Osobe koje žive s HIV-om – što trebaju znati o koronavirusu?

Novonastala pandemija koronavirusa promijenila je mnogo toga u našim životima. Iako su nam informacije svakodnevno dostupne s raznih strana, kako bismo se što bolje snašli, ne informirajmo se prečesto, a kada to činimo, neka to bude putem službenih i stručnih izvora. Možemo također potražiti i podršku ako nam treba pomoć u nošenju s novim izazovima. Za osobe koje žive s HIV-om (kao i ostale kojima je potrebna pomoć u području spolnog i reproduktivnog zdravlja) dostupni smo preko mobilnih aplikacija Spolno zdravlje, Sve o hepatitisu, e-maila pitaj@huhiv.hr ili preko telefona 0800 448 767 radnim danom od 09:00 do 15:00 sati.

Ovdje možete pronaći korisne informacije koje bi vas mogle zanimati o HIV-u i koronavirusu.

Ako živite s HIV-om i imate nemjerljivu viremiju, odnosno, redovito primate terapiju i kontrolirate se te nemate sniženu razinu CD4-limfocita, ne morate brinuti da će kod vas doći do neuobičajenih zdravstvenih komplikacija. Pratite preporuke, kao i svi ostali – pazite na fizičku udaljenost od drugih osoba za vrijeme trajanja mjera zaštite od epidemije, održavajte uobičajenu higijenu poput pranja ruku, izbjegavanje diranja lica, dezinficirajte površine na kojima bi se virus mogao zadržati, kašljite i kišite u lakat ili maramicu i slično. Također, u dogovoru s Vašim infektologom na vrijeme osigurajte terapiju za dulje vrijeme kako biste izbjegli nepotrebno napuštanje doma ako je to moguće.

Ako živite s HIV-om i nemate nemjerljivu viremiju, odnosno ne primate redovitu terapiju, nemate pristup terapiji, i/ili imate sniženu razinu CD4-limfocita, preporuča se da budete dodatno oprezni tijekom epidemije koronavirusa jer ste u povećanom riziku za razvoj težeg oblika COVID-19. Beziznimno pratite upute Centra za kontrolu i prevenciju bolesti o higijeni, fizičkom distanciranju i ostalim ponašanjima, pogotovo ako:

–       ste imali transplantaciju organa

–        ste imali neke tipove tretmana raka

–        ste imali teške respiratorne infekcije, poput teške astme, ili cistične fibroze

–        imate zdravstveno stanje koje oslabljuje vaš imunološki sustav

–        ste trudni ili imate ozbiljne probleme sa srcem

–        imate preko 70 godina

Preporuča se odlaganje svih pregleda koji nisu nužni za vrijeme epidemije koronavirusa. Referentni centar za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om pri Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” radi i u sklopu prilagodbe na trenutnu situaciju, a osoblje centra dostupno je redovnim kanalima kao i dosada. Ako niste sigurni trebate li doći ili ne obratite se s Vašim konkretnim upitom u Kliniku i nastojte ne dolaziti ako doista nije potrebno. Ako imate neke općenite upite obratite nam se putem našeg Info telefona 0800 448 767  ili e-maila pitaj@huhiv.hr, a za dodatne informacije i informacije vezane uz vaše liječenje obratite se svome infektologu te osoblju Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om.

Iako neke tekuće studije pokušavaju dobiti odgovor na pitanje o djelotvornim svojstvima antiretrovirusne terapije koja se uobičajeno koristi kod infekcije HIV-om, mnogi su se lijekovi već pokazali neučinkoviti u kliničkim studijama i praksi. Za sada nema dokazane terapije za koronavirus, što uključuje i terapiju za HIV. Iznimno je važno da ne mijenjate svoju terapiju (vrijeme uzimanja, količinu) osim po uputi infektologa, niti je ne dajete drugim osobama kako bi se liječile od koronavirusa. To je vaša terapija za HIV, i vama je potrebna, u onoj dozi i količini u kojoj Vam je prepisana. Zbog, za sada, nepredvidljivog tijeka epidemije, važno je da imate terapiju osiguranu za dulje vrijeme koje možete dogovoriti s infektologom kako biste izbjegli nepotrebne izlaske i kako biste ostali na nemjerljivoj razini viremije, ili ju postigli.

Ako imate neki od navedenih simptoma – temperatura, grlobolja, bol u kostima i mišićima, malaksavost, problem s disanjem i sl. – moguće da ste pomislili da ste zaraženi koronavirusom. To su također simptomi i brojnih drugih zdravstvenih stanja, ali je važno stupiti u telefonski kontakt s Vašim liječnikom obiteljske medicine te podijeliti Vaše brige. U međuvremenu i do oporavka, izuzetno je važno pratiti javnozdravstvene preporuke ponašanja.

Dodatno, hranu ili potrepštine neka vam za vrijeme trajanja simptoma dostave prijatelji, obitelj ili dostavljač, ali održavajte potrebnu udaljenost od njih (barem 1 metar), prekrijte nos i usta maramicom kod preuzimanja ili nemojte boraviti u istoj prostoriji prilikom dostave. Općenito, nikoga ne puštajte u kuću niti ih ne pozivajte u kuću.

Dobro je za vas i osobe oko vas da odgodite medicinske postupke koji nisu hitni, te nisu vezani za ove simptome, te termin naknadno dogovoriti kao najbolje rješenje prilagođeno individualnim potrebama i dijagnozi.

Dobro je znati gdje je u blizini dežurna ambulanta za testiranje koronavirusa, u slučaju da Vam liječnik obiteljske medicine preporuča testiranje.

Više o preporukama možete pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Kako bi se ova epidemiološka situacija što prije razrješila, važno je da svatko od nas preuzme svoj dio odgovornosti za svoje individualne postupke i ako može, ostane doma.  Suzdržavanjem od izlazaka iz doma koji nam nisu nužni, štitimo osobe koje bi infekcija koronavirusom mogla ozbiljnije ugroziti, prvenstveno osobe starije životne dobi, ali i one s drugim zdravstvenim stanjima zbog kojih mogu biti ranjiviji i skloniji razvijanju komplikacija, neovisno o dobi. Redovitim pranjem ruku i održavanjem higijene te držanjem razmaka od drugih ako smo ipak vani, smanjujemo rizik od širenja virusa i preuzimamo svoj dio odgovornosti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo napisao je detaljne preporuke što sami možete učiniti za sebe i svoje bližnje. Neki od navedenih postupaka su izbjegavanje fizičkog kontakta s drugima, pravilno održavanje osobne higijene i dezinficiranje površina koje koristi veći broj osoba. Više možete pronaći na sljedećem linku: Preporuke – HZJZ

Ako živite sa svojim spolnim partnerom te oboje nemate simptome koronavirusa, nema potrebe da išta mijenjate u svojim seksualnim navikama. Međutim, izbjegavajte spolne aktivnosti s osobama s kojima ne živite pa i sa svojim partnerima ako je to slučaj. Općenito bi trebalo izbjegavati odlazak kod partnera doma, ili pozivanje partnera u vlastiti dom, kako biste čuvali svoje zdravlje, zdravlje partnera, kao i vaših bližnjih s kojima živite ili ste u kontaktu za vrijeme epidemije koronavirusa.

Aplikacije za upoznavanje, unatoč zabranama susreta, bilježe porast broja korisnika. Imajući na umu opasnosti koje mogu uzrokovati ohrabrivanjem nesmotrenih nalaženja, aplikacije su uvele opcije koje nagrađuju ostanak doma i zadržavanje odnosa na online razini. Kao što smo već spomenuli – sva okupljanja i nalaženja s drugima u vrijeme epidemije su nesmotrena. To uključuje i spolne odnose na drugim mjestima – na otvorenom, u automobilu, u uredima i slično. Nitko za sebe ne može u potpunosti znati da nije zaražen koronavirusom jer infekcija može biti u razvoju ili asimptomatska. Zbog toga, neovisno o tome koliko Vam osoba ulijevala povjerenja, ne pristajte na nalaženje, niti ga ne predlažite. Jedini oblik spolnog odnosa koji je siguran je sa osobom s kojom dijelite zajednički prostor i ako nijedan od vas nema simptome koronavirusa.

Smijemo, a i vrijeme od nas to traži, da budemo kreativni, ako do sada već nismo bili. Imamo jedinstvenu priliku i vrijeme istražiti svoju seksualnost na neki novi način. Mnogi parovi, i oni razdvojeni i oni koji žive skupa, sada otkrivaju razliku u razini libida između njih i partnera. Može se dogoditi da ste više puta inicirali seks, ali da druga strana nije bila zainteresirana. Možda ste otkrili da, usprkos udaljenosti i manjku fizičke bliskosti, vama ne nedostaje spolni odnos s vašim partnerom (ili obratno). To mogu biti stari i novi izazovi i iziskuju posebnu pažnju. Uzmite u obzir i da se trenutno nalazimo u situaciji koja nije uobičajena što može itekako utjecati na razinu libida. Otvorite komunikaciju s vašim partnerom – probajte s iskrenošću. Zajednički život ne implicira i spolne odnose kada god to poželi ijedna strana. Zapamtite – spolno prenosive bolesti i dalje postoje. Svi mehanizmi kojima ste se štitili od spolno prenosivih bolesti prije koronavirusa ne trebaju prestati zbog pojave nove prijetnje. Ako se želite savjetovati vezano za Vaše spolno zdravlje, skinite mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje. Mobilna aplikacija Spolno zdravlje izrađena je u partnerstvu s Gradom Zagrebom i stručnom podrškom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući procjenu rizičnih spolnih ponašanja, savjete za odgovorno spolno ponašanje i preporuke za zaštitu zdravlja, testiranje i liječenje, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama.

Ako ste na PrEP-u, važno je pratiti upute koje se odnose na konzumiranje prije i poslije spolnog odnosa. S obzirom da su spolni odnosi s osobama s kojima ne živite strogo nepreporučeni za vrijeme epidemije, isto se odnosi i na vas, te, nakon 7 dana od posljednjeg spolnog odnosa, prestanite uzimati PrEP, ako je vaša konzumacija regulirana prema spolnim aktivnostima. Za više informacija kontaktirajte PrEP ambulantu u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, ako ste tamo PrEP i dobili.

PrEP terapija se NE KORISTI za liječenje ili prevenciju koronavirusa. Ne povećavajte svoju dozu, niti je ne dijelite drugim osobama.

Ako mislite da ste bili u riziku od HIV-a, virusnih hepatitis i/ili drugih spolno prenosivih bolesti tijekom epidemije koronavirusa, važno je informirati se o rizicima i znati što sada možete napraviti. U mogućem ste riziku ako ste imali nezaštićeni odnos (pogotovo analni) s osobom koju ne poznajete dobro i koja nije testirana ili osobu za koju znate da je HIV pozitivna, a ne prima terapiju, ako ste dijelili pribor za injektiranje droga s drugima ili ako ste bili u kontaktu s krvlju s osobom koja je HIV pozitivna i nije na terapiji. Kontaktirajte nas putem telefona ili e-maila ako sumnjate na mogući rizik kako bismo Vas najbolje savjetovali što poduzeti, a možete koristiti i Kalkulator rizika u našoj aplikaciji Spolno zdravlje kako biste sami procijenili rizik (iako je procjena korisna, ona nije zamjena za razgovor sa stručnjakom). U međuvremenu, do testiranja i ovisno o razini rizika, izbjegavajte spolne odnose s osobama dok niste sigurni u svoj i njihov status spolnog zdravlja.

