Imate li hepatitis?

Svake se godine u svijetu 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa. Virusni hepatitisi s posebnim naglaskom na hepatitis B i C, još uvijek predstavljaju globalni javnozdravstveni izazov.

Svjetski dan hepatitisa održava se svake godine 28. srpnja. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ovu inicijativu uvrstila je među četiri kampanje za pojedinačne zarazne bolesti. Svjetski dan hepatitisa obilježava se na dan rođenja Barucha S. Blumberga, američkog znanstvenika zaslužnog za otkrivanje virusa hepatitisa B i razvoj cjepiva protiv ovog virusa, za što je 1976. godine primio Nobelovu nagradu.

NACIONALNA KAMPANJA SVJETSKOG DANA HEPATITISA 2020.: TESTIRAJ SE! LIJEČI SE! IZLIJEČI SE!

Nositelj Nacionalne kampanje je udruga HUHIV uz potporu Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Grada Zagreba i Klinike za infekvne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.  Aktivnosti podržavaju i brojne institucije i partneri. 

Na Svjetski dan hepatitisa 2020., Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) fokusira se na dostižan san o budućnosti bez hepatitisa pritom podsjećajući svijet da je bitno održati napore Europskih regija SZO u kretanju prema ovome cilju, unatoč pandemiji COVID-19. To znači omogućavanje testiranja i terapije svima, pogotovo za osobe kojima ta usluga često nije dostupna kao npr. zatvorenicima ili osobama koje koriste droge. Važno je osigurati programe cijepljenja protiv hepatitisa B te unaprijediti usluge testiranja na hepatitis B i C.

Trenutno na svijetu 325 milijuna ljudi živi s kroničnim hepatitisom B i C, od čega njih 15 milijuna sa hepatitisom B i 14 milijuna sa hepatitisom C u europskoj regiji te su i glavni uzroci ciroze i raka jetre. Svake godine u regiji umre oko 170 000 ljudi što se može spriječiti pravovremenim testiranjem i terapijom te u slučaju hepatitisa B, cijepljenjem.

Ovogodišnja nacionalna kampanja pod sloganom Testiraj se! Liječi se! Izliječi se! ima cilj zdravstvene djelatnike i druge stručnjake, ali i sve osobe u riziku podsjetiti na važnost prevencije, ranog otkrivanja i mogućnost liječenja: prepoznajte hepatitis C na vrijeme, preuzmite mobilnu aplikaciju Sve o hepatitisu – link na aplikaciju, informirajte se, pitajte, provjerite jeste li bili u riziku i trebate li se testirati, posjetite centar za savjetovanje i testiranje, testirajte se sukladno preporukama stručnjaka jer hepatitis C možete uspješno izliječiti.

Podizanje svjesnosti zdravstvenih djelatnika, osoba koje jesu ili su bile izložene većem riziku od infekcije hepatitisom C i opće populacije o važnosti prevencije, probirnog testiranja i liječenja u skladu je s temama globalne kampanje: „Pronađimo izgubljene miljune“ i  „Eliminirajmo hepatitis“,  jer velik broj ljudi koji imaju hepatitis B ili C to niti ne zna zbog često oskudnih ili nikakvih simptoma. Rano otkrivanje i pravovremeno liječenje važno je za smanjenje zdravstvenih komplikacija koje mogu nastupiti kao posljedica kronične infekcije i prevenciju širenja virusnih hepatitisa u društvu.

Nacionalna kampanja Testiraj se! Liječi se! Izliječi se!  od sredine srpnja do kraja kolovoza provodi se preventivnim i edukativnim porukama na plakatima, lecima i spotovima.

Kampanja povezuje zdravstveni sustav i ljude koji su bili izloženi rizicima od zaraze virusnim hepatitisima ili nesvjesno žive s hepatitisom bez da su toga svjesni.

Glavni ciljevi kampanje

Glavni je cilj kampanje poticanje na prepoznavanje rizika od virusnih hepatitisa B i C upotrebom modernih tehnologija te poticanje na komunikaciju s liječnicima. Sukladno preporukama, kampanjom želimo utjecati na uspješnu i pravovremenu dijagnostiku te povezivanje sa zdravstvenom skrbi.

U središtu nacionalne kampanje je edukativna internetska platforma i mobilna aplikacija „Sve o hepatitisu“, koja omogućuje informiranje o svim aspektima virusnih hepatitisa s posebnim naglaskom na KALKULATOR RIZIKA koji omogućuje indikativnu informaciju rizika od zaraze hepatitisom B i C, preporuke za testiranje, informiranje i načine smanjenja rizika od prijenosa.

Aktivnostima u borbi protiv hepatitisa pridonose i smjernice te nacionalne javnozdravstvene kampanje.

Ključnim elementom uspjeha strategije eliminacije smatra se edukacija liječnika primarne zdravstvene zaštite o čimbenicima rizika i simptomima virusnih hepatitisa. HUHIV je u suradnji sa stručnjacima iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ izdao stručnu brošuru Može li to biti hepatitis C – Vodič za rano dijagnosticiranje infekcije hepatitisom C, koncizno štivo o čimbenicima rizika za prijenos hepatitisa C, kliničkoj slici te savjetima za testiranje namijenjenima zdravstvenim djelatnicima.

> Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa

> Epidemiologija virusnih hepatitisa u Hrvatskoj i svijetu

> Materijali kampanje za preuzimanje

> VIŠE INFORMACIJA ZA MEDIJE:

> Protekle kampanje i strategije

 

Zdravlje nije cilj, to je način života – edukativna brošura namijenjena novodijagnosticiranim osobama hepatitisom B i C:

 

HIVhep godišnjak za zdravstvene djelatnike – Izdanje 2020.:

HUHIV se ovim putem zahvaljuje Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, stručnim suradnicima i partnerima te svima koji su na bilo koji način podržali rad udruge HUHIV te time i zdravstvene i preventivne programe s ciljem ostvarivanja najboljih zdravstvenih i socijalnih ishoda za sve građane RH.