Predavanje: Što je važno znati o spolnom zdravlju?

Seksualnost je važan i kompleksan dio ljudske prirode. Iako prvo pomislimo na seksualni odnos kada razmišljamo o seksualnosti, ona obuhvaća znatno više – tiče se naših misli i osjećaja vezanih za seks, stavova, orijentacije, rodnog identiteta, kao i našeg spolnog i reproduktivnog zdravlja. Seksualnost je kompleksna, ali nije dosadna. Učiti o seksualnosti može biti zabavno i uvijek možemo pronaći nešto što još ne znamo.

Iz tog razloga organizirali smo predavanje na kojem su se mogle prijaviti sve zainteresirane mlade osobe u dobi od 15-29 godina te tako koristiti usluge Centra za mlade Grada Zagreba, projekta u kojem je HUHIV jedan od partnera. Sudionici su imali priliku proširiti svoje znanje o spolnom zdravlju i postaviti pitanja. Edukacijom smo obilježili Valentinovo, te smo ju održali 14.02. u prostorijama Centra za mlade grada Zagreba. Sudjelovanje je bilo besplatno za mlade, a edukaciju su proveli članovi tima Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) u suradnji sa studentima medicine iz udruge CroMSIC (međunarodna udruga studenata medicine).

Razgovarali smo o anatomiji, spolno prenosivim bolestima, cjepivima, liječenju, što se sve može poduzeti u slučaju nezaštićenog spolnog odnosa. Koristili smo modele muškog i ženskog spolnog sustava koje nam je na korištenje ustupio HZJZ, računali smo plodne dane, razgovarali o menstrualnom ciklusu, pouzdanosti pojedine metode, kako djeluje, čemu služi i koliko je učinkovita pilula za dan poslije te smo prošli još jako puno tema koje su sudionici sami otvorili. Ugođaj je bio opušten, bilo je mnogo pitanja i kroz diskusiju smo produbljivali pojedine teme te smo došli do nekih zajedničkih zaključaka. Između ostalog, složili smo se o potrebi za ovakvim edukacijama te smo dobili korisne informacije i smjernice kako ih poboljšati za ubuduće i prilagoditi potrebama korisnika stoga sljedeću edukaciju planiramo već 06.03.2019. u istom prostoru u 18h imajući na umu sve što smo naučili.

Dobrodošli!