Probir i povezivanje sa skrbi – Istraživanje novih mogućnosti u HCV skrbi

Sudjelovali smo na konferenciji „Screening and linkage to care – Exploring new frontiers in HCV care“ u Valenciji na kojoj je sudjelovalo preko 700 stručnjaka iz 45 zemalja raspravljajući o tome kako poboljšati modele skrbi hepatitisa C diljem svijeta (#SLCTsummit19).

Tijekom konferencije sudjelovali smo na brojnim interaktivnim radionicama, diskusijama i učenjima iz predstavljenih primjera dobrih praksi diljem svijeta, zajednica i zemalja predanih u ispunjenje globalnog cilja eliminacije hepatitisa C do 2030. godine. Iz brojnih strategija saznali smo gdje je potrebno usmjeriti financiranje kako bismo unaprijedili proces HCV skrbi i svojim doprinosom utjecali na eliminaciju hepatitisa C, posebice kod osoba koje koriste droge, od nadzora i javnozdravstvenih intervencija do povezivanja sa sustavom skrbi i liječenja.

Izuzetno motivirajući i dinamičan sadržaj ove konferencije obuhvaćao je povezivanje i interakcije s brojnim međunarodnim stručnjacima koji izravno rade s ključnim populacijama pacijenata u svim granama medicine (uključujući hepatologiju, gastroenterologiju, infektologiju, internu medicinu, psihijatriju, opću medicinu i ovisnosti), sestrinstvo, klinička istraživanja, socijalnu skrb, javno zdravstvo, zagovaranje, zdravstvo u zatvorskom sustavu i javne politike.

Cilj brojnih radionica bio je definirati specifične prioritete i ciljeve za poboljšanje skrbi osoba s HCV-om u različitim postavkama, od kliničkih, zatvorskih i društvenih.

Ključni aspekti konferencije bile su radionice o najboljim praksama gdje smo imali priliku komunicirati sa kolegama i razgovarati o praktičnoj provedbi konkretnih intervencija za rješavanje ključnih točaka kaskade liječenja HCV-a, inovativnih modela HCV skrbi, pružanja usluga u postavkama društvene zajednice i pristupa mikro eliminaciji.

Tijekom konferencije dijelili smo vlastito iskustvo i izazove u našem okruženju s ciljem jačanja podrške međunarodnih stručnjaka i njihovih iskustva kako bismo unaprijedili i implementirali najbolje prakse u HCV skrbi i pridonijeli inicijativi eliminacije hepatitisa C do 2030.

Čestitamo na izvrsnoj inicijativi te korisnoj i kvalitetnoj konferenciji.