Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a

Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a u Hrvatskoj i ove je godine ujedinjeno u Nacionalnu kampanju HUHIV-a u suradnji s HZJZ-om i brojnim institucijama, organizacijama civilnog društva, partnerima i stručnjacima.

Brojnim preventivnim i edukativnim aktivnostima se informiralo i podizalo svijest javnosti o javnozdravstvenom značaju HIV/AIDS-a, rizicima i mjerama zaštite te važnosti prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, smanjenja stigme i diskriminacije i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

20161201_111542

Svjetski dan AIDS-a obilježen je 1. prosinca na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu postavljanjem tematskog HUHIV Info šatora, promocijom znanja i zaštite spolnog zdravlja predstavljanjem nove mobilne aplikacije „Spolno zdravlje“ i prigodnim druženjem s građanima, posebice mladima, u organizaciji udruge HUHIV. Pokrovitelji ovog događaja bili su Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, a sudjelovali su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski Crveni križ, te studenti medicine Međunarodnog udruženja studenata medicine CroMSIC i studenti farmakologije. U šatoru su se građanima besplatno dijelili edukativno informativni leci i brošure o HIV/AIDS-u i spolnom zdravlju, a zainteresirani građani su se informirali i savjetovali o spolnom zdravlju, problematici HIV/AIDS-a sa stručnjacima. Deset skupina učenika tj. ukupno oko 400 učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola pretežito zdravstvenog usmjerenja, educirano je o HIV/AIDS-u, spolno prenosivim bolestima, spolno odgovornom ponašanju te očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Edukaciju su provodili vršnjački edukatori, studenti medicine udruge CroMSIC, volonteri Hrvatskog Crvenog križa i djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tijekom edukacija koristila se nova inovativna mobilna aplikacija „Spolno zdravlje“ putem koje je mladima predstavljen sadržaj i funkcionalnosti aplikacije, edukativan karakter kao i interaktivni sadržaji kalkulatora rizika i kviza znanja, putem kojeg su na kraju predavanja provjeravali svoje znanje te je iz svake skupine nagrađeno po tri učenika koji su točno odgovorili na sva pitanja u kvizu.

Cijeloj manifestaciji koja je usmjerena prvenstveno na edukaciju i zdravlje mladih, naših budućih generacija, svojim dolaskom podržali su i g. Milan Bandić – Gradonačelnik Grada Zagreba, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prim. Vera Katalinić-Janković, dr. med. – pomoćnica Ministra zdravtsva te Julieta Valls Noyes – Veleposlanica Sjedinjenih Država u Republici Hrvatskoj.

PASANTE_200Podijeljeno je preko 15000 različitih edukativnih brošura i letaka o spolnom zdravlju te preko 2000 Pasante promotivnih kondoma sa crvenom vrpcom, simbolom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a i jedne od metoda zaštite od spolno prenosivih bolesti uključujući i HIV. „Gumeni sponzor“ događanja i promocije zdravlja kao i proteklih godina bio je Pasante kondomi sa posebnom edicijom “red ribbon” promotivnih kondoma.

Nacionalna kampanja Svjetski dan AIDS-a – dan važnosti spolnog i reproduktivnog zdravlja, koja se provodi punih mjesec dana (od sredine studenog do sredine prosinca) diljem Hrvatske u javnom gradskom prijevozu, domovima zdravlja, fakultetima i studentskim domovima, kinima, javnim i internetskim oglašavanjem te prenošenjem brojnih okupljenih medija, ovdje je doživjela svoj vrhunac. Cijelu kampanju pojačali su i naši brojni partneri održavanjem tematskih promotivno-edukativnih aktivnosti diljem RH, podjelom HUHIV edukativnih brošura, letaka, kondoma, u svojim ciljanim okruženjima – CroMSIC Zagreb, CroMSIC Osijek, CPSA – Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije, Učenički dom Maksimir, Hrvatski crveni križ Zagreb, Vukovar… i brojne druge udruge i organizacije civilnog društva u RH.

20161201_112411

Želimo HIV stigmu ostaviti u prošlosti. HIV je danas kronična bolest. Liječenje HIV-a je izuzetno napredovalo a stavovi javnosti na žalost zaostaju. HIV više nije smrtna presuda. Međutim stavovi javnosti čine život s HIV-om jako teškim. Vrijeme je za kraj HIV stigme.

Tema i svrha nacionalne kampanje u Hrvatskoj

Razina znanja o HIV/AIDS-u, te još uvijek prisutna stigma i diskriminacija, zahtijevaju dugoročan pristup osvještavanju građana, edukaciji mladih i ulaganju u znanje i zdravlje budućih generacija uz implementaciju inovativnih i sveobuhvatnih pristupa usklađenih s globalnim trendovima očuvanja i promicanja zdravlja. Stoga smo unaprijedili strategiju povezivanjem Svjetskog dana AIDS-a sa zaštitom spolnog zdravlja, u skladu s novim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Za prevenciju i suzbijanje HIV/AIDS-a, ali i ostalih spolno prenosivih bolesti u društvu, potreban je sveobuhvatni pristup zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja, posebice kod mladih. Prevencija spolno prenosivih bolesti ključna je sastavnica primarne zdravstvene zaštite za očuvanje i unaprjeđenje spolnog i reproduktivnog zdravlja. Pored velike raširenosti, troškova i komplikacija koje sa sobom nose, kao i činjenice da se u velikoj mjeri mogu prevenirati, spolno prenosive bolesti imaju veliki javnozdravstveni značaj.

Ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i brojnih partnera, provode kampanju čiji je cilj informirati i educirati posebice mlade, ali i sve ostale, o rizicima i načinima zaštite, te pridonijeti unaprjeđenju sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti, te zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja u Hrvatskoj.

Pametni telefon postao je dio svakodnevnog života, pogotovo među mladima. Koristimo ih za gotovo sve aktivnosti: pretraživanje interneta, komunikaciju, posao, zabavu… Današnji mladi su generacija tehnologije i edukacije u pokretu. Moderna edukacija uključuje upotrebu modernih tehnologija kao što su besplatne, interaktivne i edukativne, svima dostupne mobilne aplikacije.  HZJZ i HUHIV su u partnerstvu izradili prvu takvu inovativnu platformu u Hrvatskoj i mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje”. Ovaj moderan pristup mladima na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući procjenu rizičnih spolnih ponašanja, savjete za odgovorno spolno ponašanje i preporuke za zaštitu zdravlja, testiranje i liječenje, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama.

Mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje“ preuzmite na Goodle Play i App Store ili posjetite www.spolnozdravlje.hr.