Svjetski dan hepatitisa 2018.: Eliminirajmo hepatitis C Sada!

Svake se godine u svijetu 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa. Virusni hepatitisi s posebnim naglaskom na hepatitis B i C, još uvijek predstavljaju globalni javnozdravstveni izazov.

Tema i poruke ovogodišnje kampanje obilježavanja Svjetskog dana virusnih hepatitisa SZO-a i Svjetskog saveza za hepatitis (engl. World Hepatitis Alliance) su  Eliminirajmo hepatitis (engl. Eliminate hepatitis), Testiraj. Liječi. Hepatitis (engl. Test.Treat. Hepatitis), Pronađi izgubljene milijune (engl. Find the Missing Millions) koje prenose poruke o važnosti prevencije, testiranja, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa da bi se postigli ciljevi Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima 2016.–2021. i UN Globalnih ciljeva održivog razvoja, a to je eliminacija oboljenja i smrti od hepatitisa B i C do 2030. godine. Prevencija i kontrola hepatitisa B je i jedan od ciljeva  Europskog akcijskog plana cijepljenja (engl.  European Vaccine Action Plan 2015.-2020. (EVAP).

Ovogodišnja nacionalna kampanja sa sloganom „Eliminirajmo hepatitis C Sada!“ ima cilj zdravstvene djelatnike i druge stručnjake ali i sve osobe u riziku od izloženosti podsjetiti na važnost prevencije, ranog otkrivanja i mogućnost liječenja: prepoznajte hepatitis C na vrijeme, preuzmite mobilnu aplikaciju Sve o hepatitisu, informirajte se, pitajte, provjerite jeste li bili izloženi i trebate li se testirati, posjetite centar za savjetovanje i testiranje, testirajte se sukladno preporukama stručnjaka jer hepatitis C možete uspješno izliječiti.

Kampanja u središte stavlja napredak u svjesnosti, probirnom testiranju, zdravstvenim pregledima, trajanju liječenja i nuspojavama te mogućnosti izlječenja kao i internetsku platformu i mobilnu aplikaciju „Sve o hepatitisu”, čiji su suorganizatori Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a podržavaju je Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Grad Zagreb, Hrvatski crveni križ, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu i mnoge druge institucije.

Vodeći računa o specifičnostima virusnih hepatitisa, potrebi za utjecajem na znanje i zdravlje opće populacije, ali i prepoznavanje rizične izloženosti hepatitisima B i C kao najtežim oblicima hepatitisa, promocijom prve hrvatske mobilne aplikacije #sveohepatitisu i internetske platforme www.hepatitis.hr omogućili smo širok obuhvat građana, s naglaskom na teško dostupne populacije izložene visokom riziku od zaraze hepatitisima B i C, te pravovremen, fleksibilan i inovativan pristup informacijama i zdravstvenim uslugama.

 

Više o Svjetskom danu hepatitisa, aktivnostima, epidemiologiji i prevenciji virusnih hepatitisa u Hrvatskoj, mobilnoj aplikaciji te ključnim elementima uspjeha strategije eliminacije virusnih hepatitisa pogledajte na službenim stranicama.