Dom učenika srednjih škola Bjelovar obilježili svjetski dan AIDS-a

I ove smo godine Dom učenika srednjih škola Bjelovar nastavili su tradiciju obilježavanja dana borbe protiv AIDS-a.

Projekt u kojem  su sudjelovali učenici Doma učenika srednjih škola Bjelovar ( Tea Holer, Zlata Balog, Dejana Trbojević, Marija Mihatović, Ana Sobota, Vacek Barbara)  i učenici Medicinske škole (Bruno Petrović, Alen Đuroković)  uz potporu Hrvatske udruge  za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. Učenici su uz pomoć mentorice Slobodanke Požežanac, medicinske sestre u Domu učenika srednjih škola Bjelovar, za svoje vršnjake izradili prezentaciju kojom su upoznali ostale sa svim opasnostima koje Aids  donosi, njegovom prevencijom te načinima prenošenja. Još jedan važan aspekt bila je stigmatizacija ove bolesti, koja se u društvu često prezentira na nepravilan način, pogotovo način prenošenja virusa.  Uz to,  učenici doma su izradili edukativni letak kao i crvene vrpce koje su simbol suosjećanja sa oboljelima od ove neizlječive bolesti.

CM141201-090505003

Na predavanju je sudjelovalo 60-ak učenika trećih i četvrtih razreda Medicinske škole Bjelovar. Nakon predavanja dali smo učenicima da ispune evaluacijske listiće kako bi dobili povratnu informaciju što misle o ovakvim projektima, kojom bi ocjenom ocijenili održano predavanje  i žele li u budućnosti još ovakvih aktivnosti. Od ukupnog broja učenika njih 98 % naučilo je nešto novo, njih 98% je reklo da im se sviđa ovakav način dobivanja informacija, te 100% učenika želi imati više ovakvih predavanja na određene teme, dok je prosječna ocjena predavača 4.7.

Udruga HUHIV donirala je edukativne letke i plakate s ovogodišnjom tematikom „Voli i budi zdrav“, koje smo podijelili svim učenicima doma učenika i učenicima koji su prisustvovali predavanju.