ShareNow međunarodni forum

ShareNow međunarodni je forum za razmjenu najboljih iskustava u upravljanju HIV i HCV infekcijama u regiji srednje i istočne Europe s ciljem uspostavljanja boljeg pristupa kliničkoj skrbi HIV-a i hepatitisa C i podizanja svijesti o filantropskim inicijativama unutar regije. Ovaj sastanak okupio više od 60 zdravstvenih djelatnika i predstavnika nevladinih organizacija u regiji pruživši jedinstvenu priliku svim sudionicima za razmjenu iskustava i ideja, umrežavanje i suradnju te razradu zajedničkih prijedloga za ispunjenjem lokalnih, nacionalnih, regionalnih i globalnih ciljeva prevencije i eliminacije HIV-a i virusnih hepatitisa.

Sastanak je organiziran i financiran od strane Gilead Sciences Europe Ltd. a značajan doprinos ovom važnom regionalnom događanju dala je i udruga HUHIV predstavnikom u upravnom odboru događanja, sudjelovanjem u prezentacijama, predstavljanju i naglašavanju rezultata, postignuća i partnerstava sa zdravstvenim sustavom te sudjelovanjem u plenarnim diskusijama s cijenjenim zdravstvenim i nevladinim profesionalcima iz 14 zemalja naše regije.

Sastanak je podržan i aktivnim sudjelovanjem uglednih međunarodnih i regionalnih stručnjaka pruživši raznolik i uzbudljiv program u trajanju od nešto manje od dva dana. Kombinacijom plenarnih i interaktivnih predavanja imali smo priliku upoznati i razmijeniti iskustva iz stvarnog života i najbolje prakse upravljanja HIV i HCV izazovima, od dijagnoze do ulaska u skrb. Nismo samo razgovarali o izazovima s kojima se suočavamo u što kvalitetnijem upravljanju ovim infekcijama u Srednjoj i Istočnoj Europi, nego smo razgovarali i zajednički radili na inicijativama za prevladavanje tih izazova.

Predstavnik udruge HUHIV podijelio je primjere, ideje i prijedloge kako zajedno raditi na poboljšanju kontinuuma skrbi u regiji te zajedno s voditeljicom Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa predstavio primjere učinkovitog partnerstva u HCV inicijativama između institucionalnog zdravstvenog sustava i organizacije civilnog društva.

Održane su dvije radionice. Prva radionica bavila se identificiranjem ključnih izazova koje susrećemo unutar regije, a druga radionica pružila nam je stvaranje platforme za poticanje na zajednički rad u osmišljavanju potencijalnih inicijativa koje bi mogle pomoći u rješavanju svih identificiranih izazova te primjene s ciljem poboljšanja ishoda za osobe koje žive s HIV-om i hepatitisom C, osobito one u teško dostupnim populacijama.

Na ovom izuzetno korisnom i dobro organiziranom sastanku, zajedno sa mnogim zdravstvenim stručnjacima i stručnjacima iz organizacija civilnog društva iz 14 zemalja srednje i jugoistočne Europe, radili smo na trenutnim izazovima u regiji, unaprjeđenju kontinuuma skrbi, primjerima i novom stvaranju partnerstava u adresiranju zajedničkih izazova, analizi spoznaja u HIV i HCV upravljanju iz međunarodnih perspektiva i primjera efektivnih partnerstava.

U duhu dijeljenja ShareNow Exchange bilo je područje predstavljanja uzbudljivih inicijativa u obliku postera. Predstavljeni su primjeri kampanja za podizanje svijesti usmjerene na teško dostupne populacije, programi smanjenja šteta i brojne lokalne aktivnosti i inicijative u stručnoj i društvenoj zajednici.

U subotu 30. lipnja održao se poseban sastanak pod nazivom “Kretanje naprijed u našoj regiji” u obliku stručne rasprave o ključnim pitanjima svijesti o bolestima, dohvatu ključnih populacija, probiru do uključivanja u kontinuum skrbi i liječenja.

Sastanak je rezultirao brojnim idejama umrežavanja i zajedničkih djelovanja u našoj regiji s ciljevima učinkovitog odgovora u suzbijanju HIV-a i virusnih hepatitisa te poboljšanja zdravstvenih i socijalnih ishoda svih koji su izloženi rizicima od infekcije ili žive s HIV-om ili virusnim hepatitisom.

HUHIV se ovim putem zahvaljuje organizatoru na pozivu i mogućnosti aktivnog sudjelovanja i doprinosa.