HIV testiranje i psihosocijalna podrška pri Klinici za infektivne bolesti

Dodatak objavljen 30.06.2015.

S velikim zadovoljstvom obavještavamo kako Centar za testiranje pri Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu nastavlja s uobičajenim radom te kako je psihosocijalna podrška i skrb i dalje dostupna za sve osobe koje se liječe u Klinici. Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u pružanju podrške i doprinosu rješenju.

Ovim putem obavještavamo kako u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević trenutno više nije dostupna mogućnost besplatnog testiranja na HIV u sklopu Referentnog centra za liječenje HIV/AIDS-a, kao niti psihosocijalna podrška za osobe koje žive i liječe se od ovih bolesti.

Ovu obavijest i odluku primili smo s velikim čuđenjem i vjerovanjem u privremeni karakter te se kao udruga pacijenata i udruga koja se dugi niz godina zalaže za sveobuhvatni sustav javnozdravstvenih usluga prevencije, skrbi i liječenja sukladno svim svjetskim standardima, nadamo da će se što prije omogućiti nastavak ovih potrebnih usluga.

Gdje se testirati u RH možete pogledati OVDJE.

klinika za infektivne bolesti hiv savjetovanje

U svojstvu udruge pacijenata te udruge koja se zalaže za očuvanje visokih standarda sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i rezultata dosadašnjeg rada i statusa RH kao zemlje niske učestalosti i držanja infekcije pod kontrolom, reagirali smo otvorenim pismom upučenom ministru zdravlja te na znanje Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i relevantnim osobama Ministarstva zdravlja i Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević (pismo u cijelosti):

QuotationMark

Ovim putem u ime svih djelatnika i članova udruge HUHIV kao udruge pacijenata te članova njihovih obitelji izražavamo duboko žaljenje i razočarenje zbog prekida pružanja psihosocijalne podrške oboljelima koji se liječe i žive s HIV/AIDS-om i članovima njihovih obitelji,  te prekida rada Centra za dobrovoljno, besplatno i anonimno testiranje na HIV/AIDS pri Klinici za infektivne bolesti „ Dr. Fran Mihaljević „ u Zagrebu.

Tijekom 11 godina rada ovih službi koje je jednim djelom pokrenula i sama udruga HUHIV preko programa Globalnog fonda integracijom projekta u zdravstveni sustav i kako je cijeli centar ušao u sklop financiranja od strane Ministarstva zdravlja RH, iznenadila nas je nagla odluka o ukidanju psihosocijalne podrške oboljelima od HIV/AIDS-a i Centra za testiranje koji s današnjim danom prestaju pružati javnozdravstvene usluge.

Cjelokupni dugogodišnji rad djelatnika koji su oboljelima pružali psihosocijalnu podršku kao neizostavan dio skrbi, u cilju prihvaćanja bolesti i izgradnji povjerenja u zdravstvenu skrb ovime se gubi. Smatramo neprimjerenim da se neizostavni dio javnozdravstvene usluge ukine i da više ne postoji u sklopu referentnog centra za liječenje HIV-a, unatoč smjernicama UN-a i WHO-a ali i samog Nacionalnog programa za suzbijanje HIV infekcije u RH o izuzetno visokoj potrebi upravo za ovakvom uslugom. Također, centar za testiranje i savjetovanje na HIV ispunjavao je upravo one ciljeve za koje se svi mi godinama borimo, rano otkrivanje HIV infekcije, pravovremeno liječenje i naravno smanjenje širenja HIV-a u rizičnim populacijama, što i dokazuje status RH kao zemlje niske učestalosti i držanja infekcije pod kontrolom.

Iz našeg iskustva i mnogih kontakata s udrugama osoba koje žive s HIV-om znamo da je psihosocijalna podrška sastavni dio zdravstvenog sustava u svim zemljama EU i predstavlja standard, a ne posebnu pogodnost. Psihosocijalni aspekti i teškoće u životima pacijenata koji se liječe od HIV/AIDS-a su učestale te se pitamo na koji način će se tim osobama pružiti adekvatna skrb i podrška u sklopu Klinike za infektivne bolesti kao specijaliziranog centra prepoznatog na razini regije? Da li to znači da zdravstvena skrb za HIV/AIDS pacijente postaje ograničena, da se svjesno narušava mukotrpno stečeno povjerenje i zdravstveni ugled u Hrvatskoj i regiji? Zbog velike potrebe svih oboljelih od HIV/AIDS-a i članova njihovih obitelji duboko se nadamo da će se naći financijska sredstva i modeli neprekidnog djelovanja i rada.

Molimo stoga gore navedeni naslov da što prije nađe rješenje na dobrobit oboljelih od HIV/AIDS-a i članova njihovih obitelji i da se poštuju sve norme i ljudska prava, jer ovim činom ukidanja usluge psihosocijalne podrške i centra za testiranje i savjetovanje možemo shvatiti i kao izravan čin diskriminacije prema oboljelima i članovima njihovih obitelji, koja je ionako u našem društvu izrazito visoka.

QuotationMark

 

Udruga HUHIV