Nemjerljiv = Nezarazan

Nemjerljiv = Nezarazan

Lijekovi za liječenje infekcije HIV-om mogu ukloniti rizik spolnog puta prijenosa HIV-a. Osobe koje žive s HIV-om koje redovito uzimaju lijekove i imaju nemjerljivu razinu virusa ne mogu prenijeti HIV svojim seksualnim partnerima.

 

Kako dolazi do prijenosa HIV-a?

Načini na koje se HIV može prenijeti, što svi medicinski dokazi pokazuju, jesu:

  • Dijeljenjem igala i ostalog pribora za ubrizgavanje droga
  • Primanjem transfuzije krvi, organa i stanica ili drugih proizvoda povezanih s krvlju zaražene osobe
  • Sa HIV pozitivne majke na njezinu bebu tijekom trudnoće, poroda i dojenja
  • Kroz rizične seksualne aktivnosti – vaginalnim, analnim i oralnim spolnim odnosom sa zaraženom osobom

Kada govorimo o zaraznim bolestima, u ovom slučaju infekciji HIV-om, zakonitosti pojave ili odsutnosti definirane su kao tzv. epidemiološki ili Vogralikov lanac. To znači da bi se dogodio prijenos HIV-a, moraju biti ispunjeni određeni biološki i epidemiološki uvjeti, a to su:

  1. virus mora biti prisutan u zaraznoj tekućini HIV pozitivne osobe,
  2. mora biti prisutan u dovoljnoj količini da uzrokuje infekciju,
  3. mora postojati odgovarajući način i put prijenosa i
  4. mora doći do osjetljivih stanica u drugoj osobi.

U osobe zaražene HIV-om virus se, u količini dovoljnoj da zarazi drugoga nalazi u krvi, sjemenoj tekućini, vaginalnom sekretu, majčinom mlijeku.

Liječenje infekcije HIV-om je učinkovito i danas postoje znanstveni dokazi da nemjerljiva količina HIV-a u krvi znači da se virus ne može prenijeti seksualnom partneru, čak i u slučaju nezaštićenog spolnog odnosa. 

N=N 
znači Nemjerljiv = Nezarazan (engl. U=U meaning Undetectable=Untransmissible)

To znači da osobe koje imaju infekciju HIV-om i koje redovito dnevno uzimaju antiretroviralnu terapiju prema preporuci liječnika, a koja smanjuje količinu virusa u njihovom tijelu na nemjerljive razine testom, postignu i održavaju tu nemjerljivu razinu HIV-a u krvi 6 mjeseci i više, ne postoji rizik prijenosa HIV-a svojim seksualnim HIV negativnim partnerima/icama, čak i ako ne koriste zaštitu kondomom. 

Kada je količina HIV-a u krvi HIV pozitivne osobe koja uzima terapiju toliko niska, da se ne detektira testom za mjerenje količine virusa u krvi, to obično zovemo da osoba ima nemjerljivu količinu virusa. 

Kod osobe koje imaju nemjerljivu razinu HIV-a, HIV se i dalje nalazi u njihovom organizmu, ali njegova količina je toliko mala, da se HIV ne može prenijeti na druge osobe putem spolnog odnosa.

Stoga N=N znači nikakav rizik za zarazu HIV-om spolnim putem.

 

Od izlaganja do infekcije: seksualni prijenos HIV-a

Infekcija nije automatska ako se pojavi izloženost HIV-u. Nakon što tekućina koja sadrži HIV dođe u kontakt s membranom sluznice, HIV ipak mora završiti težak put prije nego što može uzrokovati infekciju. U nekim slučajevima HIV ne može dovršiti ovo putovanje, i infekcije nema.

Membrane sluznice su ranjive, ali ne i bespomoćne. Ove su membrane prekrivene slojevima stanica (nazvanih epitelne stanice) koje su čvrsto spojene zajedno. To pomaže da se spriječi ulazak virusa i bakterija u tijelo i uzrokuje infekcija. Neke sluznice (poput rektuma) imaju jedan sloj stanica, dok drugi (poput prepucija, uretre i vagine) imaju više slojeva. Više slojeva, više zaštite. Sama sluz također sadrži kemikalije i protutijela koja mogu ubiti viruse i bakterije. Upravo zbog višeslojne zaštite i prisustva više sluzi, vaginalni i oralni nezaštićeni spolni odnosi predstavljaju daleko niži rizik od prijenosa HIV-a u odnosu na analni nezaštićeni spolni odnos u kojem je primatelj u najvećem riziku.

Čak i ako HIV uspije proći kroz sluznicu i sloj stanica, još uvijek postoje načini na koje tijelo može spriječiti zarazu HIV-om. Pod staničnim slojem, velika je koncentracija imunoloških stanica odgovornih za napadanje i ubijanje virusa i bakterija koje su uspjele pronaći svoj put kroz stanične slojeve.

Da bi izazvao infekciju nakon izlaganja, HIV prvo mora prijeći stanični sloj i izbjeći biti uništen od imunoloških stanica ispod. Ako virus zaobiđe ove obrambene sposobnosti organizma, tada se može širiti preko mjesta infekcije na druge dijelove tijela, ulaskom u krv i limfne žile u tkivu sluznice. Kada se HIV proširi cijelim tijelom, virus može uspostaviti infekcije u različitim organima i tkivima. U tom trenutku HIV infekcija postaje trajna. U nekim slučajevima HIV ne može ni prijeći preko sloja sluznice ili pobijediti u borbi protiv imunoloških stanica. Također, ako se HIV širi izvan sluznice, imunološke stanice krvi i limfne žile, organi i tkiva mogu biti u stanju eliminirati virus prije nastajanja trajne infekcije. To objašnjava zašto neke izloženosti HIV-u ne dovode do infekcije, a posebice do nje ne može doći ukoliko je količina virusa premala.

Što znači “nemjerljiva razina virusa” i kako to znamo

Količina virusa u krvi ili viremija određuje količinu virusa u uzorku krvi osobe koja živi s HIV-om putem laboratorijskog ispitivanja. Općenito, što je veća viremija, to je vjerojatnije da ćete prenijeti HIV. U komunikaciji javnog zdravstva često se upotrebljavaju dva pojma: nemjerljiva razina virusa u krvi i virusna supresija – oba pojma znače ekstremno niske količine virusa u krvi.

Nemjerljiva količina virusa: antiretrovirusna terapija (ART) može smanjiti količinu virusa do točke gdje je toliko niska (obično ispod 40 kopija / ml ovisno o testu) da se ne može otkriti mjerenjima. Tada to znači da osoba ima “nemjerljivu količinu virusa u krvi”, čime se sprječava seksualni prijenos HIV-a istodobno poboljšavajući zdravlje osobe koja živi s HIV-om. To ne znači da je virus nestao iz tijela niti da je osoba izliječena od HIV-a. Kontinuirano uzimanje ART-a kao što je propisano, važno je za održavanje nemjerljive količine virusa.

Virusna supresija: Kada ART potiskuje količinu virusa na manje od 200 kopija / ml, to se naziva “virusna supresija”. U toj situaciji sprječava se seksualni prijenos HIV-a istodobno poboljšavajući zdravlje osobe koja živi s HIV-om. Istraživanja pokazuju da nakon ostvarivanja virusne supresije, osobe koje žive s HIV-om ne mogu prenijeti HIV seksualnim partnerima. Kontinuirano uzimanje ART-a kao što je propisano, važno je za održavanje virusne supresije.

U oba slučaja, ono što bi rekli “u stvarnom svijetu”, rizik za prijenos HIV-a je nula. U teorijskom smislu, rizik je mali udio blizu nule. Nije korisno usredotočiti se na teorijske rizike jer nikada nije moguće dokazati nulti rizik u znanosti. Kroz statističku analizu, taj se broj približava nuli. Istraživači se slažu kako možemo sa sigurnošću reći da osoba koja živi s HIV-om, koja redovito uzima ART kako je propisano od strane liječnika s ostvarenom nemjerljivom količinom virusa, ne može prenijeti HIV svojim seksualnim partnerima. Odnosno kada je ostvarena virusna supresija, rizik je znanstveno ekvivalentan nuli.

Izvori: aidsmap.com; preventionaccess.org; cdc.gov; ecdc.europa.eu; www.nih.gov

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa