Je li moguća prevencija HIV bolesti?

Je li moguća prevencija HIV bolesti?

Među najučinkovitijim preventivnim mjerama u širenju zaraznih bolesti su rano otkrivanje i liječenje oboljelih te primjena djelotvornog cjepiva. U slučaju HIV-infekcije zasad nema lijekova koji bi izliječili zarazu niti djelotvornog cjepiva, no određene preventivne mjere pokazale su se uspješnima.

Prevencija HIV-bolesti je danas usmjerena prema putovima širenja bolesti i uključuje informaciju, edukaciju i testiranje. Spolni put širenja je najznačajniji za jednu zajednicu. Apsolutnu sigurnost daje apstinencija i doživotno uzajamno vjerni odnos dva nezaražena partnera. Svaki drugi spolni odnos bez prezervativa smatra se danas rizičnim ponašanjem u pogledu HIV-bolesti. Prije stupanja u intimne odnose treba razmišljati o izboru partnera i svakako treba razgovarati s budućim partnerom o mogućem riziku HIV-infekcije.

Liječenjem uobičajenih spolnih bolesti se također prevenira HIV-infekcija, jer infekcija HIV-om nastaje znatno lakše kada postoji oštećena sluznica.
Prevencija HIV-infekcije među korisnicima droga uključuje nekoliko mjera:
1) mjere koje stvaraju uvjete da ne dođe do bolesti ovisnosti;
2) mjere liječenja korisnika droge;
3) edukacija korisnika droga u smislu uporabe samo vlastite igle, te dezinfekcije igle, kože i pribora;
4) mjere koje omogućavaju razmjenu rabljenih igala za sterilne.

Testiranje, tamo gdje je ono moguće, praktično je riješilo problem širenja zaraze putem transfuzije krvi i krvnih pripravaka.

napisao: prof.dr.sc. J. Begovac