1. Hrvatski kongres o upalnim bolestima jetre s međunarodnim sudjelovanjem

Od 12. do 14. studenog održan je IHEPCRO2020, 1. hrvatski kongres o upalnim bolestima jetre s međunarodnim sudjelovanjem. Radi trenutne epidemiološke situacije, kongres, uključujući planirane radionice, održan je u webinar formatu na hrvatskom i na engleskom jeziku. Virtualni kongres održan je u organizaciji Hrvatskog društva za infektivne bolesti (HDIB) HLZ-a, Hrvatskog društva za kliničku prehranu HLZ-a i Znanstvenog Centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva.

Ovo je prvi Kongres u Hrvatskoj koji je na jednom mjestu okupio stručnjake iz različitih područja kako bi sagledali suvremene principe dijagnostike i liječenja upalnih bolesti jetre. Kombinacijom plenarnih predavanja i nizom interaktivnih radionica, sudionici su dobili jedinstvenu platformu za razmjenu iskustava i znanja s ciljem unapređenja svakodnevne kliničke prakse.

Uz renomirane hrvatske stručnjake koji se u okviru različitih specijalnosti bave upalnim bolestima jetre, kongres su svojim virtualnim sudjelovanjem obogatili i renomirani stručnjaci iz inozemstva, dr.sc. Maria Buti (Španjolska), prof. David Back (UK), Antons Mozalevskis (Danska), prof. Mario Mondelli (Italija) i prof. Cihan Yurdaydin (Turska).

Jetra s preko 500 različitih funkcija predstavlja glavno kreativno središte ljudskog organizma. Zdrava jetra preduvjet je dobrog zdravlja i dugog života svakog čovjeka. Ipak najčešću opasnost za jetru predstavljaju infekcije koje mogu dovesti do prolaznog ili trajnog oštećenja i progresije u cirozu. Upalni odgovor jetre nije dovoljno ispitan i može pridonijeti lošem ishodu u akutnoj infekciji ili potaknuti onkogenezu u kroničnoj. Metabolički poremećaji s druge strane mogu doprinijeti lošem ishodu. Stoga su prevencija, dijagnostika i liječenje upalnih bolesti jetre jedno od najvažnijih područja humane medicine. Za pojedine bolesti postoji izvrsna dijagnostika i liječenje, kao za hepatitis C, gdje je moguće izliječiti 99% zaraženih i spriječiti nastanak ciroze i hepatocelularnog karcinoma. Mogućnost cijepljenja protiv hepatitisa B i idealna terapija za hepatitis C potaknuli su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da izradi Strategiju za eliminaciju virusnih hepatitisa do 2030. godine. Postoji i veliki napredak u slikovnim tehnikama za identifikaciju jetrenog oštećenja.

Tijekom tri dana trajanja kongresa stručnjaci koji se bave bolestima jetre razmijenili su informacije, znanja i iskustva rada s bolestima jetre te su se specifično osvrnuli na pružanje skrbi u doba epidemije COVID-19 te novih izazova s kojima se suočavaju u doba pandemije, od reorganizacije zdravstvenog sustava, realokacije bolničkih resursa i nedostatnih ljudskih i materijalnih resursa do otegotnih okolnosti koje izravno i neizravno dovode do manje uključenosti pacijenata u brigu o vlastitom zdravlju zbog straha povezanog s odlaskom u zdravstvene ustanove kao i zbog otežanog kontakta sa zdravstvenim sustavom kad potraže zdravstvenu skrb.  

U petak, 12. studenog, u hotelu Westin, virtualni kongres IHEPCRO 2020 otvorila je prof. dr. sc. Adriana Vince, predsjednica kongresa, koja je pozdravila sve sudionike i predavače, kako one u dvorani tako i one koji su program pratili preko svojih ekrana iz cijele Hrvatske te susjednih zemalja i zemalja regije, uključujući BiH, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru, Sloveniju i Bugarsku. U uvodnom dijelu sudionike su pozdravili i doc. Marija Santini, predsjednica HDIB, prof. dr. sc. Vranešić ispred HLZ-a te Voditeljica ureda SZO u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Antoinette Kaić-Rak.

Antons Mozalevskis, predstavnik Regionalnog ured SZO za Europu, osvrnuo se na kronični hepatitis C i realnost njegove eliminacije do 2030. u pandemiji COVID-19. Pozvao je na pojednostavljivanje procesa testiranja i ulaska u skrb, povezivanje i integriranje usluga u zdravstvenoj skrbi, pružanje usluga izvan institucija te u okviru primarne zdravstvene zaštite te naglasio prednost novih pangenotipskih terapija u skraćivanju vremena za početak liječenja. Podijelio je procjene globalnog kumulativnog utjecaja pandemije COVID-19 unutar jedne godine na smrtnost od hepatitisa C u periodu 2020.-2030., prema kojima će to dovesti do 15.800 dodatnih slučajeva infekcije HCV-om, 8.700 dodatnih slučajeva hepatocelularnog karcinoma i 13.800 dodatnih smrtnih slučajeva povezanih s jetrom u Europi u periodu 2020.-2030. Najavio je ažurirane verzije već postojećih smjernica SZO za pružanje zdravstvenih usluga kako bi se umanjio utjecaj pandemije.

Prof. Vince osvrnula se također na temu kroničnog hepatitisa C i realnosti njegove eliminacije s obzirom na pandemiju COVID-19 te se osvrnula na stanje u Hrvatskoj. Podsjetila je na Nacionalnu strategiju za kontrolu i prevenciju virusnih hepatitisa koje više godina čeka odobrenje Vlade i u Hrvatskoj još nije implementirana za razliku od mnogih drugih zemalja. Upozorila je na trend porasta smrtnosti od bolesti jetre u Europi, koji se primjećuje i u Hrvatskoj. U 2020., s obzirom da se bliži kraj godine, već je primjetan pad broja novodijagnosticiranih i liječenih u usporedbi s prijašnjim godinama, pogotovo 2019., unatoč liječenju koje je bolje i dostupnije nego ikad te se povećava incidencija HCC-a. Utjecaj pandemije COVID-19 ugrožava napore koji su ulagani u kontrolu i prevenciju virusnih hepatitisa i potrebno je osigurati kontinuitet aktivnosti za kontrolu i prevenciju kako bi se taj utjecaj, koji predstavlja dodatni teret za zdravstveni sustav, što više umanjio.

U nastavku kongresa, predstavnice društva HEPATOS i udruge HUHIV naglasile su ulogu civilnog društva u eliminaciji kroničnih virusnih hepatitisa. Predstavnica udruge HUHIV  upoznala je prisutne s aktivnostima koje udruga provodi, proširenjem i integracijom postojećih usluga testiranja i edukacije, novim projektima i planovima kojima pridonosi kontroli i prevenciji virusnih hepatitisa, izazovima uslijed pandemije COVID-19 te prilagodbi postojećih usluga novonastalim okolnostima pružanja usluga u zajednici. Udruga  HUHIV cijelo ovo vrijeme pruža usluge online i telefonskog informiranja, educiranja i savjetovanja, kako za građane, tako i za zdravstvene djelatnike kojima je putem portala Volim zdravlje osigurala mogućnost kontinuirane edukacije o aktualnim temama iz područja infektologije prilagođeno njihovim mogućnostima. Također, u prilagođenim uvjetima poštovanja epidemioloških mjera, udruga HUHIV kroz Checkpoint centar Zagreb nastavlja pružati usluge testiranja i povezivanja sa skrbi za osobe koje su u povišenom riziku od krvlju i spolno prenosivih infekcija, uključujući i hepatitis C te u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ provodi pilot aktivnosti  testiranja za poboljšanje i proširenje usluga testiranja. Korisnicima je dostupna i besplatna mobilna aplikacija Sve o hepatitisu te prateći sadržaj na web stranici hepatitis.hr

Cijeli program kongresa možete pogledati ovdje: http://www.ihepcro.com/program/