Održane radionice sa zatvorenicima u sklopu edukacijskog programa obuke

Stručnjaci koji surađuju na projektu Osposobi se i zaposli financiranom od strane ESF-a, proveli su tijekom mjeseca ožujka i travnja dvije radionice za polaznike edukacijskog programa. Radi se o edukacijskom programu za keramičara, jednom od traženijih majstorskih zanimanja. Radionice su bile održane 20.03. i 04.04. za 7 polaznika u Zatvoru u Remetincu, koje je pratio uspješni završetak edukacijskog programa. 

Keramičari igraju važnu ulogu u oblikovanju keramičkih proizvoda za različite industrije, kao i u umjetničkom izražavanju. S obzirom na veliku potražnju za kvalificiranim keramičarima i mali broj dostupnih keramičara u Hrvatskoj, edukacijski programi za keramičare postaju izuzetno važni za obrazovanje novih stručnjaka u tom području.

Uz organiziranu edukaciju smjera keramičara, organizirane su i edukacije mekih i transverzalnih vještina za zatvorenike. Ove edukacije posebno su korisne zatvorenicima koji se spremaju uključiti u tržište rada po izlasku iz zatvora iz više razloga:

  • Poboljšanje zapošljivosti
  • Podrška u reintergraciji
  • Razvoj samopoštovanja
  • Smanjenje recidivizma

Dodatna korist ovih radionica je i u tome što se posao keramičara često svodi na timski rad, komunikaciju i suradnju, zbog toga meke i transverzalne vještine pospješuju kapacitete traženja i zadržavanja posla.

Ukratko, radionice su sadržavale teme kako tražiti posao i gdje, uvidi u vlastite snage i kompetencije, predstavljanje na razgovoru za posao, nošenje sa stresom, uz prostor za dodatne teme koje interesiraju polaznike u ovom području. Polaznici su pokazali veliki interes za ove teme, a udruga HUHIV im i po izlasku iz zatvora nudi podršku u pronalasku posla, njegovom zadržavanju i ostalim izazovima koji se mogu naći na tom putu.

U okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Pronađi me!” – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu broj poziva: UP.01.2.0.04 Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije donijeli su Odluku o financiranju projekta OSPOSOBI SE I ZAPOSLI – UP.01.2.0.04.0033 u iznosu od 1.906.971,22 kuna. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%. Trajanje projekta je od 06.07.2021. do 06.07.2023.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa