Rezultati rada CheckPoint centra Zagreb

HIV je bolest koja se najčešće prenosi spolnim putem. Pod najvećim rizikom su osobe koje imaju nezaštićene spolne odnose s više partnera nepoznatog HIV statusa.

HIV se NE prenosi socijalnim kontaktom, rukovanjem, dodirom, slinom, znojem, poljupcem i sl.

A5 Letak 2014Testiranjem na HIV otkrivaju se antitijela koja tijelo stvara nakon kontakta s virusom. Infekcija HIV-om može imati simptome, ali se nekad oni ne moraju javiti godinama i osoba zaražena HIV-om može izgledati i osjećati se posve zdravo. Zato je testiranje na HIV jedini siguran način otkrivanja infekcije.

Najbolje je testirati se na mjestima koja Vam pružaju informiranje i savjetovanje o HIV/AIDS-u i ostalim spolno prenosivim bolestima. Važno je informirati se o ponašanju koje Vas može dovesti u rizik od zaraze i prijenosa HIV-a i predložiti načine kako zaštititi sebe i druge.

Takvo mjesto je CheckPoint Zagreb, zajednički projekt Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i udruge HUHIV – izvaninstitucionalni i “friendly” centar za zdravlje i edukaciju mladih u organizaciji društvene zajednice gdje se potpuno anonimno, povjerljivo, pouzdano i besplatno možete testirati na HIV i hepatitis C (HCV) testovima iz sline s rezultatom za 20 minuta.

CheckPoint rezultati

Rezultati rada CheckPoint centra Zagreb

U periodu od otvorenja centra u svibnju 2013. do kraja listopada 2014., educirano je preko 2.500 osoba, pretežito mladih u prosječnoj dobi od 18 do 31 godine. Kod mladih, koji većinom dolaze na testiranje, najvažnija je prevencija, edukacija i izbjegavanje rizičnog ponašanja.

Testirano je preko 2.400 osoba, na anti-HIV oko 2.300, a na anti-HCV oko 2.100 osoba, pretežito muškaraca (oko 60%).

Razlozi testiranja su najčešće nezaštićeni spolni odnos, ali i promiskuitet partnera/partnerice, samoprocijenjeni promiskuitet, spolno prenosiva bolest, intimni odnosi s pozitivnom osobom ili intravenoznim korisnikom droga, utjecaj alkohola i droga, prostitucija i ostala visokorizična ponašanja ili situacije.

Značajan je udio osoba koje su se testirale na HIV i/ili HCV prvi puta u životu – oko 75%; među njima se nalazi visok udio osoba kod kojih su prepoznati opravdani visokorizični razlozi za ranije i redovno testiranje na HIV.

Učinjen je veliki napredak u edukaciji mladih koji najčešće ne koriste zaštitu pri spolnim odnosima, ne percipiraju zaštitu kao zaštitu od spolnih bolesti već samo od trudnoće, ne znaju koji su stvarni rizični elementi prijenosa HIV/HCV-a i ostalih spolno prenosivih bolesti. Individualna edukacija u postupku procjene rizika te nakon testiranja značajno doprinosi povećanju svjesnosti i znanja općenito o krvlju i spolno prenosivim infekcijama te smanjenju širenja zaraze.

shema
Obzirom da su većina korisnika samci koji najčešće navode višekratno rizično ponašanje, najčešće s većim brojem spolnih partnera nepoznatog zdravstvenog statusa, partnerima koji žive izvan Hrvatske, grupne spolne odnose, promiskuitet partnera / partnerice te doticaj sa spolno prenosivim bolestima ili zaraženim osobama u okolini, zabrinjava činjenica da čak 68% osoba neredovito koristi zaštitu izvan veze.

Kao najčešće razloge nekorištenja kondoma navode vjerovanje partneru / partnerici , „ne volim seks s kondomima“ i ostale razloge (trenutak, nepromišljenost, inzistiranje partnera, alkohol, kontracepcija, neplodni dani, ugoda i sl…)

Zabrinjavajući je i visok udio mladih koji često koriste alkohol ili psihoaktivne droge za vrijeme spolnih aktivnosti.

U sklopu usluge pred-savjetovanja i edukacije, čak 19% osoba (u prosječnoj dobi od 18 do 27 godina) naznačilo je da su imali ili imaju neku od spolno prenosivih bolesti od kojih su mnoge indikacija za prijenos virusa HIV-a.

