Hepatitis B i trudnoća

Hepatitis B i trudnoća

Začeće

Ako jedan partner boluje od hepatitisa B a drugi ne, postoji opasnost od infekcije. Partner koji ne boluje od hepatitisa B trebao bi proći cijepljenje.

Ako ženska partnerica ima hepatitis B, a muški partner nije cijepljen, umjetna oplodnja je najbolji način da se izbjegne transmisija bolesti.

Ako je muški partner inficiran hepatitisom B, a ženska partnerica nije cijepljenja, moguće je izabrati pranje sperme kao opciju. Neke studije dokazale su upitnu sigurnost ove metode.

Za neke parove, potpomognuta oplodnja nije prihvatljiva opcija te će se odlučiti na prirodno začeće. Treba znati da je u tom slučaju rizik za negativnog partnera, odnosno onog koji ne boluje od hepatitisa B vrlo velik.

Trudnoća

Mnogim ženama hepatitis B dijagnosticira se tek na rutinskom pregledu. Nakon toga upućuju se na dodatne pretrage te ih se savjetuje kako da štite svoje zdravlje i zdravlje nerođenog djeteta.

Transmisija virusa na dijete moguća je u trudnoći ili pri samom porodu. Dijete može razviti doživotnu infekciju hepatitisom B te prenijeti virus na druge.

Četvrtina djece sa kroničnim hepatitisom u odrasloj dobi umire od bolesti jetre ili hepatocelularnog karcinoma.

Žene oboljele od hepatitisa B moraju unaprijed isplanirati trudnoću kako bi uz sve potrebne informacije imale maksimalne šanse za sigurni u zdravu trudnoću i porod.

Porod

Transmisija hepatitisa B sa majke na dijete obično se dešava zbog djetetove izloženosti inficiranoj krvi i genitalnim sekretima u toku poroda.

Ako dijete odmah ne dobije terapiju, šansa da bude inficirano hepatitisom B je 10-20% ako majka ima površinske antigene (HBsAg) te 90% ukoliko ima HBeAg antigene koji ukazuju na aktivni virus.

Carski rez se preporuča kao alternativa i kao mnogo sigurnija metoda poroda. Ipak, zahvaljujući dostupnosti imunoglobulina i cjepiva za djecu, mnoge se žene odlučuju za prirodan porod.

Djeca

Novorođenčad majki inficiranih hepatitisom B dobiva imunoglobuline odmah nakon poroda (prije 12 sati starosti), zajedno sa prvom dozom cjepiva, što značajno smanjuje vjerojatnost da postanu stalni nosioci virusa.

Dojenje

Dojenje je vrlo rizično kod žena koje imaju aktivni hepatitis B – posebno ako imaju i HBeAg antigene.

Majke koje imaju hepatitis B ne bi smjele dojiti svoje dijete ako ono nije dobilo imunoglobuline ili cjepivo.

Rizik dodatno raste ako majka ima napuknute ili krvareće bradavice ili ako djetetu rastu zubi.