HUHIV na stručnom Simpoziju povodom Svjetskog dana AIDS-a 2023.

Već tradicionalno se uoči 01.12., Svjetskog dana AIDS-a, organizira stručni simpozij koji okuplja stručnjake koji se bave HIV-om, AIDS-om i povezanim temama. Ovaj događaj organizira Hrvatsko društvo za infektivne bolesti Hrvatskoga liječničkoga zbora, a svrha je razmjena novosti i znanja sa stručnjacima međusobno te međusobno osnaživanje. U isto vrijeme, svi se zajedno podsjećamo na najvažnija pitanja zajednice o kojoj je riječ – osoba koje žive s HIV-om – a to su stigma i diskriminacija koje usporavaju preventivni odgovor Hrvatske.

Kao udruga koja djeluje u programima promocije zdravlja i prvencije bolesti s ciljevima suzbijanja HIV-a, virusnih hepatitisa i spolno prenosivih bolesti, ali i provedbi interventnih aktivnosti poput psihosocijalne podrške i interdisciplinarne skrbi za sve koji su pod teretom infektivnih ili kroničnih oboljenja, možemo podijeliti brojna znanja koja smo stekli u protekloj godini, ali i zaključno od otvaranja centra za testiranje prije 10 godina.

Stručnak udruge HUHIV Davor Dubravić, mag. psych., na simpoziju je izložio prezentaciju pod naslovom Idemo li prema eliminaciji HIV-a: iskustva iz zajednice, gdje je predstavio ključne aktivnosti koje ova udruga radi za zajednicu. Aktivnosti probirnih testiranja na HIV i ostale spolno prenosive infekcije u zajednici udruga provodi na dvije lokacije u Zagrebu te brojna outreach testiranja u suradnji sa relevantnim organizacijama civilnog društva. Broj zainteresiranih korisnika za testiranje raste iz godine u godinu. Rezultati su u usporedbi s mnogim centrima za testiranje diljem Europe odlični, pogotovo za Hrvatsku koja je zemlja niske prevalencije HIV-a.

Najviše pozitivnih rezultata u protekloj godini bilo je na klamidiju, što odgovara i spoznajama da je to najčešća bakterijska spolno prenosiva infekcija. U isto vrijeme, na simpoziju su predstavljeni i podaci blagog pada incidencije infekcija HIV-om, što su i pokazatelji naših centara. Pretpostavlja se da se radi o medijacijskom utjecaju HIV profilakse, poznatije pod izrazom PrEP. Naime, PrEP kao preventivna strategija uključuje osobe u povišenom riziku od infekcije HIV-om, a trenutno je u Hrvatskoj u tom programu nešto više od 1000 muškaraca. Redovito prate status svojeg spolnog zdravlja i informiraju se kod infektologa. S druge strane, bilježi se određeni porast sifilisa (i u Hrvatskoj, i u našim centrima). HUHIV svojim aktivnostima besplatnog, brzog, pouzdanog i povjerljivog testiranja osoba u visokom riziku od izloženosti HIV-u i ostalim SPI dokazano značajno utječe na udio ukupnih novih dijagnoza u Hrvatskoj a ponajviše na uspješmost ranih dijagnoza (u odnosu na zdravstvene ustanove) koje omogućuju brže i uspješnije liječenje te utjecaj na prevenciju nesvjesnog širenja infekcija u društvu uslijed najčešće asimptomatskih karakteristika infekcija.

Osim samih centara za testiranje, udruga HUHIV djeluje i prema stručnjacima. Portal Volim zdravlje udruge HUHIV obuhvaća edukativne sadržaje za zdravstvene djelatnike i ostale stručnjake koji žele više znati o spolnom zdravlju i povezanim temama. Na simpoziju je bilo riječi i o faktorima rizika za neku infekciju, poput prvog testiranja, povećanog broja spolnog partnera, partnera koji nisu s područja Hrvatske i slično. Na cijelom simpoziju, uključujući i ovo izlaganje, rasprava je tekla u smjeru mentalnog zdravlja i praktičnih savjeta za stručnjake, što samo pokazuje da nam mentalno zdravlje postaje sve važnije, a od spolnog zdravlja je sasvim neodvojivo. Spolno zdravlje i percepcija vlastite spolnosti uvelike ovisi o našem mentalnom zdravlju, stoga briga o jednome uključuje i brigu o drugome.

Zahvaljujemo organizatorima na pozivu, razmjenu iskustava na ovaj način smatramo neopisivo važnom i uvijek smo iznova pod dojmom koliko postoji strasti kod stručnjaka koji se bave ovim područjem, stoga zajednički napori Hrvatske i međusektorska suradnja dostižu razine značajne efektivnosti u svojim pristupima. Dug je put pred nama da razgovaramo o terminu eliminacije, no važno je prisjetiti se cilja prema kojem koračamo kroz male, vrijedne, a ponekad i značajne korake. Važan korak za Hrvatsku i sveobuhvatni preventivni odgovor svakako je sistematizirana demedikalizacija postupka testiranja na HIV, koje treba učiniti što dostupnijim, a danas raspolažemo dovoljnim znanjima da takve usluge organiziramo uz visoku kvalitetu i učinkovitost.

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