da na liječnicima nije da procjenjuju hoće li ljudi koristiti lijek, nego je li lijek koristan.

Truvada je postala poznata 2010. kada se, nakon trogodišnjeg testiranja, pokazalo da smanjuje rizik od zaraze HIV-om. Tada se pokazalo da Truvada smanjuje rizik od infekcije u gay i biseksualnoj populaciji za 42 posto, dok su prošlogodišnji rezultati pokazali da je kod heteroseksualnih partnera, među kojima je jedan član obolio od AIDS-a, ta mogućnost smanjena za 75 posto.

Studija je provedena u šest zemalja svijeta na 2499 zdravih muškaraca koji nisu bili zaraženi ali su pod rizikom jer se ne štite tijekom seksa, a imali su nekoliko muških partnera.

To je značajan napredak koji može obuzdati epidemiju kod gay muškaraca, ali američki znanstvenik Kevin Fenton upozorava da se to ne odnosi na ljude već izložene HIV virusu kroz muško-ženske spolne odnose ili drogu.

Rizično ponašanje

Istodobno su unutar zajednice HIV inficiranih mišljenja o korisnosti Truvade suprotstavljena: dok se jedni zalažu za njegovo korištenje, drugi upozoravaju na ponašanje ljudi, dakle ne na samu kvalitetu lijeka.

Ističu, naime, kako bi Truvada mogao pobuditi lažni osjećaj sigurnosti, a samim time povećati rizično ponašanje te smanjiti osjećaj za potrebnu sigurnost pri seksualnim odnosima.

HUHIV

Kondom je ipak prva linija obrane

Nije još uvijek vrijeme da homoseksualni i biseksualni muškarci izbace kondome iz upotrebe. Pilula se ne smije smatrati prvom linijom obrane protiv HIV-a – kaže Fenton.
Cijena bi mogla ograničiti korištenje jer će u SAD-u za godišnju zalihu trebati izdvojiti od 25.000 do 75.000 kuna. U siromašnim zemljama, gdje se prodaju u generičkom obliku, cijena će iznositi 765 kuna.

Otkriće pilule treća je velika pobjeda u prevenciji AIDS-a u posljednjih godinu dana. U rujnu 2009. godine, znanstvenici su poboljšali cjepivo koje štiti jednu od tri osobe od dobivanja virusa HIV-a. U srpnju su u Južnoj Africi otkrili da vaginalni gel zajedno s lijekom protiv AIDS-a smanjuje šansu od zaraze HIV-om kod gotovo polovice žena.

S virusom HIV-a u svijetu živi 39,4 milijuna ljudi, a svaki dan javi se 7500 novih infekcija od čega spolni odnosi između muškaraca čine pet do 10 posto slučajeva.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa