MSM i virusni hepatitisi: rizici i zaštita

Muškarci koji imaju spolne odnose s osobama istog ili oba spola (MSM) izloženi su većem riziku infekcije virusima hepatitisa A, B i C. Virusni hepatitisi su skupina zaraznih bolesti koje zahvaćaju jetru, a mogu uzrokovati akutnu ili kroničnu bolest. Podaci iz literature pokazuju da se oko 10 posto slučajeva infekcija virusima hepatitisa A i oko 20 posto slučajeva infekcije virusima hepatitisa B javlja među MSM populacijom. U zadnjim su desetljećima u nekoliko europskih zemalja zabilježene epidemije hepatitisa A u MSM populaciji. U Europi i Hrvatskoj  je 2017. godine započela epidemija hepatitisa A koja još uvijek traje, u kojoj se prijenos infekcije značajnim dijelom odvijao spolnim putem. Muškarci koji imaju spolne odnose s osobama istog ili oba spola također imaju povećan rizik infekcije virusom hepatitisa C, posebice ako koriste droge injektiranjem.

Kako se prenose virusi hepatitisi?

Hepatitis A se prenosi feko-oralnim putem – unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe, čime se unosi virus hepatitisa A u usta. Infekcija se može brzo proširiti bliskim kontaktima (kućnim, spolnim ili kontaktima u kolektivima). No hepatitis A se može prenijeti i spolnim putem, tijekom kontakta koji uključuje genitalije jednog i usta drugog partnera i fekalno-oralne izloženosti. Među MSM populacijom virus hepatitisa A se može širiti tijekom oralno-genitalnog spolnog odnosa, analno-oralnog kontakta ili indirektno putem predmeta ili prstiju koji se koriste tijekom analno-oralnog odnosa s osobom koja je zaražena virusom hepatitisa A.

Hepatitis B se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće korištenjem nesterilnog pribora za injektiranje droga) ili sa zaražene majke na novorođenče. Dovoljna je mala količina virusa da dođe do infekcije.

Hepatitis C se prvenstveno prenosi krvlju, kontaktom s krvlju zaražene osobe (najčešće korištenjem nesterilnog pribora za injektiranje droga). U rjeđim slučajevima može doći do prijenosa spolnim putem, prilikom nezaštićenih spolnih odnosa, posebice ako uključuju krvarenja, te tijekom poroda. Kod spolnog je puta prijenosa najveći rizik analni spolni odnos u kojem je pasivni partner/-ica izložen većem riziku.

Prijenos hepatitisa B i C krvlju uključuje direktni unos zaražene krvi u krvotok ili kontakt sluznica i zarazne krvi ili tjelesnih tekućina s primjesama krvi.

Koji su simptomi virusnog hepatitisa?

Simptomi virusnog hepatitisa ovise o dobi osobe i tipu virusa kojim je osoba inficirana. Postoji i razlika između akutnog i kroničnog hepatitisa: kod akutnog hepatitisa se simptomi, ako se pojave, javljaju nekoliko tjedana do mjeseci nakon infekcije, dok se simptomi kroničnog hepatitisa mogu javiti tek nakon više godina, čak i desetljeća nakon infekcije, bez obzira što osoba prije nije imala nikakvih simptoma.

Najčešći su simptomi hepatitisa povišena temperatura, slabost i umor, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, taman urin, žutilo kože i sluznica, bolovi u zglobovima,a kao posljedica kroničnog hepatitisa mogu se javiti ciroza i rak jetre.

Prevencija virusnih hepatitisa

Savjeti za smanjenje rizika od izlaganja virusima hepatitisa

Hepatitis B i C

 • Odgovorno spolno ponašanje
 • Korištenje zaštite kondomom
 • Izbjegavanje korištenja alkohola i droga
 • Izbjegavanje međusobnog dijeljenja igala i ostalih predmeta za osobnu upotrebu kao što su četkice za zube, grickalice za nokte ili žileti sa zaraženom osobom.
 • Izbjegavanje  tetoviranje ili stavljanje piercinga u neovlaštenim/neprofesionalnim salonima

Hepatitis A

 • osiguranje zdravstveno ispravnih uvjeta
 • provedba higijenskih sanitarnih mjera
 • prakticiranje pravilnih higijenskih navika, osobito higijene ruku
 • izbjegavanje konzumiranja sirovog voća i povrća
 • izbjegavanje konzumiranja vode i leda iz potencijalno nesigurnih izvora
 • odgovorno spolno ponašanje radi sprečavanja ili smanjenja rizika prijenosa spolnim putem, osobito izbjegavanje oralno-analnog spolnog odnosa odnosno korištenje odgovarajuće zaštite da se smanji fekalno-oralna izloženost.

Cijepljenje

Za zaštitu od hepatitisa A i B postoji učinkovita i sigurna zaštita cijepljenjem. Za sada ne postoji cjepivo protiv hepatitisa C.

U Hrvatskoj su osobe rođene 1987. godine i mlađe cijepljene protiv hepatitisa B putem Programa cijepljenja. No, većina osoba rođenih prije 1987. godine u Hrvatskoj nije cijepljena protiv hepatitisa B.

Preporuka medicinske struke je da se homoseksualni i biseksualni muškarci cijepe protiv hepatitisa A i hepatitisa B. Cjepivo se može dati samostalno ili u kombinaciji. Cjepivo pruža dugotrajnu, najčešće cjeloživotnu zaštitu.

Cijepljenje protiv hepatitisa A se preporučuje u slučaju putovanja u zemlje u kojima je povećan rizik infekcije hepatitisom A.

Mjere prevencije hepatitisa B za novorođenčad majki zaraženih virusom hepatitisa B su cijepljenje protiv hepatitisa B u roku od 12 sati nakon rođenja i primjena specifičnog imunoglobulina.

Prije cijepljenja protiv hepatitisa B se preporučuje doznati je li osoba inficirana ovim virusom ili je već razvila zaštitu protutijelima preboljenjem hepatitisa B, jer u tom slučaju cijepljenje nije potrebno niti se preporučuje.

Testiranje na virusne hepatitise

Besplatan i anoniman test na hepatitis B, hepatitis C, HIV i sifilis se može napraviti u Savjetovalištu za HIV i spolno zdravlje pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Rockefellerova 12, utorkom od 10 do 15 sati ili četvrtkom od 15 do 18 sati.

Također, besplatno i anonimno se možete testirati na hepatitis C i HIV u CheckPoint centru Zagreb putem brzih testova iz sline s rezultatom za 20 minuta. Na raspolaganju vam je i stručno, anonimno i povjerljivo savjetovanje o spolnom zdravlju, psiholog i liječnik, besplatne edukativne brošure i kondomi.

Pomoću Europskog pretraživača za testiranje dostupnog unutar Tražilice zdravstvenih usluga u mobilnoj aplikacija Spolno zdravlje možete doznati gdje se u Europi možete testirati na HIV, hepatitis i druge spolno prenosive infekcije i naći lokaciju u svojoj blizini na kojoj se možete testirati.

Osobe koje nisu cijepljenje protiv hepatitisa B a imaju negativan rezultat testa na hepatitis B, mogu se besplatno cijepiti protiv hepatitisa B u epidemiološkoj ambulanti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo radnim danom (ponedjeljak-petak) od 8.30-15.30 sati, Rockefellerova 2, II. kat, Zagreb. Moguće je i cijepljenje protiv hepatitisa A, međutim ono nije besplatno.

Popis svih lokacija u Hrvatskoj gdje je moguće anonimno i besplatno testiranje na hepatitis B ili C možete pronaći u Tražici zdravstvenih usluga.

Dodatne informacije se mogu dobiti pozivom na brojeve telefona  01 46 83 004, 01 46 83 005 i 01 4863 -345 ili upitom na e-adrese: hiv.savjet@hzjz.hr  ili  epidemiologija@hzjz.hr

Pomoć i savjet potražite u:

 • ordinaciji  svogodabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili obiteljske medicine
 • Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“
 • HUHIV-u – Hrvatskoj udruzi za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa; CheckPoint-u Zagreb– centar za savjetovanje i testiranje te ostalim institucijama, udrugama i organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj koje djeluju u području prevencije i brige o liječenima i oboljelima od hepatitisa

Detaljnije informacije o virusnim hepatitisima možete pronaći na internetskoj i mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu.

Izvor prilagođenog članka: Javno zdravlje