HIV testiranje je važno za vlastito zdravlje i najbolja prevencija novih HIV infekcija

Voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om Ministarstva zdravlja prof.dr.sc. Josip Begovac istaknuo je da je ovaj Centar vrlo važan zbog ranog otkrivanja bolesti i, shodno tome, držanju bolesti pod kontrolom i smanjenju smrtnosti, kao i uštedi na liječenju. Naglasio je kako je prema zadnjim stručnim studijama isplativo (epidemiološki i financijski) kada se otkrije jedna HIV pozitivna osoba na 1000 testiranih.

Povećanje broja testiranja na HIV/HCV je važno kako za osobno zdravlje pacijenta tako i za smanjenje epidemije jer, ako su pacijenti ranije dijagnosticirani i uspješno tretirani, neće drugima prenositi infekciju.

Povećanjem testiranja i istovremeno otkrivanjem novih HIV/HCV infekcija, kratkoročno se povećavaju troškovi liječenja, ali nastavkom iste strategije, dugoročno se značajno smanjuju godišnji troškovi liječenja smanjenjem širenja zaraze i smanjenjem broja osoba koje nisu dijagnosticirane.

Logičan zaključak: Što je manje nedijagnosticiranih to je veća financijska i epidemiološka isplativost.

U CheckPoint centru Zagreb, u prosjeku se detektira jedan pozitivan rezultat testiranja na anti-HIV i anti-HCV na 100 testiranih osoba.

Svi novootkriveni slučajevi, nakon pružene liječničke i psihosocijalne podrške, upućuju se na daljnje liječenje u Kliniku za infektivne bolesti.

Alarmantno je da se čak 50% osoba kod kojih je otkriven anti-HIV nikada prije nisu testirali, a kod osoba kod kojih je otkriven anti-HCV taj postotak iznosi čak 55%. Prema zadnjem izvještaju profesora Begovca, čak 15% svih HIV pozitivnih osoba koje su ušle u sustav zdravstvene skrbi i liječenja, saznale su svoj status u CheckPointu Zagreb. U prosjeku, to su osobe u stadiju infekcije koja zahtijeva trenutni početak liječenja. Taj podatak ukazuje na izuzetnu potrebu za ovakvim projektima i mjestima koja su mladima dostupnija i prihvatljivija kako bi se ostvario što veći broj što ranijih dijagnoza kao uvjet uspješnog liječenja te zdravog i punog životnog vijeka.

Kod HIV-a, najčešći pretpostavljeni način prijenosa je nezaštićeni spolni odnos (bez kondoma), najčešće opetovanim visokorizičnim ponašanjem s više nepoznatih partnera (bez obzira na njihov spol i način spolnog odnosa).

Kod hepatitisa C, najčešći pretpostavljeni način prijenosa je korištenje tuđeg pribora za intravenozno korištenje droga, za osobnu higijenu (britvice, škarice, četkice za zube…), profesionalna ekspozicija ili drugi invazivni kontakt s tuđom krvlju te druga visokorizična ponašanja među kojima nije isključen niti nezaštićeni spolni odnos s osobom nepoznatog zdravstvenog statusa.

Dijagnoza HIV infekcije danas znači kronično stanje s kojim će većina zaraženih, kod kojih se infekcija rano otkrije, uz liječničku pomoć, živjeti pun i zdrav životni vijek. Ukoliko ne znate da ste zaraženi HIV-om (niste se testirali), možete nesvjesno prenijeti virus drugima. Ako znate svoj HIV status, bilo da ste pozitivni ili negativni, omogućit će Vam se poduzimanje koraka kako biste zaštitili svoje i zdravlje drugih.

Također, važno je naglasiti da je hepatitis bolest koja se može izliječiti.

Ključne spoznaje i zaključci

  • Inicijativa testiranja i edukacije u zajednici učinkovito nadopunjuje postojeću mrežu centara za savjetovanje i testiranje – institucionalne prepreke su eliminirane
  • Fokusiranje na mlade općenito i njihove sklonosti eksperimentiranju s rizičnim ponašanjima povećalo je ukupno društveno prihvaćanje – stigma je smanjena
  • Pružanje anonimnog, neosuđujućeg, povjerljivog i besplatnog savjetovanja i brzog testiranja iz sline osiguralo je privlačenje  populacije pod stvarnim rizikom od zaraze
  • Bliskom suradnjom s relevantnim institucijama i stručnjacima, osigurana je kvaliteta i omogućena daljnja skrb i liječenje za sve pozitivno testirane osobe

 

WAD_horizontalni

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa