CheckPoint kronologija

03. svibnja 2013.  – Otvoren CheckPoint Zagreb, prvi izvaninstitucionalni centar za besplatno, anonimno pouzdano i brzo testiranje na HIV i hepatitis C u Hrvatskoj.

  • CheckPoint Zagreb je otvoren kao zajednički projekt udruge HUHIV i Grada Zagreba, gradskog ureda za zdravstvo, uz stručne preporuke i potporu Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.
  • CheckPoint Zagreb podržava i preporuča Prof.dr.sc. Josip Begovac, dr.med. i Prof.dr.sc. Adriana Vince, dr.med.
  • Projekt i sve usluge kreirane su i pod supervizijom Voditelja Odsjeka za serološku dijagnostiku hepatitisa i HIV-a Zavoda za kliničku mikrobiologiju – Odsjeka za virusologiju pri klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

 

Studeni 2013. – predstavljeni prvi rezultati rada CheckPoint centra Zagreb na stručnom simpoziju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, povodom Svjetskog dana AIDS-a u organizaciji Prof.dr.sc. Josipa Begovca, dr.med.

 

Studeni 2013. – CheckPoint Zagreb kao prvi izvaninstitucionalni centar za testiranje u Hrvatskoj na HIV i HCV uvršten u mrežu centara koje sudjeluju u Europskom tjednu testiranja na HIV među preko 600 organizacija diljem Europe.

 

Prosinac 2013. – održana prva tiskovna konferencija u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba gdje su predstavljeni prvi rezultati CheckPointa Zagreb kao iznimno uspješne i potrebne javnozdravstvene usluge za mlade i građane Zagreba i Hrvatske.

 

Svibanj 2014. – Rezultati rada CheckPoint centra Zagreb predstavljeni u stručnom biltenu za zdravstvene djelatnike udruge HUHIV koji se distribuira na preko 190 adresa zdravstvenih institucija i stručnjaka diljem Hrvatske.

 

Srpanj 2014. – CheckPoint Zagreb kao projekt pokrenut od strane Grada Zagreba u suradnji s udrugom HUHIV uvršten u prioritete Razvoja mreže usluga u zdravstvu Grada Zagreba u okviru Socijalnog plana Grada Zagreba 2014. – 2020. (sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi NN 157/13 koji propisuje obvezu socijalnog planiranja tijelima regionalne i lokalne samouprave; dokument daje prikaz dosadašnjih postignuća i resursa te postavlja ciljeve i prioritete u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti u razdoblju od 2014. do 2020. godine; usklađen je s ciljevima socijalne politike koji su zadani na europskoj i nacionalnoj razini). Navedeni Plan donijela je Gradska skupština Grada Zagreba na 16. sjednici, 24. srpnja 2014. godine, na prijedlog Savjeta za socijalnu skrb.

 

Rujan 2014. – Lipanj 2015. – CheckPoint Zagreb – Regionalni centar izvrsnosti – temeljem uspješnosti izvaninstitucionalnog modela edukacije i testiranja te rezultata rada, proveden projekt edukacije 6 stručnih nevladinih organizacija iz područja HIV-a i virusnih hepatitisa iz 3 zemlje regije, pod pokroviteljstvom Gilead Sciences Europe Ltd.

 

Listopad 2014. – CheckPoint Zagreb rezultati predstavljeni na Hep/HIV Europskoj konferenciji u Barceloni (Prof.dr.sc. Josip Begovac, dr.med. i stručni djelatnici CheckPoint centra). CheckPoint Zagreb spada u sam vrh stručne organizacije, protokola i institucionalne supervizije, posebno u korištenju neinvazivne vrhunske tehnologije testiranja iz oralne tekućine kao najboljeg modela izuzetne uspješnosti i otvorenosti društvenoj zajednici. Grad Zagreb je u tome izdvojen i pohvaljen kao jedan od najboljih sustava zdravstvene brige, izvrsne sinergije institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice te ulaganja u zdravlje svojih građana.

 

Listopad 2014. – CheckPoint Zagreb uvršten u Europsku mrežu izvaninstitucionalnih centara za testiranje na HIV u sklopu Europske radne skupine organizacija testiranja u društvenoj zajednici pod nazivom Izazovi i prilike za centre za testiranje u zajednici: Na putu prema mreži centara.

 

Studeni 2014. – predstavljeni rezultati rada CheckPoint centra Zagreb do studenog 2014. na stručnom simpoziju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, povodom Svjetskog dana AIDS-a u organizaciji Prof.dr.sc. Josipa Begovca, dr.med.

 

Travanj 2015. – CheckPoint Zagreb projekt je u sklopu Gilead Sciences Europe Ltd. izabran je kao jedan od naglašenih i objavljenih primjera najbolje europske prakse u sklopu predanosti razvoju novih ideja koje proizvode i promoviraju najbolje prakse i pristupe brizi za pacijente kroz inovativne i proizvodne modele.

 

Svibanj 2015. – CheckPoint Zagreb sudjelovao je na radionici upisa projekta / programa u Registar vrednovanih programa s ciljem sistematičnog preispitivanja dokaza učinkovitosti nacionalno provedenih programa (unutar HMZG) te stvaranja preporuka i smjernica za unaprjeđenje politike i prakse javnozdravstvenog djelovanja lokalno i nacionalno. Razradom i objedinjavanjem instrumenata i vodiča za primjenu te formiranjem Registra omogućit će se razvoj i širenje kulture informativnog odlučivanja u planiranju budućih javnozdravstvenih intervencija.

 

Svibanj 2015. – Predstavljen rad i rezultati CheckPointa Zagreb na 7. Regionalnoj HIV/AIDS konferenciji u Sarajevu

 

Svibanj 2015. – Rezultati rada CheckPoint centra Zagreb predstavljeni u stručnom biltenu za zdravstvene djelatnike udruge HUHIV koji se distribuira na preko 190 adresa zdravstvenih institucija i stručnjaka diljem Hrvatske.

 

Lipanj 2015. – Izdana CheckPoint Zagreb stručna studija – Uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici; temeljem uzorka od gotovo 3000 osoba kojima je pružena javnozdravstvena stručna usluga edukacije, savjetovanja, procjene rizika i testiranja na HIV/HCV.

 

Rujan 2015. – Izdan je informativni vodič o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova namijenjen mladima: Vodič za mlade, koji su izradili Grad Zagreb i Savjet mladih Grada Zagreba. U ovom kratkom Vodiču sabrane su sve institucije u kojima se mogu dobiti stručni odgovori na svoja pitanja, savjete i pomoć vezanu za sve oblike zdravstvenih problema s kojima se mladi suočavaju, među kojima se nalazi i CheckPoint Zagreb.

 

Studeni 2015. – U Gradskoj upravi Grada Zagreba održana je konferencija za novinare povodom Svjetskog dana AIDS-a i na kojoj su stručnjaci iz CheckPoint-a i udruge HUHIV predstavili rad i rezultate projekta CheckPoint Zagreb. U suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo, HUHIV je gradonačelniku ovom prilikom uručio Zahvalnicu na financijskoj, programskoj i stručnoj podršci u implementaciji i provođenju projekta CheckPoint Zagreb.

 

Studeni 2015. – predstavljanje CheckPoint-a Zagreb u sklopu predstavljanja aktivnosti, inicijativa i tema vezanih uz zaštitu i promicanje zdravlja te psihosocijalnu skrb mladih na Smotri sveučilišta u Zagrebu u suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo.

 

Studeni 2015. – predstavljeni rezultati istraživanja CheckPoint – Uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici, na stručnom simpoziju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, povodom Svjetskog dana AIDS-a u organizaciji Prof.dr.sc. Josipa Begovca, dr.med.

 

 

CheckPoint Zagreb projekt podržavaju:

Grad Zagreb

Ministarstvo Zdravlja

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

Hrvatski crveni križ

Glaxo Smith Kline

Abbvie d.o.o.

Medicopharmacia d.o.o.

Gilead Sciences Europe Ltd.

Projekt CheckPoint Zagreb, najbolji primjer podrške u prevenciji HIV-a u Europi

Posted by on 26. rujna 2018. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI

Projekt CheckPoint Zagreb, najbolji primjer podrške u prevenciji HIV-a u Europi

Nakon više od 5 godina uspješnog rada projekta CheckPoint Zagreb pružajući mladima sveobuhvatnu podršku u prevenciji HIV-a, virusnih hepatitisa i drugih spolno prenosivih bolesti te promicanju spolnog i reproduktivnog zdravlja i zdravih stilova života, a sve u sinergiji sa zdravstvenim sustavom u Hrvatskoj, ponosno objavljujemo kako je Hrvatski model sveobuhvatnog pristupa zdravlju mladih prepoznat na Europskoj razini i uvršteni u prvi Zbornik dobre prakse odgovora zdravstvenog sektora na HIV u Europskoj regiji Svjetske zdravstvene...

read more

Povezivanje organizacija diljem Europe koje nude testiranje na HIV u zajednici

Posted by on 21. svibnja 2018. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI

Povezivanje organizacija diljem Europe koje nude testiranje na HIV u zajednici

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa sudjelovala je na sastanku COBATEST mreže u Barceloni 14. i 15. svibnja 2018. COBATEST mreža proizašla je iz HIV-COBATEST projekta, a povezuje centre za testiranje na HIV i spolno prenosive infekcije u zajednici s ciljem suradnje u postizanju većeg uspjeha u dijagnostici i prevenciji HIV infekcija. 38 centara za testiranje uključujući CheckPoint centar Zagreb pod vodstvom udruge HUHIV u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Klinikom za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević...

read more

Hepatitis C – utjecaj i rezultati CheckPoint centra Zagreb

Posted by on 24. travnja 2017. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI

Hepatitis C – utjecaj i rezultati CheckPoint centra Zagreb

CheckPoint Zagreb kao centar za zdravlje i edukaciju mladih predstavlja izvaninstitucionalni pristup mladima i građanima, tj. izvrsne  sinergije Grada Zagreba i udruge HUHIV kao društvene zajednice te ulaganja u zdravlje građana. Tako organiziran pristup mladima, građanima i osobama u visokom riziku od izloženosti zarazi, CheckPoint spada u sam vrh stručne organizacije, posebno u korištenju neinvazivne vrhunske tehnologije testiranja iz oralne tekućine kao najboljeg modela izuzetne uspješnosti i otvorenosti društvenoj...

read more

Sastanak centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV

Posted by on 15. prosinca 2016. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE

Sastanak centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je 9. prosinca 2016. godine održan godišnji sastanak svih predstavnika centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV zavoda za javno zdravstvo i suradničkih organizacija civilnog društva. Sastanku je prisustvovalo ukupno 26 sudionika iz županijskih zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske, Dubrovačko-neretvanske, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, nastavnih zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske županije i „Dr. Andrija...

read more

HUHIV i CheckPoint zajedno s Gradom Zagrebom na Smotri Sveučilišta u Zagrebu 2016.

Posted by on 20. studenoga 2016. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE

HUHIV i CheckPoint zajedno s Gradom Zagrebom na Smotri Sveučilišta u Zagrebu 2016.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu održava se već dvadeset prvu godinu zaredom. Ovogodišnja Smotra održana je od 17. do 19. studenoga 2016. u prostorima Studentskog centra (Savska 25). Smotra Sveučilišta u Zagrebu organizirana je za učenike završnih razreda srednjih škola, studente i ostale zainteresirane s ciljem pravodobnog obavješćivanja o studijskim programima, dostignućima u pojedinim područjima, opremljenosti pojedinih fakulteta, nastavnim planovima, preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima,...

read more

Sudjelujemo u Europskom tjednu održivog razvoja 2016.

Posted by on 24. svibnja 2016. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI

Sudjelujemo u Europskom tjednu održivog razvoja 2016.

Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) održava se svake godine od 30. svibnja – 5. lipnja. Obilježava se diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj. Ovogodišnji ETOR posvećen je Globalnim ciljevima održivog razvoja. HUHIV se aktivno uključuje i svojim aktivnostima doprinosi vidljivosti Hrvatske na ovoj zajedničkoj platformi. Nedavno usvojen Program za održivi razvoj 2030. i njegovih 17 ciljeva održivog razvoja ističe ključne probleme koji...

read more

Održan stručni simpozij u povodu dana AIDS-a

Posted by on 4. prosinca 2015. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE

Održan stručni simpozij u povodu dana AIDS-a

U petak, 27. studenog 2015. u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ održan je simpozij povodom Svjetskog dana AIDS-a koji se službeno obilježava 1. prosinca. Simpozij su organizirali Referentni centar za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Hrvatsko društvo za infektivne bolesti HLZ-a i Hrvatsko društvo za putničku, tropsku i migracijsku medicinu HLZ-a. Punu dvoranu u kojoj se tražilo mjesto više...

read more

Ususret Svjetskom danu AIDS-a – Konferencija za novinare

Posted by on 26. studenoga 2015. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE

Ususret Svjetskom danu AIDS-a – Konferencija za novinare

U Gradskoj upravi Grada Zagreba održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljeni projekti i aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a. Govoreći o važnosti prevencije i senzibiliziranja javnosti o ovoj bolesti, gradonačelnik Milan Bandić izdvojio je i probleme stigmatizacije i diskriminacije oboljelih. Gradonačelniku je ovom prilikom uručena Zahvalnica na financijskoj, programskoj i stručnoj podršci u implementaciji i provođenju projekta CheckPoint Zagreb – centra za dobrovoljno, anonimno, besplatno i...

read more

HUHIV i CheckPoint zajedno s Gradom Zagrebom na Smotri Sveučilišta u Zagrebu 2015.

Posted by on 17. studenoga 2015. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE

HUHIV i CheckPoint zajedno s Gradom Zagrebom na Smotri Sveučilišta u Zagrebu 2015.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu održava se već dvadesetu godinu zaredom. Ovogodišnja Smotra održana je od 12. do 14. studenoga 2015. u prostorima Studentskog centra (Savska 25). Sveučilište u Zagrebu i ove je godine već tradicionalno organiziralo Smotru Sveučilišta u Zagrebu kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o studijskim programima i upisnim uvjetima, studentskome životu i uvjetima smještaja tijekom studiranja u Zagrebu, opremljenosti pojedinih fakulteta te o brojnim...

read more

CheckPoint Zagreb Studija: Uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici

Posted by on 16. studenoga 2015. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI

CheckPoint Zagreb Studija: Uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici

Prema novoobjavljenoj studiji CheckPoint Zagreb studija – uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici, 80.9% ispitanih osoba procjenjuje kako je u posljednjih 6 mjeseci bila višekratno izložena riziku od zaraze spolno i krvlju prenosivim infekcijama. Autori studije: Marija Berzati, mag.psih., Prof.dr.sc. Josip Begovac, dr.med. i drugi, iskusni su i renomirani stručnjaci u području interdisciplinarne skrbi i liječenja krvlju i spolno prenosivih infekcija. Istraživanje je provedeno na uzorku od 2779 korisnika koji su posjetili...

read more