Prijenos hepatitisa C

Hepatitis C prenosi se krvlju, uglavnom živi u jetri, a kroz tijelo se distribuira krvotokom.

Vrlo je infektivan, što znači da je moguće zaraziti se čak i ako ste bili u kontaktu s vrlo malom količinom krvi. U organizam može ući kroz otvorene porezotine, ogrebotine ili rane, ali ne možete se zaraziti ako zaražena krv dođe u kontakt s neoštećenom kožom. U Hrvatskoj se virus hepatitisa C često prenosi dijeljenjem opreme za injektiranje droga.

Sljedeće aktivnosti predstavljaju određen rizik za prijenos hepatitisa C.

Intravensko konzumiranje droga (uključujući i steroide) – visokorizično ako dijelite igle, šprice ili drugu opremu za injektiranje droga.

Najveći rizik za prijenos hepatitisa C je dijeljenje šprica, igala, filtera, žlica i drugog pribora za intravensko uzimanje droga. Sav navedeni pribor može sadržavati male količine inficirane krvi (koja može biti nevidljiva golom oku).

Čak i ako ste očistili opremu, ako je ostala malo količina virusa na njoj, možete se zaraziti. Opremu za korištenje droga dovoljno je podijeliti samo jednom s drugom osobom kako biste se zarazili.

Dijeljenje slamki za ušmrkavanje kokaina – srednji rizik

Dijeljenje slamke ili novčanice prilikom ušmrkavanja kokaina predstavlja rizik za kontakt s krvi iz sluznice nosa (tkivo unutar nosa).

Prijenos s majke na dijete – srednji rizik

Ako ste trudni i imate hepatitis C, postoji mala vjerojatnost zaraze djeteta prilikom poroda. Vjerojatnost inficiranja djeteta je manja od 6%, iako rizik može biti i veći u slučaju teškog poroda ili ako je prisutna druga infekcija kao što je hepatitis B ili HIV. Koinfekcija s HIV-om povećava vjerojatnost zaraze na 14-17%.

Prema nekim istraživanjima, vjerojatnost prijenosa virusa tijekom poroda je veća ako tijekom poroda imate veću viremiju. Smatra se da porod carskim rezom ne smanjuje rizik. Kao i u slučaju bilo kojeg poroda, ako se pojave komplikacije, možda će biti potrebno napraviti carski rez. O toj opciji trebate razgovarati sa svojim liječnikom.

Često djeca majki s hepatitisom C imaju antitjela na hepatitis C (protein u krvi koje proizvodi tijelo kako bi se pokušalo boriti s infekcijom), ali ta antitjela obično nestanu do prve godine djetetova života. To znači kako su antitjela dobila od majke, ali da se nisu zarazila virusom. Dijete treba testirati na hepatitis C RNA i antitjela nakon 4 do 6 tjedana i opet nakon navršenih 12 mjeseci kako bi se provjerilo je li se dijete zrazilo hepatitisom C.

Iako se male količine virusa mogu pronaći u majčinom mlijeku, nije zabilježen slučaj zaraze putem dojenja. Međutim, vrlo je važno voditi brigu o bradavicama tijekom dojenja kako bi se izbjegla oštećenja bradavica i krvarenje i spriječio bilo kakav rizik.

Ako se brinete o mogućnosti zaraze djeteta, važno je razgovarati s liječnikom.

Posao – srednja razina rizika za određene profesije

Određena zanimanja kao i okolina u kojem se posao obavlja mogu predstavljati rizik jer mogu uključivati kontakt s inficiranom krvi ili tjelesnim tekućinama koje uključuju krv.

Ta zanimanja uključuju:

  • zdravstvene djelatnike
  • druge osobe koje mogu doći u kontakt s tjelesnim tekućinama uključujući mrtvozornike, brijače, frizere, tattoo majstore, osobe koje rade akupunkturu, fitnes trenere ili osobe u građevini
  • osobe koje sa svojim ozljedama mogu doći u kontakt s tuđim ozljedama poput osoba koje se bave kontaktnim sportovima
  • udomitelji ili pak osobe koje rade u domovima za napuštenu i nezbrinutu djecu, u domovima za starije i nemoćne ili na drugim mjestima koje uključuju skrb o drugim osobama
  • osoblje u zatvorima kao i osobe koje dijele zatvorsku ćeliju.

Kako bi se rizik sveo na minimum, potrebno je držati se uobičajenih higijenskih standarda prilikom rukovanja s tjelesnim tekućinama i krvlju. Potrebno je osigurati da sve porezotine i rane budu prekrivene prije kontakta s drugima.

Osobni predmeti – srednja do niska razina rizika

Osobni predmeti poput britvica, škarica, grickalica za nokte, četkica za zube ili pinceta mogu sadržavati tragove krvi koje su dovoljne za prijenos virusa. Potrebno je izbjegavati dijeljenje tih predmeta.

U profesionalnim salonima upotreba predmeta poput pinceta ili rašpica za nokte predstavlja nizak rizik zbog dezinfekcije nakon svakog klijenta.

Seks – niska razina rizika

Hepatitisom C moguće je zaraziti se tijekom penetracije (vaginalnog, analnog ili oralnog seksa) s inficiranom osobom ako se ne koristi kondom. Međutim, iako je prijenos hepatitisa C tijekom seksa moguć – malo je vjerojatan. Za prijenos virusa potreban je kontakt inficirane krvi s otvorenom ranom. Prijenos hepatitisa C vjerojatniji je ako imate spolnoprenosivu bolest. Također, grubi analni seks predstavlja veći rizik prijenosa, osobito ako dođe do krvarenja. Oralni seks smatra se nisko rizičnim.

Ako ne znate svoj ni partnerov status i ne prakticirate sigurniji seks, možete biti u riziku infekcije krvlju prenosivim virusima. ‘Sigurniji seks’ je seks kojim ne dolazite u kontakt s tjelesnim tekućinama druge osobe, kao ni ona s vašim. Upotreba kondoma može pomoći u zaštiti jer predstavlja barijeru između tjelesnih tekućina, uključujući krv.

Ako je jedan od partnera inficiran hepatitisom C, a drugi negativan, malo je vjerojatno da će doći do prijenosa tijekom uobičajenih seksualnih aktivnosti čak i nakon mnogih, zajednički provedenih godina.

Žene inficirane hepatitisom C trebale bi izbjegavati penetrativni seks tijekom mjesečnice.

Inficirani član obitelji – niska razina rizika

Rizik prijenosa virusa na člana obitelji (primjerice na dijete ili roditelja) vrlo je mala.

U redu je prati rublje osobe s hepatitisom C zajedno s rubljem ostatka obitelji. Međutim, ako imate hepatitis C i na odjeći se nalaze tragovi krvi ili drugih tjelesnih tekućina koje mogu sadržavati krv, tada bi rublje trebali prati odvojeno, barem na 60 stupnjeva i deterdžentom kao mjerom predstrožnosti.

Važno je voditi računa o čistoći zajedničkih objekata kao što je WC školjka, osobito kod žena za vrijeme mjesečnice.

Socijalni kontakti – niska razina rizika

Hepatitis C ne prenosi se uobičajenim socijalnim kontaktima kao što je rukovanje, grljenje, dijeljenje ručnika, šalica, tanjura ili drugog pribora za kuhanje.

Iako je hepatitis C moguće pronaći u primjerice slini, nije zabilježen slučaj infekcije prilikom ljubljenja, kihanja ili kašljanja.

Putovanja – niska razina rizika

Putovanja predstavljaju nizak rizik, ali samo uz izbjegavanje visoko rizičnih situacija. S obzirom na to da se hepatitis C može prenijeti spolnim putem, važno je voditi računa o sigurnijem seksu, izbjegavanju grubog seksa i drugih aktivnosti koje mogu dovesti do posjekotina i ozljeda, a koje mogu povećati rizik zaraze.

Ako ste imali medicinski ili dentalni tretman, tetovirali ste se, bili na akupunkturi ili došli u kontakt s krvlju ili krvnim produktima u zemljama visoke učestalosti hepatitisa C, trebali biste se testirati na hepatitis C.

Nije zabilježen slučaj infekcije hepatitisom C putem uboda komarca.

Transfuzija krvi u bolnici (ili primanje krvih produkata) – vrlo nizak rizik u Hrvatskoj od 1993. godine

Sva darovana krv prolazi pregled vezan uz hepatitis C od 1993. godine. Ako ste primili transfuziju krvi prije toga, postoji mogućnost da ste se inficirani hepatitisom C te se možete testirati. Ako ste transfuziju krvi primili nakon 1993., tada se vezano uz transfuziju ne trebate testirati.

U nekim državama darovana krv možda ne prolazi stroge kontrole, a pacijenti mogu biti u riziku ako se ne vodi računa o dezinfekciji. Sav medicinski pribor koji je potreban za neki tretman trebao bi biti sterilan.

Akupunktura, tetoviranje i piercing – niska razina rizika u profesionalnim salonima

Tetoviranje, piercing i akupunktura mogu predstavljati rizik ako se koristi nesterilna oprema. Najbolji način zaštite je upotreba jednokratnih igala iz sterilnog paketa.

Ukoliko imate hepatitis C te planirate tetoviranje, piercing i akupunkturu, trebali biste informirati osobu zaduženu za procedure kako bi poduzeli mjere predstrožnosti i zaštitili sebe i druge od infekcije.

Literatura

Mercer, K., Linzey, D., Ala, A. i McRae, S. (2015). Hepatitis C. British Liver Trust.