Akutna HIV infekcija

Akutna HIV infekcija

Prvih nekoliko mjeseci nakon infekcije HIV-om zove se akutna HIV infekcija (negdje možete pronaći naziv primarna infekcija). Imuni sustav osobe nije pripremljen da napadne virus HIV-a kada on uđe u tijelo, tako da se on reproducira do visokih razina. Testovi koji mjere količinu virusa u krvi obično pokazuju vrlo visoke vrijednosti količine virusa u krvi – često veće nego u svim ostalim stadijima HIV-bolesti.
Količina HIV-a u sjemenoj tekućini, vaginalnom sekretu i majčinom mlijeku također može biti vrlo visoka. To znači da rizik od zaraze drugih osoba u ovom stadiju HIV-bolesti je vrlo velika.

Nekoliko tjedana nakon infekcije je potrebno tijelu da generira imune stanice koje mogu prepoznati i uništiti one stanice koje su već zaražene HIV-om te da proizvede antitijela na HIV. Vrijeme u kojem se pojavljuju antitijela na HIV naziva se serokonverzacija. Kada se antitijela pojave, osoba se na HIV-testu testira kao pozitivna. HIV test možete obaviti na klinici „F. Mihaljević“ bez uputnice. U periodu prije serokonverzije (dok antitijela još nisu stvorena) osoba se može testirati samo PCR metodom. PCR se može obaviti u klinici „F.Mihaljević“ s uputnicom, dok bez uputnice cijena ove metode oko 3 000 kn. Kada se imuna reakcija na HIV razvija, količina virusa padne na veoma malu razinu. Infekcija HIV-om je doživotna. Ni imuni sistem ni dosad poznati lijekovi ne mogu izliječiti HIV.

Simptomi

Visoka razina HIV-a u krvi i imuna reakcija mogu uzrokovati pojavu različitih simptoma, koji mogu biti vrlo slični gripi ili drugim učestalim virusnim bolestima. Ovi simptomi se nazivaju i serokonverzivna bolest, ili akutni retrovirusni sindrom te obično traju 1-2 tjedna.
Simptomi mogu uključivati: vrućicu, svrbež, natečeni limfni čvorovi, upala grla, čir u usnoj šupljini i/ili grlu, bol u mišićima. 50% HIV pozitivnih osoba je imalo ove simptome. Mnogi ipak u serokonverzivnoj fazi nemaju simptoma i dijagnosticiranje HIV-a moguće je samo testom na HIV.