Herpes

Herpes

Izbijanje herpesa je zapravo pojava bolnih ranica i mjehurića koji pogađaju usta i genitalije. Herpes je uzrokovan herpes simpleks virusom. Jednom kad se zarazite ovim virusom on ostaje u vašoj koži i živčanim stanicama za cijeli život. Ponekad osobe ne znaju da su zaražene ovim virusom jer nemaju nikakve simptome. S vremena na vrijeme se HSV aktivira i razvije simptome karakteristične za herpes. Oslabljeni imunološki sutav olakšava virusu da se aktivira. Stres, učestala hladnoća, promjena klime i izloženost UV zrakama pogoduju da se virus aktivira

Dva su glavna tipa HSV-a, a oba mogu uzrokovati i oralni i genitalni herpes. HSV-1 obično zahvaća regiju usne šupljine. Najčešći je takozvani herpes simpleks labialis koji se pojavljuje na usnicama i okolnoj koži. Neposredno prije izbijanja herpesa osoba osjeća peckanje, utrnuće i nelagodnost na mjestu izbijanja, potom se pojavljuju mjehurići koji brzo pucaju. Nastale ranice pretvaraju se u kraste. Ponekad ovaj tip virusa može uzrokovati iste simptome na nosnicama i oko nosa, na zubnom mesu ili na nepcu, a najneugodnije je kad zahvati oko.

HSV-2 obično uzrokuje genitalni herpes koji je ponekad praćen vrućicom, glavoboljom, bolovima u mišićima. Herpes-infekcija obično započinje blagom odrvenjelosti, svrbežom i neugodnim osjećajem u području na kojem će izbiti mjehurići. Nakon izbijanja mjehurića, njihov bistri sadržaj se zamuti, mjehurići pucaju te nastaju ranice koje su najčešće prekrivene krastama. Ove promjene su praćene osjećajem pečenja i boli. Gotovo polovica osoba koje su imale genitalni herpes imat će recidive (ponovnu pojavu bolesti). Prosječno trajanje recidiva genitalnog herpesa je 10 dana. U aktivnoj fazi bolesti osoba je izuzetno zarazna.

Prijenos: Virus se prenosi s osobe na osobu ako su osobe u seksualnom kontaktu, preko sluznice ili u doticaju s herpesom druge osobe. Herpes se može prenijeti i ako nije prisutna herpetična promjena. HSV se širi preko kože i sluznice, stoga HIV+ osobe trebaju paziti na mogućnost dobivanja virusa te na taj način dodatno zaštititi svoj imunološki sutav

Herpes i HIV-infekcija: Postoje podaci da inficiranost genitalnim HSV povećava mogućnost da je osoba zaražena HIV-om. Kod osoba s HIV-om, herpes se učestalije javlja i traje duže. Ponekad sam herpes (mjehurić) može biti dodatno inficiran nekom bakterijom ili gljivom. Herpes nerijetko zahvaća veće područje oboljenja, ali može zahvatiti i grlo, debelo crijevo te i druge organe kao što je jetra, oči i pluća. Herpes encefalitis zahvaća mozak te uzrokuje glavobolju, mučninu, mentalne promjene, gubitak koordinacije i napadaje. Iako se izuzetno rijetko javlja kod osoba s HIV-om, može biti fatalan ako se pojavi. HIV+ osobama kod kojih herpetične promjene traju duže od 4 tjedna dijagnosticira se AIDS. Postoje neki dokazi da HSV mogu djelovati kao ko-faktor kod AIDS-a te aktivirati HIV i olakšati mu zaražavanje zdravih stanica.

Dijagnoza: dijagnoza HSV-infekcije se postavlja na temelju pregleda i dijagnostičkih testova. Stoga, savjetujemo da posjetite svog liječnika kako bi vas uputio na potrebne preglede.

Liječenje i prevencija: HSV se ne može izliječiti, ali se mogu liječiti simptomi. Naime, HSV se u fazi mirovanja nalazi u određenim mjestima živčanog sustava i još ne postoji lijek koji bi eliminirao virus. Međutim, virus se često i nepredvidivo reaktivira (recidivi), a u tim aktivnim fazama herpetične infekcije uspješno se koriste specifični protuvirusni lijekovi: aciklovir (Zovirax), valaciklovir (Valtrex) i famciklovir. Aciklovir se uzima u tabletama (200-800 mg/5 puta na dan/5-10 dana), a terapiju treba započeti što ranije. Ovaj lijek gotovo da nema nuspojave. Lijek je dostupan i u obliku kreme za vanjsku primjenu iako je lokalna terapija protuvirusnim sredstvima danas gotovo potpuno napuštena. Lijek se može uzimati i za prevenciju izbijanja herpesa (400 mg/dnevno); no, učestalo uzimanje lijeka vodi do rezistencije (otpornosti) na lijek. Pojava rezistencije ne očekuje se kod osoba s vrlo oštećenim imunim sistemom. Ukoliko uzimate terapiju dugoročno, nije preporučljivo iznenadno je prekidati, jer to može uzrokovati izbijanje herpesa.

Alternativni pristupi: Neki liječnici smatraju da prehrana može biti uzrok ili, pak, suzbiti pojavu herpesa. No, ne postoje stvarni dokazi u prilog tom mišljenju. Napravljena su neka istraživanja koja sugeriraju da amino-kiselina lizin koja se nalazi u mliječnim proizvodima, kvascu i krumpiru može prevenirati pojavu herpesa. Slane kupke se preporučaju kod ublažavanja bolova uzrokovanih genitalnim herpesom.