Ljetna kampanja: doprinos prevenciji spolno prenosivih bolesti i virusnih hepatitisa

Surfaj pametno kreativna je poruka ljetne edukativne kampanje koja obuhvaća javnost i mlade porukama odgovornog ponašanja i očuvanja spolnog zdravlja, ali i općeg zdravlja. U središtu kampanje su internet i digitalna tehnologija kao dio svakodnevnog života, posebice mladih. Trend uporabe edukacijskih digitalnih alata pokazuje da je ovo doba tehnologije i edukacije u pokretu. Briga za zdravljem, kao dio modernog načina življenja, postaju sve više digitalne, a time i dostupnije ljudima. Živimo u eri Google medicine, interaktivnih mobilnih aplikacija koje nude zdravstvene informacije, preporuke, lokacije centara za savjetovanje i testiranje, osobni izračun razine rizične izloženosti infekcijama temeljem životnih iskustava, mogućnosti on-line savjetovanja, podsjećaju da popijete svoje lijekove na vrijeme itd.

Obzirom da je srpanj mjesec svjesnosti o hepatitisima (28. srpnja obilježava se Svjetski dan hepatitisa), ovim porukama pridružujemo i moderan pristup prevenciji, obuhvatu osoba u povišenom riziku od izloženosti hepatitisima B i C te pravovremenom i uspješnom liječenju.

Vodeći računa o specifičnostima virusnih hepatitisa, potrebi utjecaja na znanje i zdravlje opće populacije, ali i prepoznavanje rizične izloženosti hepatitisima B i C kao najtežim oblicima, izradom i implementacijom inovativne mobilne aplikacije Sve o hepatitisu i internetske platforme www.hepatitis.hr omogućili smo široki obuhvat građana pravovremenim i fleksibilnim pristupom informacijama s ciljem poboljšanja informiranosti i zaštite od infekcija virusima hepatitisa te očuvanja i unapređenja zdravlja, uključujući usmjerenost na populacije u povišenom riziku izloženosti hepatitisima B i C. Mobilna aplikacija Sve o hepatitisu sadržava informacije koje je važno znati o hepatitisu i njegovom utjecaju na jetru, vrstama hepatitisa, rizicima, načinima zaštite te preporuke za testiranje i mogućnosti testiranja diljem Hrvatske. Osim informativnog dijela, aplikacija nudi i interaktivne usluge kalkulatora rizika s ciljem prepoznavanja rizične izloženosti hepatitisima B i C uz savjete i preporuke za testiranjem, mogućnost direktnog kontakta sa stručnjacima koji će odgovarati na pitanja korisnika te interaktivni podsjetnik kao jednostavan način planiranja redovitog uzimanja lijekova ili drugih zadataka koji su važni za zdravlje, liječenje i izlječenje.

Sada već dvije mobilne aplikacije i internetske platforme: Spolno zdravlje (www.spolnozdravlje.hr) i Sve o hepatitisu (www.hepatitis.hr) dostupne su u GooglePlay i AppStore-u kao interaktivan, privlačan i učinkovit način edukacije građana i pružanja preporuka o testiranju osobama u većem riziku od zaraze. Svrha je povećanje razine znanja i svijesti, doprinos prevenciji spolno prenosivih bolesti i virusnih hepatitisa, povećanje obuhvata cijepljenjem i drugim oblicima zaštite, pravovremeno uključivanje u skrb i uspješno liječenje te, u konačnici, ostvarenje najboljih zdravstvenih ishoda za građane Republike Hrvatske, a i šire.

Obje mobilne aplikacije i njihove povezane aplikacije i sustavi besplatne su i informativne platforme izrađene u partnerstvu Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz potporu svih relevantnih institucija i partnera.

Preuzmite aplikaciju Spolno zdravlje i Sve o hepatitisu ili posjetite www.spolnozdravlje.hr i www.hepatitis.hr i Surfajte pametno!