Pozitivan koncert 2016. dokazao da glazba u ljudima izaziva najljepše osjećaje

Luce, Darko Rundek Trio, Josipa Lisac i Bajaga i Instruktori priuštili su publici u Domu sportova nezaboravan glazbeni užitak.

Pozitivan koncert 2016. je definitivno još jednom pokazao koliko je Zagreb pozitivan grad! Više od 12 tisuća ljudi u prepunoj velikoj dvorani Doma sportova uživalo je u čak pet sati dobre glazbe uz Luce, Darko Rundek Trio, Josipu Lisac i Bajagu i Instruktore. Na taj način je obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca.

0001

Pozitivan koncert se kroz svojih dvanaest godina često mijenjao, kako sadržajno, tako i mjestom događanja i trajanjem, ali je uvijek uspijevao zadržati onaj pravi, iskonski pozitivan feedback publike i izvođača. 

Svima njima je ovo bio prvi nastup na ovoj anualnoj priredbi, inače dvanaestoj po redu, koja ima za cilj mlade usmjeriti na spolno odgovorno ponašanje u smjeru prevencije širenja virusa HIV-a, kao i na informiranje o spolnom zdravlju, zaštiti, testiranju te smanjenju stigme i diskriminacije.

Čast da otvori koncert pripala je iznimno talentiranoj kantautorici Luciji Ćustić Luce, koja je nedavno singlom “Vraćam se” najavila uspješnu diskografsku 2017. Dvorana je već bila puna na jednosatnom nastupu Darka Rundeka i njegovog dobro poznatog Cargo tria. Po već dobro oprobanom konceptu – malo Haustorovih uspješnica poput “Bi mogo da mogu”, malo novih pjesama napravljenih za Trio, i neizbježni “Apokalipso”, kojeg je na kraju svog dijela otpjevao s publikom.

U elementu je bila i glazbena diva Josipa Lisac, koja je nekoliko puta spomenula da je oduševljena tolikom pozitivnom energijom publike, kojoj je podarila neke od najljepših pjesama svoje karijere, kao što je bezvremenska “O jednoj mladosti”, “Gdje Dunav ljubi nebo”, ali i novije poput “1000 razloga”.

Zvijezda večeri bio je Momčilo Bajagić-Bajaga, koji je još jednom trijumfalno odsvirao koncert u Zagrebu. Kao i dosad na njegovim koncertima, Bajaga je pjevao, a majstor ceremonije bio je gitarist Žika Milenković, koji se zahvalio publici na dobrom prijemu. A zagrebačka publika odgovorila je zborskim pjevanjem dobro poznatih Bajaginih hitova – od “Godine prolaze”, “Život je nekad siv nekad žut”, “Zažmuri”, “Rimljani”, pa do “Lepe Janje”. Zagreb definitivno obožava Bajagu,a to je bilo vidljivo na završnoj “Samo nam je ljubav potrebna”, s kojom je završen Pozitivan koncert.

Osmijesi na licima publike najbolje su govorili u prilog tezi da glazba u ljudima izaziva najljepše pozitivne osjećaje.

12.-pozitivan_mixer

Pozitivan koncert samo je jedan od događaja kojim Udruga HUHIV, neprofitni suorganizator,  ukazuje na probleme AIDS-a i HIV-a, znanje, zaštitu i spolno zdravlje. Uz sve, primarna funkcija koncerta ipak je edukacija, poticanje na testiranje i odgovorno ponašanje među mladima te osobama s rizičnim ponašanjem. Pozitivan koncert se bori i zalaže za AIDS free generaciju.

Pozitivan koncert tradicionalno se održava u sklopu Svjetskog dana AIDSA-a, a tom su prilikom volonteri udruge HUHIV – studenti medicine dijelili promotivne materijale u svrhu podizanja svijesti o prevenciji spolno prenosivih bolesti ujedno promovirajući novu mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje namijenjenu prvenstveno mladima kao generaciji tehnologije i edukacije u pokretu.

Pasante logo_200Kao i proteklih godina, „gumeni sponzor“ ovogodišnjeg Svjetskog dana AIDS-a i Pozitivnog koncerta bili su promotivni Red ribbon Pasante kondomi kojih je mladima ove godine podijeljeno preko 8ooo.

 

Udruga HUHIV nastavit će tradiciju usmjerenu prema edukaciji mladih s ciljem stvaranja nove ‘AIDS free’ generacije.

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa