Deveti Pozitivan koncert napunio Dom sportova

Pozitivan koncert je u devet godina svog postojanja postao jedna od najvažnijih glazbenih manifestacija u Hrvatskoj

I devetu godinu za redom u Domu Sportova održan je Pozitivan koncert u organizaciji HUHIV-a (Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a) i agencije LAA kako bi obilježili Svjetski dan AIDS-a.
Atmosfera u punom Domu sportova je bila u skladu sa samim nazivom koncerta, pozitivna i opuštena, a publika je bila ujedinjena u ljubavi prema domaćoj glazbi te se u zraku osjećala solidarnost i prihvaćanje.

Dvorana Doma sportova dupkom ispunjena ujedinjenom masom koja uživa u svakom tonu izvođača, dokaz je da Hrvati još uvijek uživaju u rocku te da svjetski dan borbe protiv AIDS-a/HIV-a obilježen Pozitivnim koncertom svaki put bez problema okuplja nove vitezove rocka koji nesebično odašilju pozitivne vibre.

Dom sportova ugostio je deveti po redu Pozitivni koncert, koji je brojnim okupljenim priuštio oko pet sati izvrsne svirke. Nastupili su ovim redoslijedom, Quasarr, S.A.R.S, Damir Urban & 4 te zvijezde večeri Goran Bare i Majke. Sve ulaznice za koncert su rasprodane, što potvrđuje da se ovaj tradicionalni glazbeni događaj kroz godine profilirao i postao prepoznatljiv.

Cilj Pozitivnog koncerta, koji je u devet navrata posjetilo preko 40 tisuća ljudi je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, kroz pozitivnu glazbenu poruku. U tome su ponovno i uspjeli. a brojni volonteri su dijelili kondome, edukativne brošure i letke time upozoravajući okupljene na odgovorno ponašanje prilikom spolnih odnosa.

Riječki indie – rock bend Quasarr, nastupio je kao prvi te su uspjeli dobro zagrijati publiku. Posjetitelji su im uzvratili pjevušeći njihove hitove ‘Sjene’ i ‘Ljubav’.

Potom je na binu ‘izletio’ S.A.R.S. koji je temperaturu u dvorani doveo do usijanja. Pjesme ‘Perspektiva’, ‘Buđav lebac’, ‘Ratujemo ti i ja’ te ‘Rakija’ izmjenjivali su se kao na traci, a povratna vibracija od publike, nije se stišavala.
Poseban je naglasak pjevač Žarko Kovačević stavio na novoobjavljeni hit ‘Lutka’, koji je, kako je rekao po broju pogleda na You Tubeu, upravo u Hrvatskoj najslušaniji.

Urban upozorio na stigmatizaciju oboljelih od AIDS-a, dok su Bare i Majke opravdali status zvijezda večeri

Poslije raspjevanih Beograđana, na scenu je stupio Urban sa svojom ‘Četvorkom’. Izveo je sve najvažnije hitove iz samostalne karijere, poput ‘Black Tattoa’, ‘Male Trube’, ‘Mjesta za mene’, a nastup je upotpunio i najpoznatijim hitom iz svoje lauferske faze ‘Budi moja voda’.
Urban je bio najrazgovorljiviji od izvođača te je tako u pauzi između pjesama, upozorio kako oboljeli od AIDS-a, još uvijek ne nailaze na razumijevanje u Hrvatskoj te su izloženi stigmatizaciji.
Dotakao se i još jednog gorućeg pitanja rekavši ‘Danas smo mi ovdje na pozornici u manjini, čuvajmo i pazimo manjine’.

Za spektakl večeri pobrinuo se Goran Bare uz svoje Majke. Pjesme iz bogate riznice benda, poput ‘Budi ponosan’, ‘Ja sam budućnost’, ‘Mene ne zanima’ te ‘Teške boje’ publiku su pretvorile u prateći zbor, koji se na kraju teško pomirio sa završetkom koncerta. Inače Bare i Majke su prvi put nastupili na Pozitivnom koncertu i odmah dobili čast da ga zatvore.

Durex Logo For White BackgroundsUz podjelu letaka gdje i kako se može tko testirati, čitavim Domom sportova jurcale su maskote spermija dijeleći kondome :).

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa