Kako se prati zdravstveno stanje osoba zaraženih HIV om?

Kako se prati zdravstveno stanje osoba zaraženih HIV om?

U praćenju zdravstvenog stanja izuzetno je važno određivanje ukupnog broja limfocita CD4 i postotka limfocita CD4 i CD8. Odrasla zdrava osoba ima obično 800 1100 limfocita CD4 u jednom kubnom milimetru krvi. Tijekom HIV-infekcije dolazi postupno do smanjenja broja limfocita CD4. Značajne oportunističke infekcije nastaju kada je broj limfocita CD4 ispod 200/mm3. Neke od njih mogu se spriječiti preventivnim uzimanjem pojedinih lijekova kao što se pneumocistična pneumonija može spriječiti trimetroprim-sulfametoksazolom (Sinersulom) kad je broj limfocita CD4 ispod 200/mm3. Kada u osoba zaraženih HIV-om koje nemaju nikakvih simptoma dođe do naglog pada broja limfocita CD4 ili su oni 200/mm3 mogu se primijeniti lijekovi koji djeluju protiv HIV a (antiretrovirusni lijekovi) koji omogućavaju postupan porast broja limfocita CD4.
Značajno je i određivanje viremije, tj. količine virusnih nukleinskih kiselina (tzv. broj virusnih kopija) u mililitru krvi.. Na temelju broja limfocita CD4 i broja virusnih kopija može se procijeniti prognoza bolesti.
Za osobu koja je zaražena HIV-om važna je psihološka potpora te se savjetuje pomoć psihoterapeuta. Također je dobro sanirati zubalo u ranoj fazi HIV-bolesti, jer kasnije mogu nastati značajni problemi koje je tada teže liječiti. Za žene zaražene HIV-om važan je ginekološki pregled i redovito (2x godišnje) uzimanje PAPA nalaza.
Od preventivnih cijepljenja preporučuje se pneumokokno cjepivo (Pneumovax23) svakih 4-5 godina i redovito godišnje cijepljenje protiv gripe. Također dolazi u obzir cijepljenje protiv hepatitisa B i A, te protiv bakterije H. influenzae. Redoviti klinički pregledi uz kontrolu broja limfocita CD4 i viremije potrebni su 2 puta godišnje ako je broj limfocita CD4 iznad 500/mm3, a ako je ispod 500/mm3, potrebni su 3-4 puta godišnje.
Broj limfocita CD4 može rasti ili padati kao odgovor na neke infekcije, stres, pušenje, fizičku aktivnost, menstruacijski ciklus, kontracepcijske tablete, pa čak i u odnosu na doba dana ili godišnje doba. Ako imate neku infekciju, npr. gripu ili herpes bolje odgoditi kontrolno vađenje limfocita CD4.
Viremija može rasti ili padati između dvije kontrole, bez ikakvog utjecaja na daljnji tijek bolesti, ako razlika u količini virusa nije veća od tri puta. To znači, na primjer, da nemate razloga za zabrinutost ako viremija sa 5000 kopija poraste na 15000 kopija, a vi ne uzimate lijekove. Značajan je porast veći od tri puta (na primjer, sa 5000 na 25000 kopija što je povećanje od pet puta). No i tada je poželjno ponoviti test.
Za vrijeme neke akutne infekcije ili neposredno nakon cijepljenja, možete imati prolazno povećanje viremije. Zato je bolje kontrolno određivanje viremije odgoditi bar jedan mjesec nakon cijepljenja ili akutne bolesti.

Što kada su limfociti CD4 >500/mm3

živite zdravo (nemojte pušiti, jedite zdravo i vježbajte)
popravite zube
kontrole su svakih 6, mjeseci
limfocite i količinu virusa u krvi treba određivati svakih 6. mjeseci
redoviti pregledi s PAPA nalazom (za žene)
Što kada su limfociti CD4 od 200 do 500/mm3

kontrole svakih 3 mjeseca
limfocite i količinu virusa u krvi treba odrediti svaka 3 mjeseca

Što ako su limfociti CD4 < 200/mm3 morate uzimati antiretrovirusne lijekove trebate uzimati preventivno lijekove (najčešće Sinersul) da ne bi dobili Pneumocistis pneumoniju kontrole ovise o zdravstvenom stanju, obično svaka 2-3 mjeseca limfocite i količinu virusa u krvi treba određivati svakih 2-3. mjeseca Što ako su limfociti CD4 < 50/mm3 potrebno je promijeniti antiretrovirusne lijekove ukoliko ste ih uzimali treba obratiti osobitu pažnju na simptome/znakove CMV-retinitisa i limfoma kontrole jednom mjesečno određivanje limfocita i količine virusa u krvi prema tomu kako se mijenja liječenje katkad je potrebno uzimati dodatne lijekove za sprječavanje oportunističkih infekcija

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa