Kandidijaza

Kandidijaza

Candida albicans je gljiva koja normalno živi na našim sluznicama i zdrave osobe rijetko obolijevaju od kandidijaze, jer ju u normalnim okolnostima imunološki sustav lako kontrolira. No, ukoliko je imunološki sustav oslabljen, kandida se može umnožiti te nastaje infekcija sluznice ili kože, a mogu biti zahvaćeni i unutrašnji organi. Kandidijaza usne šupljine naziva se i soor. Osobe mogu dobiti kandidijazu ukoliko im je imunološki sustav oslabljen čimbenicima poput stresa ili uzimanja alkohola, zbog nekih bolesti (šećerna bolest, tumori, HIV-infekcija) i sl. Kandida se također može pojaviti tijekom i posije uzimanja antibiotika, jer se privremeno ubijaju bakterije koje normalno žive na našim sluznicama i („dobre bakterije“) pa se kandida može umnožavati. Osobe zaražene HIV-om nerijetko imaju kandidijazu usne šupljine čak i dok su im limfociti CD4 na razini 200-400. Na desnima, jeziku, unutrašnjoj strani obraza i gornjem dijelu grla kandida raste u bijelim naslagama koje mogu biti sastrugane ili u obliku crvenila na sluznici koje se naziva eritem. Kandidijaza jednjaka je mnogo opasnija i to je jedna od dijagnoza koje definiraju AIDS. Simptomi su bolno gutanje te osjećaj žarenja i bol ispod prsne kosti. Genitalna kandidijaza pojavljuje se u vagini kod žena i na kožici na vršku penisa kod muškaraca, a uzrokuje svrbež ili blagu bol. Zbog poremećaja zdravlja (HIV-infekcija u uznapredovaloj fazi te niz drugih bolesti) kandida se može pojaviti i na mnogim unutrašnjim organima kao npr. na plućima (plućna kandidijaza). Kandidijazu usne šupljine i jednjaka lako je dijagnosticirati.

Liječenje: Kandidijaza se liječi protugljivičnim lijekovima (ketokonazol-Oronazol, itrakonazol-Itrakonazol, flukonazol-Diflucan) koji mogu biti u obliku tableta, tekućine, kreme za kožu te vaginalnih krema. Tablete mogu prouzročiti nuspojave poput mučnine, povraćanja i osipa. Ketokonazol i itrakonazol reagiraju sa nekim lijekovima koje koriste osobe s HIV-om. Stoga, savjetujte se sa liječnikom oko mogućih međudjelovanja lijekova. Neki sojevi kandide mogu postati otporni na flukonazol, posebno kod osoba koje imaju nizak broj limfocita CD4 ili osoba koje dugo koriste flukonazol.

Prevencija: Ukoliko se kandida razvije prije početka anti-HIV terapije, problem može nestati kako broj CD4 stanica poraste i imunološki sustav ojača. Ako kandida i dalje ostane prisutna, protugljivični lijekovi uspješni su u rješavanju ovog problema. Neki izvori navode uzimanje BIO-jogurta učinkovitog kod prevencije kandide. To je zato što BIO- jogurt sadrži bakteriju koja zaustavlja širenje kandide. -U drugim izvorima je preporučeno izbjegavanje slatke hrane, bijelog brašna i škrobne hrane Bez obzira na date preporuke OBAVEZNO se savjetujte sa svojim liječnikom i nutricionistom!
Izvor: NAM