20 godina HUHIV-a i 15 godina Pozitivnog koncerta

U zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema danas je održana press konferencija povodom 20 godina rada HUHIVa i 15. i posljednjeg izdanja Pozitivnog koncerta.
 
Pozitivan koncert, naša najznačajnija i najdugovječnija dvoranska svirka svojim će 15. izdanjem ujedno i završiti svoj put. S Dubioza Kolektivom, kao headlinerom oba dana, i uz najjači lineup dosad, velikim dvodnevnim događanjem 22. i 23. studenog u Velikoj dvorani zagrebačkog Doma sportova Pozitivac odlazi u povijest.  Pozitivan koncert u svojih je 15 godina postao i jedan od najmasovnijih koncerata u regiji, a višestruko je ispunio svoju misiju, dotaknuo mnoge generacije i utjecao na stvaranje zdravijeg društva. Najvažniji domaći glazbeni zimski događaj tako će poslati pozitivnu poruku kroz glazbu i obilježiti Svjetski dan borbe protiv AIDS-a u obliku dvodnevnog festivala.

Pozitivan koncert prerastao u najveći dvoranski koncert i glazbeni vrhunac godine, a činjenica da je kroz dosadašnjih 14 godina kroz dvorane Pozitivca prošlo 150 tisuća ljudi čini ga najposjećenijim godišnim urbanim glazbenim događajem. Ovogodišnjim izdanjem, u kojem će uz dvodnevne headlinere Dubioza Kolektiv nastupati i velika imena kao što su Darko Rundek, Mile Kekin, Tram 11 i Krankšvester, završavamo s koncertom u formi kakvu je dosad imao, jednostavno smatramo da je ispunio svoju svrhu. Ostavit ćemo otvorena vrata da ga jedan dan ponovo pokrenemo prilagođenog za mlađe generacije koji su nam glavni target. Do tada nas čeka najbolje i najmoćnije izdanje našeg koncerta, 22. i 23. studenog u Velikoj dvorani Doma sportova – poručio je Sanjin Đukić, organizator Pozitivnog koncerta.

Glazba je moćan medij za prenošenje snažnih i angažiranih poruka, a upravo je na toj činjenici stasao Pozitivan koncert. Snažna edukativna, kao i humanitarna komponenta, naglašena je kroz jaki lineup, te glazbene ikone i imena koja dopiru do mladih, a svojim sudjelovanjem i potporom šalju poruke o svjesnosti očuvanja zdravlja, odgovornog ponašanja, anti-diskriminacije, te o potrebi za AIDS-free generacijom. To samo govori o važnosti i utjecaju kojim udruga HUHIV, Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i LAA ukazuju na probleme AIDS-a te postaju glasnici za goruće teme današnjice.

Udruga HUHIV 25. listopada, uz 15. Pozitivni koncert obilježava i 20 godina rada i uspješnih rezultata. Od početaka HUHIV-a i pružanja psihosocijalne podrške osobama koje žive s krvlju i spolno prenosivim bolestima aktivnosti su se neprestano razvijale do otvaranja prvog izvaninstitucionalnog centra za savjetovanje te anonimno i besplatno testiranje u Hrvatskoj s preko 10 000 educiranih korisnika, 2 mobilne aplikacije od kojih Spolno zdravlje ima preko 12 000 preuzimanja, brojnih edukacija za mlade i stručnjake različitih profila, nacionalnih kampanja te različitih aktivnosti usmjerenih na prevenciju, HUHIV i dalje uz podršku partnera i suradnika, od Grada Zagreba, Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uz multidisciplinarnu suradnju nastavlja pratiti trendove koji se brzo mijenjaju i educirati što više mladih – poručili su iz HUHIV tima.

HUHIV će već tradicionalno povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a organizirati Info šator na Cvjetnom trgu u petak, 29. studenog. Info šator namijenjen je svima koji se žele informirati o spolnom zdravlju, a stručnjaci će odgovarati na pitanja, dok je za mlade organiziran interaktivni program s influencerima. 

Svrha i misija Pozitivnog koncerta i dalje će živjeti i razvijati se. Udruga HUHIV nastavit će tradiciju usmjerenu edukaciji i zdravlju mladih u formatima prilagođenim novim generacijama, s ciljem stvaranja „AIDS free“ generacije.

Najveći bend naše regije, Dubioza kolektiv, nastupit će s punim koncertom obje večeri, 22. i 23, studenog, i s dva različita seta, a time će zaokružiti posebnu vezu s Pozitivcem započetu 2011. i nastavljenu 2014. pred rasprodanim dvoranama. U petak, 22. studenog program u Domu sportova otvara Manntra, nakon koje se na pozornicu penju Mile Kekin sa svojim solo materijalom i jedan od najvećih autora našeg podneblja, neponovljivi Darko Rundek s Ekipom. U subotu, 23. studenog čast da otvori koncert pripala je zagrebačkom Antenatu, poslije kojih dolaze dvije hip hop institucije, otrovan dvojac Krankšvester, kao i Tram 11.

 

Pokrovitelj zaštite spolnog zdravlja:

Partnerstvo i podrška:

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa