Svjetski dan oralnog zdravlja

Svjetski dan oralnog zdravlja (engl. World oral health day, WOHD) svake se godine obilježava 20. ožujka i na taj način promiče se razvijanje svijesti o važnosti dobrog oralnog zdravlja te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja i dobrobiti. Cilj je pružiti ljudima alate i znanje za prevenciju i kontrolu oralnih bolesti koje pogađaju gotovo 3,5 milijarde ljudi širom svijeta. Očuvanje oralnog zdravlja može pomoći u postizanju tjelesnog i mentalnog zdravlja i sprječavanju  širenja infekcija.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se pod sloganom ”Budi ponosan na svoja usta” kojim se želi motivirati ljude da cijene i vode računa o svojim ustima i shvate da time mogu pomoći u zaštiti svog općeg zdravlja i dobrobiti. Oralna higijena je od iznimne važnosti za djecu već od najranije dobi. Ranim usvajanjem zdravih navika redovitog i pravilnog četkanja zubiju u dječjoj dobi mogu se prevenirati mnogi zdravstveni problemi kod djece, ali i kasnije u odrasloj dobi.

Dobra higijena usne šupljine temelj je dobre kvalitete života i Svjetska zdravstvena organizacija naglašava odnos između oralnog i cjelokupnog zdravlja. Oralno zdravlje je važan  pokazatelj cjelokupnog zdravlja, dobrobiti i kvalitete života. Usta djeluju kao prozor za mnoge sistemske bolesti, a mogu biti ulaz raznim infekcijama. Zubna površina može imati čak milijardu bakterija u zubnom plaku, a njega usne šupljine može uvelike smanjiti rizik od bolesti zuba i oralnih infekcija. Posljedice nezdrave ili bolne usne šupljine mogu biti značajne, a također, oralno zdravlje je važno i kod prakticiranja oralnog seksa. Dobro oralno zdravlje omogućuje dobru obranu od različitih virusa i drugih mikroorganizama jer u ustima počinje prva linija imunološke obrane organizma.

Više o oralnom seksu, spolno prenosivim bolestima u kontekstu oralnog zdravlja, seksualnom ponašanju, rizicima zaraze i sigurnijem oralnom seksu pročitajte na ovoj poveznici portala Volim zdravlje.