Drugi provedbeni sastanak projekta Volim zdravlje

U sklopu projekta ‘‘Volim zdravlje’’ 17.12.2019. održana je prva cjelodnevna radionica strateškog planiranja za ključne dionike.

Radionica se ponovno održala u prostorijama udruge HUHIV u Zagrebu, a na njoj su sudjelovali: Tomislav Beganović – financijski administrator projekta, Arian Dišković – koordinator projekta, Lucija Radman – voditelj projekta, Maja Erceg Tušek i Davor Dubravić – psiholozi udruge koji će naizmjenično sudjelovati u projektnim aktivnostima, prim. Tatjana Nemeth Blažić dr. med. – liječnik epidemiolog i predstavnica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Željka Županac i Ivana Javorić – medicinske sestre iz područja infektologije koje će naizmjenično sudjelovati u projektnim aktivnostima.

Projekt ”Volim zdravlje” provodi udruga HUHIV u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a jedna od ključnih aktivnosti projekta je provedba edukacija u srednjim medicinskim školama na području cijele Hrvatske, koje će biti koncipirane na način da su učenici aktivno uključeni. Okupljeni sudionici su odabrani ciljano i njihova uloga, osim provođenja edukacija je i priprema edukativnih materijala koji će se za njih koristiti. Na prvom susretu koji se održao 28.11.2019. svim sudionicima dodijeljeni su zadaci koje su pripremili za drugi sastanak. Na prvoj radionici svi prisutni su se upoznali i raspravljali o konceptu koji bi trebalo razraditi, te su posljednja dva tjedna radili na svojim edukativnim materijalima. Cilj ove radionice bio je postići finalni dogovor oko kvalitetnog i interaktivnog edukativnog materijala koji će se koristiti u provedbi edukacija srednjoškolaca.

Sastanak je započeo izlaganjem dionika koji su jedan po jedan ostalima prezentirali svoje pripremljene materijale. Edukativni materijali su zamišljeni tako da obuhvate više aspekata problematike spolnog i reproduktivnog zdravlja, te krvlju i spolno prenosivih bolesti.

Nakon pojedinačnog izlaganja uslijedila je diskusija, gdje su svi imali prilike izraziti svoje mišljenje i postavljati pitanja i davati prijedloge.  Uz manje izmjene sudionici su se usuglasili oko konačnog koncepta edukativnog materijala koji će se koristiti.

U otprilike sat vremena edukacije proći će se sljedeće teme: Epidemiologija spolno i krvlju prenosivih bolesti u Hrvatskoj, iskustvo iz savjetovališta za spolno i reproduktivno zdravlje HZJZ-a (Prim. Tatjana Nemeth Blažić). Prenošenje iskustava iz Klinike za infektivne bolesti i konkretnih problema s kojima će se budući medicinski tehničari susretati, rad s HIV pozitivnim pacijentima i profesionalna ekspozicija, važnost medicinske sestre u skrbi (Željka Županac i Ivana Javorić). Iskustva iz zajednice kroz CheckPoint Zagreb centar za testiranje – rizična ponašanja, pristup temeljem rizika izloženosti, preporuke za zaštitu zdravlja i testiranje (Maja Erceg Tušek i Davor Dubravić).

Sljedeći korak je održavanje edukacija u srednjim medicinskim školama u drugom polugodištu školske godine 2019/2020. Veselimo se daljnjoj suradnji i pozitivnim pomacima koje radimo kroz ovaj projekt.

HUHIV će o svim projektnim aktivnostima redovito izvještavati javnost putem službenih stranica i društvenih mreža udruge.

Više o projektu VOLIM ZDRAVLJE