Hepatitis C prenosi se isključivo putem zaražene krvi, stoga su rizični kontakti izravan kontakt sa zaraženom krvi, razmjena igala prilikom intravenoznog korištenja droga i slično. Hepatitis B jest spolno prenosiva bolest, međutim u Hrvatskoj je procijepljenost visoka (otkad je dio obveznog cijepnog programa od 1999. za učenike šestog razreda osnovne škole). Procjena rizika za infekciju hepatitisom također je dostupna i digitalno preko mobilne aplikacije Sve o hepatitisu, ili web stranice www.hepatitis.hr.

Zbog trenutne situacije, neka su mjesta ili privremeno ukinula usluge za testiranje ili izmijenila termine rada. Ne idite na mjesta za testiranje (pogotovo u bolnice) prije nego ih kontaktirate. Preko Tražilice zdravstvenih usluga u našoj aplikaciji Spolno zdravlje, potražite u svom gradu moguća mjesta za testiranje te ih telefonski kontaktirajte o mogućnostima testiranja.

Ako imate neke simptome u genitalnom području poput svrbeža, peckanja, gnojnog iscjetka obratite se liječniku za savjet. U CheckPoint Centru Zagreb usluge testiranja privremeno su obustavljene radi poštivanja mjera zaštite i zaštite korisnika i djelatnika centra, nastavljamo normalno s radom nakon epidemije, no dostupni smo i dalje za online i telefonsko savjetovanje o mogućim rizicima.

Virusi hepatitisa B (HBV) i hepatitisa C (HCV) narušavaju funkciju jetre i posljedično tome mogu uzrokovati različita zdravstvena stanja. Osobe koje su pretrpjele oštećenja jetre uslijed hepatitisa C i koje još nisu izliječene mogu imati kao posljedicu oštećenja bubrega, kardiovaskularna oboljenja i dijabetes što ih čini podložnijima komplikacijama infekcija koje uzrokuje koronavirus. To vrijedi i za osobe koje imaju hepatitis B, a ne liječe se. To znači da, ako ste na terapiji za navedene bolesti, redovno se kontrolirate i nemate navedene popratne bolesti, za vas vrijede pravila kao i za ostalu populaciju: držite razmak kada se krećete izvan kuće, izlazite samo ako morate i održavajte higijenu. Za moguće preglede kontaktirajte svog liječnika. Ukoliko imate pitanja u vezi virusnih hepatitisa i koronavirusa, i/ili ako mislite da ste u riziku od zaraze, kontaktirajte nas putem e-maila i telefona kako bismo vas mogli najbolje savjetovati.

Iako današnjica u svima nama može probuditi osjećaj straha, ljutnje, tuge, beznađa ili neke druge neugode te ima puno stvari nad kojima trenutno nemamo kontrolu, važno je osvijestiti da imamo kontrolu nad nekim stvarima koje mogu učiniti razliku. Svatko od nas može, prije svega, ako nije nužno da i dalje odlazi na posao, pridonijeti ostajanjem doma.  Ako se suzdržavamo od izlazaka iz kuće ili stana koji nam nisu nužni, štitimo osobe koje bi infekcija koronavirusom mogla ozbiljnije ugroziti, prvenstveno osobe starije životne dobi, ali i one s drugim zdravstvenim stanjima zbog kojih mogu biti ranjiviji i skloniji komplikacijama, neovisno o dobi. Redovitim pranjem ruku i održavanjem higijene te držanjem razmaka od drugih ako smo ipak vani, smanjujemo rizik od širenja virusa i preuzimamo svoj dio odgovornosti kako bi sve mjere koje se poduzimaju imale željeni učinak.

U situacijama nesigurnosti često tražimo informacije, puno čitamo portale, slušamo iskustva drugih ljudi, te njihova ponašanja imitiramo. Ograničite u kojoj količini konzumirate vijesti o krizi. Osvijestite kako cjelodnevno gledanje vijesti utječe na vas. Ako primijetite da vas uznemiravaju, ograničite sadržaje koje gledate na one osnovne. Preostalo vrijeme trudite se uložiti u vlastite rituale osobne i mentalne higijene što god to za Vas značilo – kućna tjelovježba, zajedničko kuhanje, kreativne aktivnosti, kontaktiranje obitelji i dragih prijatelja… I zapamtite – ne morate napraviti sve što ste planirali. Ponekad je potrebno dobro i odmoriti. I ako u tome uspijete – pohvalite se za to.

Brojni stručnjaci svakodnevno objavljuju različite korisne tekstove koji mogu pomoći da malo bolje razumijete što se događa i da si malo olakšate novonastalu situaciju, ovo su samo neki od izvora koje preporučamo:

Zagrebačko psihološko društvo

Društvo za psihološku pomoć

Modus – Centar za djecu, mlade i obitelj

Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba

Svima nam je potrebna socijalna podrška u ovom trenutku. Ako nemamo potrebu razgovarati s ljudima, barem je dobro znati da imamo nekoga koga možemo kontaktirati. Ova pandemija događa nam se svima, što je loše, ali u isto vrijeme, ima u sebi jednu kvalitetu. To je naše kolektivno iskustvo, stoga se svi bolje razumijemo.

Imate li nekoga s kim živite s kim možete podijeliti svoje brige? Imate li neki kontakt iz prošlosti koji je izblijedio s vremenom, te vam se sada čini kao idealno vrijeme za obnovu kontakta? Postoji li netko za koga Vas baš zanima kako je, kako se nosi s današnjicom? Možda u ovom tekstu pronađete ono malo hrabrosti koja vam je trebala da pošaljete pozdravnu poruku!

Stigma postaje povećani problem u kontekstu koronavirusa – njome su posebno pogođene osobe azijskog porijekla, osobe koje su putovale, zdravstveni djelatnici i djelatnici hitne službe, a, prema Centru za kontrolu bolesti, stigmatizirane grupe izložene su društvenom odbijanju, odbijanju pružanja zdravstvene skrbi i socijalne skrbi te fizičkom nasilju. Osobe koje žive s HIV-om mogu se prepoznati kao saveznici u borbi protiv stigme te se ta borba može ostvariti širenjem točnih informacija o koronavirusu. Svojom borbom možemo zajedno stvoriti veći smisao. Isto tako, ako ne želite biti dio te borbe, to je isto u redu. Samo pazite na sebe i na osobe oko sebe.

Ako imate bilo kakve novonastale izazove za koje bi vam dobro došla podrška, slobodno nazovite besplatni info telefon udruge HUHIV (0800 448 767) ili nam pošaljite upit na pitaj@huhiv.hr u gore navedeno vrijeme.

Internet je ovih dana zasićen sadržajima o koronavirusu. Kao i s drugim temama, i ovdje postoje više i manje relevantni izvori sadržaja, a ovdje izdvajamo one koji su točni i najkorisniji.

  • – službena stranica Vlade RH
  • – stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)
  • – stranica Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC)
  • – stranica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

 

Napominjemo da posebno pripazite na lažne vijesti u ovom periodu. U vremenu nesigurnosti lakše ćemo povjerovati u kojekakve informacije, stoga je važno kritički pristupati onome što čitamo ili slušamo. Neka od korisnih pitanja u kritičkoj prosudbi mogu vam biti – je li osoba zaista stručna za komentiranje teme o kojoj razgovara i ima li više izvora koji izvještavaju o ovoj informaciji, kao i koliko je ova informacija zapravo vjerojatna. Dobar primjer toga je lažna vijest neposredno nakon zagrebačkog potresa 22. ožujka 2020., kada se među evakuiranim građanima raširila vijest o razornom potresu koji će zadesiti Zagreb 30 minuta nakon onoga koji se dogodio. Kasnije se Seizmološka služba Hrvatske oglasila te objasnila da je potrese nemoguće predvidjeti.

Širenje lažnih vijesti također je kažnjivo.

0 +
Testiranih na HIV u CPZG-u
0 +
HIV dijagnosticiranih na vrijeme
0 +
Uspješno liječenih
WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa